Mario Mandžukić (levo) je že na prvih dveh tekmah v dresu Bayerna zablestel in si zagotovil mesto v udarni enajsterici. Foto: EPA
Mario Mandžukić (levo) je že na prvih dveh tekmah v dresu Bayerna zablestel in si zagotovil mesto v udarni enajsterici. Foto: EPA
Uli Hoeness in Matthias Sammer
Predsednik Uli Hoeness računa, da bo novi športni direktor Matthias Sammer z novimi metodami poskrbel za uspehe. Foto: EPA
Javi Martinez
Javi Martinez si zelo želi zaigrati za Bayern, a z vodstvom Bilbaa še ni sklenil popolnega dogovora. Foto: EPA
Marco Reus
Marco Reus je novi adut dortmundske Borussie. Foto: EPA
Jürgen Klopp
Jürgen Klopp je najbolj priljubljen trener v Nemčiji. V zadnjih dveh sezonah je bil režiser rumeno-črne pravljice. Foto: Reuters
Klaas-Jan Huntelaar
Klaas-Jan Huntelaar je bil z 29 goli najboljši strelec Bundeslige v pretekli sezoni. Foto: Reuters
Luuk de Jong
Luuk de Jong je blestel v dresu Twenteja, a Bundesliga je nekaj popolnoma drugega. Foto: EPA
Felix Magath
Felix Magath je pred tremi leti z Wolfsburgom presenetljivo osvojil naslov nemškega prvaka, zdaj pa gradi novo veliko ekipo. Foto: EPA
Frank Arnesen in Thorsten Fink
Frank Arnesen in Thorsten Fink se zavedata, da ju čaka nova težka sezona v Hamburgu. Foto: EPA

