Mario Mandžukić je bil najboljši igralec superpokala v Münchnu. Foto: EPA
Mario Mandžukić je bil najboljši igralec superpokala v Münchnu. Foto: EPA
Philipp Lahm
Philipp Lahm je po dveh letih dvignil pokal. Foto: EPA
Robert Lewandowski
Robert Lewandowski je bil v prvem polčasu skoraj neopazen, v drugem pa se je razigral. Foto: Reuters
Arjen Robben
Arjen Robben ima velik motiv po številnih razočaranjih v lanski sezoni. Foto: EPA
Franck Ribery
Navdušen je bil tudi Franck Ribery. Foto: EPA
Jürgen Klopp
Jürgen Klopp se je v prvem polčasu zelo jezil na svoje izbrance. Foto: EPA

Niz porazov proti večnim tekmecem iz Porurja je pošteno načel živce Bavarcev, ki so bili že od prve minute odločeni, da končno zmagajo. Superpokal je pomenil nekaj več kot navadna tekma pred začetkom Bundeslige, za Bayern je bilo to srečanje velikega pomena. Minili so šele trije meseci od dveh grenkih porazov proti Borussii, pika na i pa je bil poraz v finalu Lige prvakov proti Chelseaju na domačem stadionu, potem ko so bili Angleži vseskozi v podrejenem položaju.

Že ob prihodu v Allianz Areno so bili presenečeni nad vzdušjem, ki je bilo za tako tekmo pred pravim začetkom sezone odlično. Stadion je bil skoraj povsem poln, le nekaj pomembnežem z VIP-tribune se ni ljubilo priti na tekmo in so raje uživali v sončnem popoldnevu in zgodnjem večeru v bavarski prestolnici. Uradno je bilo prodanih vseh 69.000 vstopnic.

Neverjetnih uvodnih 11 minut
50. sezona Bundeslige se bo začela čez dva tedna, po dveh sušnih sezonah pa so navijači Bayerna željni lovorik. Njihovi ljubljenci so v uvodnih enajstih minutah prikazali izjemno predstavo, polno domiselnih podaj. 26-letni Mandžukić je v Allianz Areni debitiral na sanjski način. Po spretni podaji Francka Riberyja je z zunanjim delom desne noge sprejel žogo in jo z levo nogo poslal v malo mrežico. Pet minut zatem je Hrvat v prazen prostor poslal Arjena Robbna, ki je zadel vratnico, Thomas Müller pa je odbito žogo zabil pod prečko. Gledalci, ki so 19. maja na istem mestu točili solze v potokih, so bili na nogah. Prve četrt ure so Bavarci briljirali, Dortmundčani pa so delovali popolnoma izgubljeno.

"In vi ste nemški prvaki," je odmevalo s tribun, nadaljevalo se je s klasiko: "V Evropi vas nihče ne pozna." Borussia je v zadnjih dveh letih hitro izpadla iz Evrope. Predlani so rumeno-črni izpadli iz Evropske lige, lani pa so skupinski del Lige prvakov končali na zadnjem mestu. Vse moči so usmerili v Bundesligo, kjer so v velikem slogu osvojili dva naslova.

Borussia v drugem polčasu prikazala pravi obraz
Slika na zelenici je bila v drugem polčasu popolnoma drugačna. Jürgen Klopp je v garderobi našel prave besede, njegovi izbranci so zaigrali precej odločneje. Robert Lewandowski je zapretil z glavo, Marco Reus je iz ugodnega položaja meril mimo vrat, nato pa je Lewandowski z natančnim strelom z desnico ob vratnici le znižal in zadnje četrt ure so se Bavarci vseskozi branili.

Mandžukić napovedal sezono z lovorikami
Navijači so Mandžukića hitro vzeli za svojega. "Moj učinek ni tako pomemben. Na igrišču smo delovali kot moštvo. V München sem prišel po lovorike, vedno je zanimivo igrati za moštvo, ki se bori za vrh. Prvi pokal smo že osvojili, zdaj gremo naprej. Najboljše lovorike še prihajajo," je bil optimističen napadalec iz Slavonskega Broda.

Heynckes: Pomembna zmaga s psihološkega vidika
Trener Bayerna Jupp Heynckes je deloval precej bolj umirjeno, pri 67 letih je doživel številne vzpone in padce. "Zdaj vem, kje smo. V prvem polčasu smo igrali odlično, red in disciplina sta bila vseskozi prisotna. Imeli smo veliko idej v napadu, dva hitra gola sta nam dala zalet. V drugem polčasu je bila Borussia boljša, mi smo delali preveč napak in na koncu smo se morali zelo potruditi za zmago. Superpokal je sklepna priprava na sezono, s psihološkega vidika pa je bila zmaga izjemno pomembna. Obe moštvi lahko igrata še precej boljši nogomet," je pojasnil Heynckes.

Kapetan Philipp Lahm je bil zadovoljen predvsem z igro v obrambi: "V prvem polčasu smo zelo dobro delovali v obrambi, nato pa smo si privoščili preveč napak pri podajah in kmalu smo občutili, da je Borussia izjemno moštvo. Obe moštvi sta še v pripravljalnem obdobju, zato je normalno, da se dogajajo napake."

Izjemno pomembna sezona za dolžnika Robbna
Tekma je bila zelo pomembna tudi za Robbna, ki je bil lani osmoljenec sezone. Proti Borussii je na prvenstveni tekmi z nekaj metrov zgrešil prazen gol, izjemno slabo je izvedel enajstmetrovko. Še huje ga je polomil v finalu Lige prvakov, ko je v podaljšku z bele točke meril natančno v roke Petra Čecha. "Smo na zelo dobri poti. Lahko se še izboljšamo. Prvo lovoriko že imamo in upam, da jih bo v tej sezoni še kar nekaj," je dejal 28-letni Nizozemec, ki se zaveda, da mora z odličnimi igrami povrniti zaupanje navijačev, ki pa ga tokrat niso sprejeli z žvižgi.

Klopp: Bayern je favorit v prvenstvu
Trener nemških prvakov Klopp je znova izkoristil priložnost, da se znebi pritiska. Na vse pretege je skušal pojasniti, da je Bayern favorit v prvenstvu. "Rezultat je pravičen. To je bila zares zanimiva tekma. Na začetku tekme smo zaspali, Bayern je bil veliko boljši. Drugi polčas je pokazal, da lahko igramo odličen nogomet. Našli smo pravo igro in izenačenje ni bilo daleč," je razlagal "Kloppo", ki je ob igrišču pretekel toliko metrov kot njegovi izbranci na zelenici.

Reus nemški nogometaš leta
"Lepo se je videlo, da bo treba še precej delati, saj smo v uvodnih 25 minutah delovali zmedeno. Pustili smo, da Bayern razvije svojo igro, in seveda so nas popolnoma nadigrali. V drugem polčasu smo dokazali, da zmoremo precej več," je povedal Marco Reus, ki je bil izbran za najboljšega nogometaša v Bundesligi v pretekli sezoni, ko je še igral za Borussio iz Mönchengladbacha. Nemški športni novinarji so mu namenili 217 glasov, njegov soigralec pri Dortmundčanih Mats Hummels jih je prejel 108.

Strokovnjaki so si enotni, da bosta tudi v letošnji sezoni kandidata za naslov le Bayern in dortmundska Borussia. Ta obračun postaja pravi nemški "El clasico". Naslednja medsebojna tekma bo decembra znova v Allianz Areni.