Paolo Rossi je bil junak mundiala leta 1982. Foto: EPA
Paolo Rossi je bil junak mundiala leta 1982. Foto: EPA
Gorazd Škof
Gorazd Škof je iz Celja prestopil v Zagreb. Foto: RTV SLO
Jolanda Čeplak
Jolanda Čeplak je bila v Rimu blizu prestižni zmagi. Foto: RTV SLO
Andres Iniesta
Andres Iniesta je odločil finale svetovnega prvenstva. Foto: Reuters

Pred 90.000 gledalci na stadionu Santiaga Bernabeua so Paolo Rossi, Marco Tardelli in Alessandro Altobelli med 57. in 81. minuto zapečatili nemško usodo. Častni gol za elf je dosegel Paul Breitner, ki je tako zadel na dveh finalih mundialov.

1977
Rodil se je Gorazd Škof, ki je po odhodu slovitega Dejana Perića odlično zapolnil vrzel na mestu vratarja rokometašev Celja Pivovarne Laško.

1995
Na teniškem turnirju v Gstaadu se je vrnil sloviti francoski igralec Yannick Noah, vendar ga je v prvem krogu rojak Cedric Pioline premagal v dveh nizih: 6:3, 7:6. Noah je zadnji Francoz, ki je zmagal na Odprtem prvenstvu Francije (1983).

1996
Srbski košarkar Vlade Divac je po sedmih letih zapustil Los Angeles Lakerse in podpisal pogodbo s Charlotte Hornetsi. V nasprotno smer so Sršeni poslali Kobeja Bryanta, ki so ga kot 13. izbrali na naboru Lige NBA. Bryant je postal ena največjih zvezd v ligi. Z Jezerniki je osvojil tri naslove prvaka, v zadnjih dveh sezonah pa je bil tudi najboljši strelec lige.

1998
Hrvaška je na svetovnem nogometnem prvenstvu v Franciji osvojila tretje mesto, kar je njen največji uspeh. V malem finalu je z goloma Roberta Prosinečkega (13.) in prvega strelca mundiala Davorja Šukerja (36.) premagala Nizozemsko z 2:1.

1999
Dirko formule ena v Silverstonu je bolj kot zmaga Davida Coultharda zaznamovala nesreča Michaela Schumacherja. Nemški dirkač je s Ferrarijem zapeljal s steze in trčil v oviro iz avtomobilskih gum. Zaradi dvojnega zloma noge je moral izpustiti šest dirk, zaradi česar se je naslova prvaka veselil Finec Mika Hakkinen.

2003
Jolanda Čeplak je na atletskem mitingu za Zlato ligo v Rimu v teku na 800 metrov z odličnim časom 1:57,44 zasedla drugo mesto in zaostala le za olimpijsko zmagovalko in svetovno prvakinjo Mozambičanko Mario Mutolo (1:57,21).

2010
Španska nogometna reprezentanca je v finalu svetovnega prvenstva v Južnoafriški republiki v Johannesburgu po podaljšku premagalA Nizozemsko z 1:0. Edini gol na tekmi je dosegel Andres Iniesta v 116. minuti.