Bavarci vse od začetka devetdesetih let dve sezoni zapored niso imeli prazne vitrine. V lanski sezoni so odigrali številne izjemne tekme, a na koncu osvojili le tri druga mesta. Najbolj boleč je bil vsekakor poraz proti Chelseaju na domačem stadionu v finalu Lige prvakov. Izbranci Juppa Heynckesa so imeli ogromno premoč, kar trikrat se je zdelo, da so že na pragu velike zmage, pa so na koncu bridko točili solze. Zelo grenka sta bila tudi poraza proti Borusii v prvenstvu in v finalu nemškega pokala v Berlinu (2:5).
Sammer dodana vrednost v strokovnem štabu
Največje presenečenje je bilo menjava na mestu športnega direktorja. Christiana Nerlingerja, ki je bil vedno zelo umirjen in prijazen, je zamenjal Matthias Sammer. Nekdanji kapetan dortmundske Borussie in tudi trener rumeno-črnih ob naslovu leta 2002 ni imel velike povezave z Münchnom. Predsednik Bayerna Uli Hoeness, ki je bil neizmerno razočaran po porazu v finalu Lige prvakov, je srečal Sammerja na evropskem prvenstvu in hitro so sklenili dogovor. Sammer je vedno brez dlake na jeziku, na tekmah sedi ob Heynckesu in je vseskozi zelo blizu moštva.
Zapleti s prestopom Javija Martineza
Heynckes in Sammer se zavedata, da Bayern potrebuje igralca za obrambne naloge na sredini igrišča. Za Javija Martineza je vodstvo kluba že dalo zeleno luč in je pripravljeno plačati kar 40 milijonov evrov, kar je rekordni znesek v pol stoletja dolgem obdobju Bundeslige. Španski reprezentant želi priti v München in je pripravljen celo znižati zahteve pri plači, zapleta pa se še vedno pri Athleticu iz Bilbaa, ki si želi, da bi tudi vse davke poravnal Bayern.
Mandžukić in Shaqiri že navdušila
Bayern je odprl sezono z zmago nad Dortmundom v nemškem superpokalu na Allianz Areni (2:1), kar je bilo izjemno pomembno s psihološkega stališča, saj so rumeno-črni predtem petkrat zapored ugnali Bavarce. Tudi v pokalu v Regensburgu ni bilo težav (0:4), v sijajni formi sta novinca Mario Mandžukić in Xerdan Shaqiri. 21-letni Švicar je visok le 169 cm, vendar je neustavljiv za nasprotnike s hitrostjo in sijajno tehniko.
Ob številnih poškodbah in kaznih se je lani ob koncu sezone pokazalo, da ima Bayern premalo kvalitetnih igralcev na klopi. Iz Bremna se je vrnil napadalec Claudio Pizarro, ki je med letoma 2001 in 2007 že blestel v rdečem dresu. Perujec bo čakal na priložnost za Mandžukićem in Mariom Gomezom, ki okreva po operaciji levega gležnja in bo začel trenirati čez teden ali dva.
Lahko Borussia uspe na dveh "frontah"?
Borussia je lani osvojila rekordnih 81 točk, samo spomladi kar 47. V Dortmundu so v zadnjih dveh sezonah hitro odpisali Evropo, predlani so izpadli v skupinskem delu Evropske lige, lani pa so zasedli zadnje mesto v skupinskem delu Lige prvakov. Vse moči so usmerili v nemško prvenstvo, kjer so bili premočni za tekmece. V letošnji sezoni si rumeno-črni želijo priti vsaj v osmino finala Lige prvakov in zanimivo bo videti, kako bodo medtem "krmarili" v Bundesligi.
Reus namesto Kagave
Iz Mönchengladbacha je prišel veliki up nemškega nogometa Marco Reus, ki naj bi zamenjal Šindžija Kagavo. Japonec je odšel k Manchester Unitedu. Napad je okrepil tudi Julian Schieber iz Stuttgarta, a v prvi postavi bo začenjal Poljak Robert Lewandowski. Kultni trener Jürgen Klopp stavi na preizkušene moči, predvsem obrambna vrsta (Lukasz Piszczek, Neven Subotić, Mats Hummels in Marcel Schmelzer) je izjemna. Podpora navijačev na stadionu Westfalen je vedno zagotovljena, letos so prodali rekordnih 54.000 sezonskih vstopnic.
Huntelaar glavni adut Schalkeja
Vsi strokovnjaki so prepričani, da se bosta le Dortmund in Bayern borila za prvi dve mesti, zelo napeto pa naj bi bilo v boju za tretje, ki prav tako vodi v Ligo prvakov. Schalke je lani končal na tretjem mestu na krilih Klaasa Jana Huntelaarja, ki je na 47 tekmah v vseh tekmovanjih dosegel neverjetnih 48 zadetkov - absolutni klubski rekord. Nizozemec ima visoke načrte, a se zaveda, da bo Schalke težko konkurenčen Bayernu in Dortmundu. Odšel je zvezdnik Raul, ki bo kariero nadaljeval v Katarju, prišla sta Tranquillo Barnetta iz Leverkusna in Roman Neustädter iz Mönchengladbacha.
Kijevski Dinamo že shladil Gladbach
Kar 35 milijonov evrov je Borussia iz Mönchengladbacha vložila v nove igralce, kar je rekord v 112-letni zgodovini kluba. Po odhodu Reusa je težko najti prave menjave. Iz Basla je prišel vezist Granit Xhaka, iz madridskega Atletica Alvaro Dominguez, največ pa se pričakuje od sijajnega strelca Luuka de Jonga. Trener Lucien Favre je lani preporodil ekipo, ki se je dolga leta borila le za obstanek, letos bo verjetno igrala v Evropski ligi. V torek je Borussia doživela hladno prho na prvi tekmi zadnjega predkroga Lige prvakov, saj je kijevski Dinamo na Borussia Parku gladko zmagal (1:3).
Magath tradicionalno prevetril moštvo
Bayer iz Leverkusna bo znova v igri za visoka mesta, saj mu je uspelo zadržati Larsa Benderja in Anderja Schürrleja, ki sta imela ponudbi Bayerna oz. Chelseaja. Trenerski dvojec Sami Hyypiä/Sascha Lewandowski se veseli napadalca Juniorja Fernandesa.
V Stuttgart sta prišla branilec Tim Hoogland (Schalke) in napadalec Tunay Torun (Hertha), odšli pa so nekateri nosilci igre (Khalid Boulharouz, Julian Schieber in Mathieu Delpierre). Moštvo je uigrano, trener Bruno Labbadia pa računa na boj za mesta, ki vodijo v Evropsko ligo, kjer Stuttgart igra tudi v letošnji sezoni.
Strogi trener Wolfsburga Felix Magath vsako leto zamenja veliko igralcev. Novi vodja obrambe je Naldo, ki je dolga leta blestel v dresu Werderja. Diego je zakopal bojno sekiro z Magathom in se vrnil od madridskega Atletica. V napadu je Mandžukića zamenjal njegov rojak Ivica Olić. Lani je Wolfsburg zelo slabo igral v gosteh (le štiri točke v jesenskem delu).
Pomladitev ekipe v Bremnu
Werder je zaradi finančnih težav zelo pomladil ekipo. Bremenčani so dolga leta krojili vrh nemškega nogometa, zdaj pa so potonili v sivem povprečju. Menedžer Klaus Allofs in trener Thomas Schaaf že več kot desetletje vodita politiko kluba, letos sta se odločila za popolno pomladitev, saj je le Clemens Fritz (31) star več kot 30 let. Glavni okrepitvi sta Eljero Elia in Nils Petersen, odšli pa so številni nosilci igre iz preteklih sezon (Naldo, Markus Rosenberg, Claudio Pizarro, Mikael Silvestre in Tim Borowski).

