Maribor je navduševal zadnja štiri poletja, vrhunec pa je bil lanski 26. avgust, ko je kapetan Marcos Tavares sredi Glasgowa proti Celtisu poskrbel za drugi preboj
Maribor je navduševal zadnja štiri poletja, vrhunec pa je bil lanski 26. avgust, ko je kapetan Marcos Tavares sredi Glasgowa proti Celtisu poskrbel za drugi preboj "vijoličastih" v Ligi prvakov. Kako bo letos, bodo prvaki končno dobili ustrezno podporo preostalih slovenskih klubov? Foto: Reuters
Nogometaši Maribora
Slovenski prvak je na Uefini klubski lestvici s koeficientom 22,225 (seštevek zadnjih petih sezon) uvrščen na 92. mesto in ima možnost, da bo prvič nosilec v 3. predkrogu Lige prvakov, kjer bi tako dobil ugodnejšega nasprotnika. Že preboj v "playoff" pa tudi ob morebitnem neuspehu zagotavlja igranje v skupinskem delu Evropske lige. Foto: EPA
Maribor - Chelsea
Štajerci so zaslužni za levji delež točk Slovenije, ki je na ligaški lestvici Uefe s koeficentom 13,625 po novem 28. v Evropi, tik za Srbijo in Norveško ter pred Azerbajdžanom in Slovaško. Okrogle 4 točke za Prvo ligo v sezoni 2014/15 je bil sicer kar 20. dosežek med 54 članicami Evropske nogometne zveze. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Luka Koper - pokalni prvak Slovenije 2015
Evropska nogometna realnost, pravi Maribor in nato dolgo nič. Olimpija, ki že drugo leto ne bo igrala v Evropi, s koeficentom 4,975 zaseda 269. mesto na Uefini lestvici, pokalni prvak Luka Koper bo imel priložnost, da napreduje z 287. mesta, Domžale so na 320. mestu, Celje 333. Foto: www.alesfevzer.com
Nejc Vidmar (Domžale) proti Zavrču
Uefa dobro nagrajuje uspehe, za klube zunaj velikih lig, kot so slovenski, pa lahko denarni tok iz Nyona pošteno oplemeniti proračun in spremeni podobo kluba. O motivu in cilju v Domžalah, Celju in Kopru ne bi smelo biti dvoma - preboj v 2. predkrog Evropske lige, kar prinese najmanj dodatnih 210 tisoč evrov. (Klubi potne in namestitvene stroške sicer krijejo iz nagradnega sklada.) Foto: Aleš Fevžer
Navijači Celja
Evropske tekme so konec koncev tudi najboljše izložbeno okno za slovenske klube: tako za izpostavitev lastnih igralcev kot za navduševanje navijačev in celotne slovenske športne javnosti, kar je seveda cilj pokroviteljev. Foto: www.alesfevzer.com

Prva liga TS za sezono 2014/15 se bo sklenila v soboto s 36. krogom, kjer pa v igri ne bo več usodnih vprašanj, saj so vsa štiri mesta za evropska tekmovanja oddana. Serijski slovenski prvak Maribor se bo boril za drugo zaporedno igranje v Ligi prvakov, trojico Koper, Celje in Domžale pa čaka zelo kratek odmor, saj bodo kvalifikacije Evropske lige začeli v 1. krogu s prvimi tekmami že 2. julija.

Štiri evropske jeseni vijoličastih
Maribor je že štiri jeseni stalnica skupinskih tekmovanj in je z naskokom paradni konj slovenskega klubskega športa, kar se mu tudi bogato obrestuje tako tekmovalno kot denarno. Z zgodovinsko prezimitvijo in šestnajstino Evropske lige ter lanskimi tremi točkami iz Lige prvakov se je močno izboljšalo tudi izhodišče vijoličastih za prihajajoče poletne boje.

Prvi korak - preskočiti prvo oviro
S skupno 22,225 točke Uefinega klubskega koeficienta bo Maribor novo evropsko poglavje seveda začel kot nosilec v 2. predkrogu. Na žrebu 22. junija bodo tako slovenski prvaki za nasprotnika dobili enega izmed skupine 17 nižjerangiranih prvakov, med katerimi so že na primer Ventspils (Latvija), Trenčin (Slovaška), Astana (Kazahstan), Dundalk (Irska) in Hibernians (Malta). Vlogo izrazitega favorita bodo morali Mariborčani potrditi na tekmah 14. ali 15. julija in 21. ali 22. julija, kar je tudi prvipogoj za nadaljnjo kombinatoriko.

Vmes 17. julija bo na sedežu Uefe žreb 3. predkroga, zaradi česar je bistveno, da bi Maribor prvič zasedel mesto nosilca v tej fazi predtekmovanja zdaj ob koncu sezone 2014/15. Štajerci so imeli kar tri železa v ognju, že en spodrsljaj favorita v boju za prvaka Cipra, Romunije ali Poljske pa bi jim prinesla prigarano vlogo nosilca in s tem že na pol odprta vrata v novo evropsko jesen.

