Matej Žagar je v skupnem seštevku SP-ja na sedmem mestu. Foto: Borut Cvetko
Matej Žagar je v skupnem seštevku SP-ja na sedmem mestu. Foto: Borut Cvetko
Aleksander Čonda in Matej Žagar (prva dva z leve)
Aleksander Čonda (levo) je zasedel 13. mesto. Foto: Borut Cvetko
Krško
Spektakel v Krškem je na tribune privabil 10.000 gledalcev. Foto: Borut Cvetko
Jaroslaw Hampel
Jaroslaw Hampel je slavil tretjič v letošnji sezoni. Foto: Borut Cvetko
Žagar nezadovoljen iz Krškega

Drugi je bil Britanec Tai Woffinden, tretji pa Poljak Tomasz Gollob. S povabilom je nastopil še en slovenski predstavnik Aleksander Čonda, ki je zbral tri točke in bil 13.
V skupnem seštevku SP-ja je vodstvo zadržal Woffinden, ki ima zdaj 134 točk. Drugi je Rus Emil Sajfutdinov, ki tokrat zaradi poškodbe ni nastopil (114), Hampel pa se mu je povsem približal in ima 112 točk. Žagar je ostal na sedmem mestu, zbral je 92 točk, vendar se mu je precej približal Gollob, ki ima po novem 89 točk. Za zdaj Žagar dve dirki pred koncem sezone še ostaja na mestih med prvo osmerico, ki zagotavljajo neposredno uvrstitev v serijo SGP tudi v prihodnji sezoni.
Priprava proge daleč od Žagarjevega okusa
Večer spidveja na najvišji ravni v Krškem je postregel s skorajda vsem, kar bi si lahko ljubitelji tega športa želeli. Lepo poznojesensko vreme je na tribune in stojišča posavskega ovala privabilo kakšnih 10.000 gledalcev, ki so na delu videli elito v tem športu na svetu in tudi najboljšega domačega dirkača Žagarja. A zanj se je dirka končala z razočaranjem: priprava proge je bila daleč od njegovega okusa, zato se je v vsaki vožnji mučil in s težavo nabiral točke. Po dirki je bil precej slabe volje in tudi podvomil o tem, ali je Krško res njegova domača dirka.

"Če pogledam dirko, je enako, kot da bi dosegel popolno ničlo. Pričakovanja in ambicije so bili povsem drugačni. Ne bom šel v podrobnosti, a na takšni stezi sem bil sposoben doseči toliko in to je to. Škoda navijačev, vseh, ki so prišli pogledat dirko na najvišji ravni v Sloveniji. Če me vprašate, je bila to steza za amaterje, brez pravih prehitevanj, in človek se vpraša, ali so mi to naredili nalašč," se je po dirki član ljubljanskega AMTK-ja le stežka sprijaznil z doseženim v Krškem.

Razen občinstva mu nič ne "paše"
"Samo karakter je za SP premalo, potrebuješ še kaj drugega. Točke so bile prigarane, tekmeci so mi dihali za ovratnik, ker nisem bil hiter. Katastrofa. Sprašujem se, ali sploh še želim dirko tukaj, saj mi - razen občinstva - nič ne 'paše'," je še dodal Žagar.
V prvih treh vožnjah je dosegel le eno točko za eno tretje mesto, tako da je njegova uvrstitev v polfinale visela na nitki. Zablestel je v četrti vožnji, ko je s povsem zunanjega štartnega položaja premagal tudi do tedaj nepremagljivega Woffindna, nato pa še v peti, ko je znova zmagal in si tako skozi šivankino uho kot osmi priboril polfinale. A se je tam dirka zanj tudi končala, saj je bil (znova s povsem zunanjega štartnega izhodišča) četrti brez pravih možnosti za preboj na prvi dve mesti.
Čonda se je po veliki tremi zbral
Drugače je dirko doživljal Čonda. V nasprotju z Žagarjem je 23-letnik novinec na tej ravni tekmovanja. Po ničlah v prvih vožnjah je nato enkrat končal na drugem in enkrat na tretjem mestu. "Z nastopom sem zadovoljen. Pri prvem štartu je bila prisotna velika trema med takimi vozniki. V drugem sem spet "zamočil" in vzel napačen motor. Nato sem se zbral, potem je šlo malo lažje. Pozna pa se, da so to res dobri vozniki, ki so na motorjih vsak drugi dan. Potrudil sem se po najboljših močeh," je izkušnjo v Krškem opisal Čonda.

Naslednja dirka bo čez dva tedna v Stockholmu.

Žagar nezadovoljen iz Krškega