Dragoceni pokal v rokah moža odločitve: 26-letnega in 170 cm visokega
Dragoceni pokal v rokah moža odločitve: 26-letnega in 170 cm visokega "fanta" iz Fuentealbille, ki sicer igra za Barcelono. Foto: Reuters
Španija
11. julij 2010 se bo zapisal v zgodovino španskega športa. Španci so vse tekme v izločilnih bojih dobili z 1:0. Foto: Reuters
Andres Iniesta
Andres Iniesta je po odločilnem zadetku slekel dres in pokazal majico, na kateri je pisalo: "Dani Jarque, vedno boš z nami." Iniesta se je tako spomnil na lani avgusta preminulega kapetana Espanyola Jarqueja, ki je pri 26 letih umrl zaradi srčnega infarkta. Foto: Reuters
Arjen Robben
Arjen Robben je imel na nogi "zaključno žogo", ki ga utegne preganjati do konca kariere. Foto: Reuters
Arjen Robben
Robben in Robin van Persie nista mogla verjeti, kaj je zgrešil prvi. Foto: Reuters
Xabi Alonso in Nigel De Jong
V finalu ni manjkalo ostrih štartov. V 28. minuti je Nigel de Jong v slogu mojstrov borilnih veščin podrl Xabija Alonsa. Če ne bi šlo za finale svetovnega prvenstva, bi zagotovo dobil rdeči karton. Foto: Reuters
John Heitinga
John Heitinga je mirno sprejel (pravično) kazen. Foto: Reuters

Iniesti je na desni strani kazenskega prostora idealno podal Cesc Fabregas, tako da je 26-letni vezist z diagonalnim strelom premagal sicer odličnega Maartena Stekelenburga. Španci so imeli pričakovano terensko premoč (posest žoge - 56:44), a najlepšo priložnost na tekmi je v 62. minuti zapravil Arjen Robben, ki je izgubil dvoboj "na štiri oči" z Ikerjem Casillasom.
Iniesta "usoden" že za Heitingo
Na drugi strani bi lahko tudi Španija prek Sergia Ramosa, Davida Ville in Cesca Fabregasa že prej odločila tekmo. "Rdečim besom" (La Furia Roja)" je naposled delo nekoliko olajšal John Heitinga, saj je v 108. minuti ostrega in na trenutke grobega srečanja prejel še drugi rumeni karton, kar je pomenilo izključitev. Mnogo večji "račun" je malo pozneje izstavil prav Iniesta, nad katerim je Nizozemec storil prekršek.

Španija 8. članica elitnega kluba
Španija se je tako med zmagovalci najelitnejšega športnega tekmovanja kot osma po vrsti pridružila Braziliji, Italiji, Nemčiji, Argentini, Urugvaju, Angliji in Franciji. Hkrati je sijajni generaciji uspel izjemni dvojček, saj je naslovu evropskega prvaka iz leta 2008 dodala še najprestižnejšo lovoriko. Nizozemska pa je po letih 1974 in 1978 tudi v 3. finalu ostala praznih rok ...

Ramos ogrel dlani Stekelenburga
Španci so hitro prevzeli pobudo in že v 5. minuti nevarno zapretili. Po podaji Xavija z desne strani je Ramos streljal z glavo, a je Stekelenburg s skrajnimi močmi odbil strel. Tudi ob drugi španski priložnosti v 10. minuti je bil v glavni vlogi Ramos, ki je na robu kazenskega prostora z "biciklom" preigral Dirka Kuyta, nato pa podal v sredino, kjer je Heitinga preprečil najhujše. V nadaljevanju akcije je po podaji s kota Villa zatresel zunanji del mreže.

De Jongu "le" rumeni karton
Priložnosti primerno je bilo srečanje dokaj ostro, tako da je sodnik Howard Webb že do 23. minute podelil štiri rumene kartone. V 29. minuti še petega, in sicer Nigelu de Jongu, ki je z udarcem v slogu "kung fuja" v prsi zrušil Xabija Alonsa. Bržkone tudi karton rdeče barve ne bi bila prehuda kazen za grobega de Jonga. Kakor koli, "tulipani" so tudi s takšnimi vložki vzpostavljali ravnotežje.

