Roke si manejo tudi klubi, ki bodo dobili zajeten del pogače. Foto: Reuters
Roke si manejo tudi klubi, ki bodo dobili zajeten del pogače. Foto: Reuters

Nova pogodba med ligo in televizijskimi postajami bo začela veljati leta 2016, sklenili pa so jo za tri leta. Postaji Sky in BT Sport bosta za pravice prenosov v Veliki Britaniji plačali vrtoglavih 5,13 milijarde funtov oziroma 6,9 milijarde evrov.

Večino denarja bo prispeval Sky, ki je kupil pet pogodbenih paketov v vrednosti 4,2 milijarde funtov, BT Sport pa je za druga dva paketa odštel 960 milijonov funtov. Dogovor je presenetil tudi finančne strokovnjake, ki so pričakovali, da bo vrednost posla 4,4 milijarde funtov, kar pa so zdaj krepko presegli. Po obstoječi pogodbi, ki velja v letih 2013 do 2016, premier liga za TV pravice dobi 3,018 milijarde funtov.

V sezoni Sky prenaša 126 tekem, BT Sport pa 42 prek spleta. Preračunano to pomeni, da za vsako tekmo plačata približno 13,45 milijona evrov. Za zdaj pa še ni znano, ali bosta televizijska operaterja povečane stroške prevalila tudi na končne porabnike s podražitvijo naročniških paketov.

Pri nemški tiskovni agenciji dpa so naredili še primerjavo z nemško bundesligo, v kateri so zadnjo štiriletno pogodbo za prenose sklenili leta 2012. Vredna je 2,5 milijarde evrov, na eno sezono to pomeni "samo" 628 milijonov evrov.