Še noben nogometaš do zdaj ni kar štirikrat zapored prejel zlate žoge. Foto: EPA
Še noben nogometaš do zdaj ni kar štirikrat zapored prejel zlate žoge. Foto: EPA
Andrej Stare
Vrstni red Andreja Stareta: 1. Ronaldo, 2. Messi, 3. Pirlo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Messiju znova zlata žoga

Stare je edini slovenski novinar, ki skupaj s selektorji in kapetani reprezentanc ter izbranimi novinarji soodloča o tem, kdo bo dobil zlato žogo, najprestižnejše nogometno priznanje. V ponedeljek je nagrado četrtič zapored dobil Lionel Messi, ki ga je Stare postavil na drugo mesto. "Konec leta 2012 je bil v znamenju Messija, in to je odločilo. Po kakovosti sta oba super igralca. Zelo različna sta po načinu igranja, njun učinek pa je podoben. Brez njiju si ne moremo predstavljati klubov, v katerih igrata, niti reprezentance."

Vedno znova preseneti nasprotno obrambo
"Messi je vsekakor eden najboljših nogometašev vseh časov. Je nekaj posebnega. Nizke telesne rasti, fizično sicer ne izstopa, je pa tehnično enkraten, inovativen. Vsaka njegova poteza je malo drugačna od prejšnje. Neverjetno, kolikokrat zna presenetiti nasprotinike. Res pa je, da brez soigralcev ne bi bil to, kar je. Pri Barceloni mu je lažje igrati kot v argentinski reprezentanci, kje bi vsak rad igral po svoje. Le če se bo Argentina v celoti podredila Messiju, so lahko svetovni prvaki."

Rivalstvo Messi - Ronaldo umetno ustvarjeno
Andrej Stare je za MMC tudi pokomentiral rivalstvo med Messijem in Ronaldom: "Malo napihnjeno je to. Od tega nekateri živijo. Od rivalstva, ki ga pravzaprav sploh ni, saj je umetno ustvarjeno. Ne vidim tudi razloga, da bi imel Ronaldo kakšen kompleks. Je glavni v Realu, bil je najboljši igralec lanskega španskega prvenstva."

Na tretje mesto je Stare postavil Andreo Pirla. "Zelo mi 'diši'. Brez njega ni italijanske reprezentance. Ko opišem super veznega igralca, imam v mislih njega."

Handanovićev izbor: Messi, Ronaldo, Xavi
Najboljše nogometaše lanskega leta so razglasili na galaprireditvi v Zürichu. Zmagovalec Lionel Messi je pobral 41,6 odstotka vseh glasov. Zanj je glasoval tudi kapetan Slovenije Samir Handanović. Na drugo mesto je postavil Ronalda, na tretje Xavija. Podoben je bil izbor Slaviše Stojanovića, le da je na prvo mesto postavil Ronaldo in na drugo Messija.

Messi Ronalda ni uvrstil med prve tri
In kako je glasoval kapetan argentinske reprezentance Lionel Messi? Za Ronalda med prvimi tremi ni bilo prostora. Največ glasov je namenil soigralcu pri Barceloni Andresu Iniesti, drugi je po njegovem izboru še en nogometaš Barcelone Xavi, tretji pa rojak Sergio Aguero.

Messiju znova zlata žoga