Na Cipru in v Romuniji se ni izšlo
A prvenstvo na Cipru se v nedeljo ni razpletlo po štajerskih željah, saj je v napetem četveroboju vnovič slavil Apoel (koeficient 35,460). V Romuniji je po drami, kjer je s številni dvomi o poštenosti boja prvak postal Steaua (40,259), kratko je potegnil palček Targu Mureš (5,259). Bankrotirani nekdanji vojaški klub je v predzadnjem krogu prevzel vodstvo z 2 točkama prednosti, potem ko je lanski drugoligaš izgubil pri Astri z 1:3. Razplet je bil predvidljiv: 26. naslov prvaka za evropske prvake leta 1988.

Na Poljskem točka razlike in trije krogi
Preostaja še tretja možnost, kjer morajo navijači vijoličastih zdaj navijati za Lech Poznan (17,300) in stiskati pesti za nasprotnike Legie Varšave (24,800). Razlika na vrhu skupine za poljskega prvaka je samo točka, do konca Ekstraklase pa so še kar trije krogi, zaradi česar je z zaostankom 4 točk v igri tudi še za Maribor ugodna Jagiellonia Bialstok (5,550).

A realno gre na Poljskem za šampionski obračun med Lechom in Legio, ki imata do konca izjemno podoben razpored in nasprotnike. V Poznanu bodo gostili Pogon (zadnji, 8., v skupini za prvaka) in Wislo (5.), vmes pa bo Lech gostoval še pri Gorniku (7.). V Varšavi bodo branilci naslova igrali z Wislo in Gornikom, Legia pa bo vmes gostovala še pri Lechii (4.). Vloga nosilca Maribora se bo tako predvidoma razpletla šele v nedeljo, 7. junija, z zadnjim krogom poljske lige.

Maribor slovenski svet zase
Slovenski prvaki živijo v Sloveniji v čisto svojem svetu: osnovnemu cilju 6 evropskih tekem bodo skušali še petič zapored dodati novih 6 jesenskih, kar bi jim prineslo Uefine milijone. Za primer: scenarij, da Maribor izpade v "playoffu" Lige prvakov in tako pade v skupinski del Evropske lige, bi klub z Mladinske 29 obogatil za 5,4 milijona evrov. A osnovni začetni korak Maribora ostaja napredovanje iz 2. predkroga Lige prvakov.

Celje v podrejenem izhodišču
Popolnoma drugačna je resničnost preostale trojice, ki bo po spremembah ustroja Evropske lige morala začeti v 1. predkrogu, kjer se bodo prve tekme igrale 2. julija, povratne pa 9. julija. Celje s koeficientom 3,225 točke sodi že v drugo polovico med 104 udeleženci uvodnega kroga kvalifikacij in tako ve, da ne bo nosilec na žrebu 22. junija. Celjani so v zadnjih dveh evropskih poskusih izpadli v 1. predkrogu (Dacia 2013 in Tromsö 2014).

Bosanski pokal osrečil tudi Domžale
Enako usodo so poleti 2011 (Split) in 2013 (Astra Giurgiu) doživele tudi Domžale, ki pa so z malce višjim koeficientom 3,475 ujele predzadnje mesto nosilca v 1. predkrogu. Uvodno vlogo favorita na prvi evropski oviri je Domžalčanom v sredo potrdil pokalni zmagovalec Bosne in Hercegovine: Olimpic Sarajevo je po loteriji ugnal Široki Brijeg.

Koper v najboljšem položaju
S koeficientom 4,475 bo nosilec 1. predkroga tudi pokalni prvak Luka Koper, ki se bo tako za začetek sezone lahko nadejala podobno lahkega dela kot lani proti Čeliku iz Nikšića (skupaj 9:0), ko so sicer v petem poskusu sploh prvič premagali prvo oviro v pokalu Uefa. Žreb 2. predkroga bo prav tako opravljen 22. junija, kjer pa Domžale in Koper ne bosta več nosilca za tekme 16. in 23. julija. Koprčani upajo na popravni izpit za lansko zapravljeno priložnost proti Neftčiju, kar bi se jim tudi bogato obrestovalo.

Prava julijska forma se bogato obrestuje
Evropska sezona 2015/16 namreč prinaša še višje denarne nagrade in tako samo sodelovanje v 1. predkrogu prinaša 200 tisoč evrov. Napredovanje in izpad v 2. predkrogu prinese 410 tisoč evrov, zaključek Evrope v 3. predkrogu pa Uefa nagradi s 630 tisoč evri (za primerjavo: do letos 120 tisoč, 250 tisoč oz. 390 tisoč nagrade). Dlje za zdaj ne gremo, ker so od slovenske trojice do primerljivega 3. kroga še v okviru Pokala Uefe enkrat prišle le Domžale (2005 proti Stuttgartu). Kar je še en dokaz, da morajo slovenski nogometni klubi najboljšo formo in igro prikazati poleti, ko se sezona komajda dobro začne.