Iztok Čop je leta 1995 priveslal prvo zlato medaljo za Slovenijo na SP-jih. Foto: EPA
Iztok Čop je leta 1995 priveslal prvo zlato medaljo za Slovenijo na SP-jih. Foto: EPA
Ruud van Nistelrooy
Ruud van Nistelrooy je načel mrežo vijoličastih. Foto: EPA
Michael Johnson
Michael Johnson je v Sevilli postavil svetovni rekord na 400 m, ki še velja. Foto: EPA
Kenenisa Bekele
Kenenisa Bekele je v zadnjih letih razred zase v tekih na dolge proge. Foto: EPA

To je bila prva zlata medalja za Slovenijo na svetovnih prvenstvih. V hudi konkurenci Estonca Jurija Jaansona, Švicarja Xena Müllerja, Nemca Thomasa Langeja, Čeha Vaclava Chalupe in Italijana Giovannija Calabreseja je Čop presegel samega sebe.

Tekmo je najbolje začel Chalupa, najtesneje sta mu sledila Calabrese in Čop. Müller in Jaanson sta ubrala svojo taktiko ter se držala v ozadju. V drugem delu je svojo moč pokazal Jaanson, močno povečal število zavesljajev in prehitel vso konkurenco, vendar je očitno prezgodaj napadel ter tako v finišu izgubil moč. Müller je povsem zaostal in jasno je bilo, da enega izmed favoritov ni več v boju za odličja. 250 metrov pred ciljem so bili čolni poravnani, le Jaanson je imel prednost pol čolna. V finišu je imel največ moči Čop, ki je s sijajno taktiko ugnal tudi Estonca. Z nekoliko sreče je z zadnjimi zavesljaji potisnil konico čolna skozi ciljno linijo pred Jaansonom. Tretje mesto je osvojil Chalupa.

1977
Atletinja nemške demokratične republike Rosemarie Ackermann je na mitingu v Berlinu kot prva ženska v skoku v višino preskočila dva metra.

1998
V povratnem srečanju kvalifikacij za Ligo prvakov je PSV iz Eindhovna po podaljšku premagal Maribor Teatanic s 4:1. Po 90 minutah je bilo 2:1, z istim izidom so vijoličasti dobili prvo tekmo v Ljudskem vrtu. V 5. minuti je 12.000 gladalcev na stadionu Phillips obnemelo. Stipe Balajić je zaposlil Daliborja Filipovića, ki je sam stekel proti vratom Lodewijksa in čez vratarja zadel levi kot mreže domačih. Odgovor je prišel kmalu. Joonas Kolkka je poslal z leve strani žogo pred vrata, kjer je ostal povsem osamljen Ruud van Nistelrooy, ki je z glavo zadel desni zgornji kot. Mariborčani so imeli največjo priložnost za končno zmago v 62. minuti. Nastja Čeh je z leve strani poslal lep predložek proti Filipoviću, ki je podal Gajserju, ta je lepo streljal, toda zadel vratnico. V 69. minuti je Bruggink povsem neoviran izenačil izid s prve telkme. Izid se do konca rednega dela ni spremenil, tako da je zmagovalca odločil podaljšek. V 100. minuti je Dennis Rommendahl z leve strani presenetil slabo postavljenega vratarja Stankoviča. Usodo Maribora je v 102. minuti zapečatil De Bilde.

1999
Michael Johnson je na svetovnem prvenstvu v Sevilli v teku na 400 metrov zmagal s svetovnim rekordom (43,18). Prejšnji rekord rojaka Harryja Butcha Reynoldsa, dosežen 17. avgusta 1988 v Zürichu, je popravil za 11 stotink sekunde. Srebro je osvojil Brazilec Sanderlei Parrela (44,29), bron pa Mehičan Alejandro Cardenas (44,31).

2005
Etiopijec Kenenisa Bekele je na mitingu zlate lige v Bruslju v teku na 10.000 metrov postavil svetovni rekord (26:17,53). Za skoraj tri sekunde je izboljšal svoj prejšnji dosežek (26:20,31), ki ga je zmogel 8. junija 2004 v Ostravi.

2005
Nogometaši Liverpoola so v 30. evropskem superpokalu v Monte Carlu po podaljšku premagali CSKA iz Moskve s 3:1 in še tretjič osvojili to lovoriko.

2007
Matic Osovnikar se je na svetovnem prvenstvu v Osaki uvrstil v finale teka na 100 m, kjer je bil sedmi. Z izidom 10,17 se je gladko prebil v finale, kjer na progi 2 ni štartal najbolje in končal na 7. mestu (10,23). Zmagal je Američan Tyson Gay (9,85), Asafa Powell pa je bil le bronast.