Velika sramota Hoffenheima v pokalu
Bremenčani so se v uvodnem krogu nemškega pokala osmešili proti tretjeligaški ekipi Preussen Münster, ki je slavila s 4:2 po podaljšku. Za eno izmed največjih blamaž v zgodovini nemškega pokala je poskrbel Hoffenheim. Četrtoligaš Berliner AK je milijonarje nadigral kar s 4:0, trener Markus Babbel pa je kar puhtel od jeze. Še posebej veliko neumnost je naredil vratar Tim Wiese, ki je poslal žogo na nogo napadalcu Berlinčanov. Wiese je prišel iz Bremna in naj bi poskrbel za stabilnost ekipe.
V Hamburgu znova le v boj za obstanek
V velikih težavah se je znašel tudi Hamburger SV, edini klub, ki je pol stoletja vseskozi igral v Bundesligi. Vratar Rene Adler je največja okrepitev, saj je branil tudi že za nemško izbrano vrsto, odšli so nosilci igre Jose Paolo Guerrero, Mladen Petrić in David Jarolim. Športni direktor Frank Arnesen je bil navajen delati z veliko denarja pri Chelseaju, na severu Nemčije pa je "malha" prazna. Trener Thortsen Fink je prvi šok doživel že ob pokalnem izpadu v Karlsruheju, edini cilj je seveda obstanek med elito.
Glavni kandidati za izpad so novinci v ligi Greuther Fürth, Fortuna Düsseldorf in Eintracht iz Frankfurta.

1. krog, petek ob 20.30:
BORUSSIA (D) - WERDER

Sobota ob 15.30:
BORUSSIA (M) - HOFFENHEIM
FREIBURG - MAINZ
AUGSBURG - FORTUNA DÜSSELDORF
HAMBURGER SV - NÜRNBERG
GREUTHER FÜRTH - BAYERN
Ob 18.30:
EINTRACHT FRANKFURT - BAYER (L)
Ob 20.45:
STUTTGART - WOLFSBURG

Nedelja ob 17.30:
HANNOVER - SCHALKE