Casillas "čakal" Robbnovo akcijo
V sodnikovem podaljšku prvega polčasa je Robben s svojo značilno akcijo - strelom z levico za vratnico - skušal premagati Casillasa, a je bil ta na mestu. Statistika prvega dela je govorila o španski terenski premoči: 56:44 posest žoge, pri čemer so v okvir nizozemskih vrat sprožili le en strel, medtem ko Nizozemci na drugi strani tri.

Robben zapravil "zicer", ki ga ne bi smel
Na začetku 2. polčasa je Carles Puyol dobil zračni dvoboj s Heitingo, a je Joan Capdevilla, le nekaj metrov oddaljen od španskih vrat, grdo zgrešil žogo. Webb je še naprej dosledno kaznoval ostre štarte. Tako sta med 54. in 57. minuto porumenela Gio van Bronckhorst in Heitinga. V 62. minuti pa akcija, ki bi bržkone že odločila novega svetovnega prvaka. Robben je po sijajni podaji Wesleyja Sneijderja sam stekel proti Casillasu, a mu je Španec z nogo odbil strel. Robben se je upravičeno držal za glavo.

Tudi Ramos bi bil lahko junak
V 70. minuti se je na drugi strani po napaki Heitinge izjemna priložnost ponudila Villi, čigar strel z nekaj metrov pa je Heitinga še pravočasno blokiral in tako popravil spodrsljaj. Še lepšo priložnost je imel v 77. minuti Ramos, ki je po podaji s kota s 5 metrov meril čez vrata, pa čeprav je bil popolnoma sam. Končnica rednega dela je postregla z dinamičnim nogometom, ki pa ni obrodil sadov. Še statistika: posest žoge 57:43 za Španijo in 5:3 streli v okvir vrat.

Fabregas kot Robben; Stekelenburg kot Casillas
Podaljšek se je začel silovito. V 95. minuti je Cesc Fabregas po podaji Andresa Iniesta sam stekel proti nizozemskim vratom, a je žogo na poti v mrežo z levo nogo ustavil Stekelenburg. Takoj v naslednji akciji je na drugi strani Joris Mathijsen za las meril čez vrata. Iz prvega dela podaljška velja omeniti še zunanji del mreže, ki ga je stresel Jesus Navas.

Torres namesto Ville
Na začetku drugega dela podaljška je Vicente Del Bosque - morda nekoliko presenetljivo - iz igre potegnil najboljšega strelca Villo, namesto njega pa na igrišče poslal Fernanda Torresa. V 108. minuti je Heitinga na robu kazenskega prostora ustavil prodirajočega Iniesto in si prislužil še drugi rumeni karton, kar je pomenilo odhod v slačilnico.

V videonovicah desno si oglejte analizo polčasov in podaljška. Podoživite tekmo še enkrat: 1. polčas, 2. polčas, podaljšek in podelitev pokala.

Elia ni "prepričal" Webba
V 116. minuti je na robu španskega kazenskega prostora Ramos s telesom ustavil prodirajočega Eljera Elio, a je Webbova piščalka ostala nema. Španci so nadaljevali akcijo in s hitrim protinapadom prišli pred kazenski prostor nasprtonikov, kjer je po podajah Torresa in Fabregasa žoga prišla do Inieste, ki je hladnokrvno zadel. Sledilo je veliko razburjenje Nizozemcev, a vse zaman ...

Mandela prišel le pozdravit
Pred finalom je dobrih 84.000 gledalcev na tribunah Soccer Cityja prišel pozdravit tudi nekdanji južnoafriški predsednik, borec proti apartheidu in Nobelov nagrajenec za mir 92-letni Nelson Mandela, ki pa si nato tekme ni ogledal na stadionu.

FINALE, Soccer City


Nizozemska - ŠPANIJA *0:1 (0:0)
84.490; Iniesta 116.
* - po podaljšku

Nizozemska: Stekelenburg, van der Wiel , Heitinga (108.), Mathijsen , van Bronckhorst (105. Braafheid), van Bommel , de Jong (100. van der Vaart), Robben , Sneijder, Kuyt (71. Elia), van Persie .

Španija: Casillas, Ramos , Pique, Puyol , Capdevila , Busquets, Alonso (87. Fabregas), Xavi , Iniesta , Pedro (60. Navas), Villa (106. Torres).

Sodnik: Howard WEBB (ANG)

Statistika

Nizozemska

Španija

Streli 1318
Streli v okvir vrat56
Prekrški2819
Posest žoge4456
Koti68
Pretečeni kilometri134,2136,4