Kapetan Bayerna Philipp Lahm je visoko dvignil lovoriko, ki bo prva tovrstna v vitrini nemškega nogometnega velikana. Foto: EPA
Kapetan Bayerna Philipp Lahm je visoko dvignil lovoriko, ki bo prva tovrstna v vitrini nemškega nogometnega velikana. Foto: EPA
Romelu Lukaku
Breme 10. enajstmetrovke je bilo za komaj 20-letnega Belgijca Romela Lukakuja preveliko. Foto: Reuters
Eden Hazard
Eden Hazard je po samostojnem prodoru dosegel drugi gol za Chelsea. Foto: EPA
Franck Ribery
Franck Ribery je takole sprožil za 1:1. Foto: Reuters
Fernando Torres
Fernando Torres je spomnil na dobre stare čase, ko je bil strah in trepet vratarjev. Foto: Reuters
Ramires
Švedski sodnik Jonas Eriksson je upravičeno izključil Ramiresa, ki se je po "nogometno" čudil njegovi odločitvi. Foto: Reuters
Javi Martinez
24-letni španski obrambni vezist Javi Martinez je dosegel najpomembnejši gol v karieri. Foto: EPA

Moštvi sta na stadionu Eden postregli s spektakularno predstavo. Chelsea, zmagovalec Evropske lige, je z goloma Fernanda Torresa (8.) in Edena Hazarda (93.), ki je zadel celo z igralcem manj, saj je bil izključen Ramires (85.), dvakrat povedel, a se je evropski prvak Bayern, ki je imel občutno terensko premoč (posest žoge 64:36, streli v okvir vrat 19:9), dvakrat vrnil.

Neuer ustavil enajstmetrovko Lukakuja
Na 1:1 je izenačil Franck Ribery (47.), na 2:2 pa deset sekund pred iztekom 121. minute Martinez. Tako so bili na vrsti enajstmetrovke, ki so s 5:4 pripadle Bayernu. Kot edini je enajstmetrovko v peti seriji zgrešil deseti izvajalec Romelu Lukaku, čigar poskus je Manuel Neuer ubranil.
Mourinho moral priznati poraz Guardioli
Bayern se je tako Chelseaju vsaj malo maščeval za poraz v finalu Lige prvakov maja 2012, ko je izgubil po strelih z bele točke. Pep Guardiola pa je dobil še en trenerski dvoboj proti Joseju Mourinhu.

Akcija in gol Torresa za učbenike
Chelsea je povedel že v 8. minuti, ko je Hazard po osvojeni žogi Fernanda Torresa potegnil v protinapad, podal na desno stran do Andreja Schürrleja, ki je poslal žogo na rob kazenskega prostora, tam pa jo je vtekajoči Torres velemojstrsko poslal v levi zgornji kot nemočnega Neuerja. Zares akcija za nogometne učbenike.

Bayern jalovo napadal
Bayern je nevarno zapretil že takoj v naslednjem napadu, a je strel Philippa Lahma končal v rokah Petra Čecha. Münchenčani so izpeljali še nekaj nevarnih akcij, vendar je obramba Londončanov vzdržala. V 22. minuti je z roba kazenskega prostora poskušal Franck Ribery, a je Čech njegov poskus ubranil. Bayern je imel terensko premoč, a je ta ostala jalova. Chelsea je prežal na protinapade. V enem izmed njih se je Torres v 31. minuti lepo otresel Danteja, a nato meril čez vrata. Statistika prvega polčasa: posest žoge 62:38, streli v okvir vrat 4:1 - oboje v korist Bayerna.

Ribery Bayern vrnil v igro
Kar Bayernu ni uspelo v prvem polčasu, mu je že v drugi minuti nadaljevanja, ko je Ribery po samostojnem prodoru nenadoma ustrelil z okoli 20 metrov in z visokim strelom za desno vratnico matiral Čecha. Po zadetku je Ribery stekel h Guardioli in zadetek proslavil skupaj z njim. Pritisk Bayerna tudi po golu ni pojenjal, tako da so se nevarne akcije na polovici Chelseaja vrstile.

Neuer popravil napako Danteja; Ivanović v prečko
V 64. minuti je Dante, ki mu je spodrsnilo, pred svojim kazenskim prostorom izgubil žogo. Dobil jo je Schürrle, ta pa jo je podal do Oscarja. Brazilec je sam stekel proti Neuerju, a je ta dobil dvoboj na štiri oči. V 78. minuti je Neuerja po strelu Branislava Ivanovića rešila prečka, v 84. minuti pa je Neuer z izjemnim refleksom ubranil strel Davida Luiza z glavo. Bayern je imel sicer tudi v drugem polčasu terensko premoč, a lepše priložnosti si je priigral Chelsea.

Rdeči karton za Ramiresa
Chelsea je minuto pozneje (86.) ostal brez Ramiresa, ki je zaradi grobega prekrška nad Mariem Götzejem prejel drugi rumeni karton. Ker v rednem delu ni bilo več zadetkov, je bil na vrsti podaljšek.

Hazard na levi nogi ujel Neuerja
Proti pričakovanjem je Chelsea drugi del začel napadalno in v 93. minuti zadel za vodstvo. Eden Hazard je na levi strani kazenskega prostora dobil žogo, nato pa prodrl mimo Philippa Lahma in Jeroma Boatenga proti sredini, kjer je sprožil in presenetil Neuerja, ki je žogo spustil v mrežo. Vratar Bayerna je bil pokrit, tako da ni najbolje ocenil strela 22-letnega Belgijca. Bavarci so tudi v nadaljevanju neuspešno oblegali vrata Chelseaja.

Čech spravljal v obup Bavarce
V 108. minuti je Čech izjemno ubranil zaporedna poskusa z glavo Mandžukića in Javija Martineza. Obleganje Chelseajevih vrat se je nadaljevalo, a je blestel Čech, ki je v 115. minuti ustavil še strel Götzeja iz neposredne bližine, malo pozneje pa še prosti strel Riberyja.

Martinez izsilil enajstmetrovke
In ko je že kazalo, da je superpokal v rokah Chelseaja, je Martinez v 121. minuti, nekaj sekund pred iztekom tekme, po odbiti žogi v gneči pred vrati izenačil na 2:2. Neverjetno, a na vrsti so bile enajstmetrovke.

EVROPSKI SUPERPOKAL
PRAGA


BAYERN - Chelsea *7:6 (2:1, 1:1, 0:1)
21.000; Ribery 47., Javi Martinez 121.; Torres 8., Hazard 93.
: Ramires 85./Chelsea
* - po streljanju 11-m

Bayern: Neuer, Lahm, Boateng , Dante, Alaba, Rafinha (56./Javi Martinez), Robben (96./Shaqiri), Müller (70./Götze), Kroos, Ribery , Mandžukić.

Chelsea: Čech, Ivanović , Cahill , Luiz , Cole , Ramires , Lampard, Schürrle (87./Obi Mikel), Oscar, Hazard (113./Terry), Torres (98./Lukaku ).

Sodnik: Jonas Eriksson (Švedska)

Enajstmetrovke (5:4):
Alaba
Luiz
Kroos
Oscar
Lahm
Lampard
Ribery
Cole
Shaqiri
Lukaku