Finalist Evropske lige Braga je klub številnih vzdevkov:
Finalist Evropske lige Braga je klub številnih vzdevkov: "nadškofi", Minhotos, bojevniki Minha in "arsenalistas", ker so v 40. letih povzeli dres londonskega Arsenala. Foto: EPA
Nuno Gomes (Braga)
Nuno Gomes, ki je pred dnevi po dveh letih znova zaigral za Portugalsko, je v 12 sezonah za Benfico dosegel kar 126 golov. A ker "orli" 35-letniku niso ponudili nove pogodbe, se je znašel pri Bragi. Foto: EPA
Helder Barbosa (Braga)
24-letni napadalni vezist Helder Barbosa je v sijajni formi. Na 11 tekmah v letošnji sezoni je v treh tekmovanjih za Brago dosegel že sedem golov. Foto: EPA
Mossoro in Nuno Gomes (Braga)
Braga je "play-offu" Evropske lige šele po zaslugi golov v gosteh z 2:2 izločila Young Boyse (Švica). V 1. krogu skupinskega dela je v gosteh s 3:1 premagala Birmingham, v 2. krogu pa je doma presenetljivo z 1:2 izgubila s Club Bruggeem. Foto: EPA
Zlatko Zahović
Športni direktor Maribora Zlatko Zahović dobro pozna Brago, saj je ta klub največji tekmec Vitorie Guimaraes, kjer je "ZZ" začel svojo uspešno portugalsko zgodbo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Glede na prehojeno klubsko pot v zadnjih dveh sezonah lahko zapišemo, da je Braga najmočnejši gostujoči klub v Ljudskem vrtu v zadnjih dveh letih. Klub s severa Portugalske se je po zgodovinskem naslovu portugalskega podprvaka 2009/10 prebil v skupinski del lanske Lige prvakov. Kot tretjeuvrščeno moštvo je Braga nadaljevala v Evropski ligi in se letos spomladi naravnost senzacionalno prebila vse do velikega finala v Dublinu, kjer pa so "bojevniki iz Minha" v enem najbolj negledljivih evropskih finalov klonili pred sosednjim Portom (0:1).

Prenos tekme Maribor - Braga si lahko ogledate na TVS 2 in MMC-jevem portalu (ogled je omogočen samo na računalnikih z IP-številkami iz Slovenije)!
Prenos iz Ljudskega vrta se bo v četrtek začel s studijskim delom ob 18.30.

"Kamnolom" temelje vzpona
Sporting Clube de Braga
, kot se glasi celotno ime 90 let starega kluba, zadnja leta sodi med najmočnejše štiri klube na Portugalskem, čeprav se s kakšno slavno zgodovino ne more pohvaliti. Edina prava lovorika sega v daljne leto 1967, ko so "nadškofi" osvojili portugalski pokal, ob tem so še dvakrat osvojili drugoligaški naslov (1947 in 1964). A v zadnjih osmih letih je Braga stalnica portugalskega nogometa. Klub s severozahoda Portugalske se je začel prebijati med najboljše v državi tudi po zaslugi Eura 2004.

Mesto z okoli 160 tisoč prebivalci je bilo izbrano za enega izmed gostiteljev turnirja in začela se je gradnja zdaj že mitskega stadiona. Estadio Municipal de Braga so dobesedno vgradili v kamnolom nad mestom. Z dvema veličastnima tribunama ob straneh in z golo skalnato steno na eni strani ter s prečudovitim razgledom na starodavno mesto na drugi strani je objekt arhitekta Eduarda Souta de Moura takoj obveljal za največji presežek Eura 2004. Objekt, ki se po pokrovitelju imenuje tudi Estadio AXA, velja za enega najlepših in najizvirnejših športnih objektov na svetu, ki je prejel številna arhitekturna priznanja.

"Zaho" brez srečanja s prijateljem
In tako je "kamnolom" (A Pedreria) postal temeljni kamen vzpona Brage med najboljše. Sledili so nastopi v pokalu Uefa, tri zaporedna 4. mesta v prvenstvu. V sezoni 2008/09 se je Braga prebila že v osmino finala pokala Uefa. Po prihodu trenerja Domingosa Paciencie, nekdanjega soigralca Zlatka Zahovića pri Portu, so sledili naslov podprvaka, igranje v Ligi prvakov in finale v Dublinu. A po porazu je prišla tudi hladna prha, silno uspešni trener je odšel k bogatejšemu Sportingu.

Legenda Benfice zdaj v Bragi
Namesto njega je trenersko krmilo prevzel Leonardo Jardim, ki je portugalski nogomet presenetil z malčkom Beira-Marom. Za popotnico v novem okolju mu je predsednik Antonio Salvador pripeljal enega najbolj znanih portugalskih nogometašev zadnjega desetletja - Nuna Gomesa. Legenda Benfice je po 12 sezonah zapustil "orle" in pri 35. letih sprejel izziv Brage. Da ljubljenec navijačic še ni pozabil tresti nasprotnih mrež, dokazujejo trije prvenstveni goli na šestih tekmah.

Smrtonosna mešanica Brazilcev in Portugalcev
A prvo orožje prvih favoritov skupine H ni ostareli golgeter, temveč napadalni vezist Helder Barbosa, ki v rdeče-belem dresu končno kaže igre, kakršne so od velikega talenta pričakovali že v Portu. 24-letni napadalec je na dozdajšnjih dveh tekmah Evropske lige dosegel že tri gole, skupno letos pa že sedem.

Pred Barboso igra trizobi napad, kjer sta ob Gomesu dva Brazilca: Lima in kapetan Alan, ki v 26-članskem moštvu poveljuje še kar 12 rojakom. Na sredini ključno navezo ustvarjata izkušena Portugalca Hugo Viana in Custodio. V obrambi je največ odvisno od Brazilcev Viniciusa (dva gola v prvenstvu) in Baiana, vrata pa brani 32-kratni portugalski reprezentant Quim.

Pred Mariborom slavili v pokalu
Po 7. krogu portugalskega prvenstva Braga s 14 točkami zaseda 3. mesto (štiri zmage, dva remija in en poraz z razliko v golih 9:3). Edini poraz je doživela tik pred reprezentančnim odmorom, ko je v Leiri izgubila z 0:1. Pretekli konec tedna so Portugalci igrali pokalna srečanja, Braga pa je v Sintri premagala tretjeligaša 1° Dezembro s 3:1, zadeli pa so Salino (19'), Barbosa (24') in Carlao (71').

Pred Mariborom je velik izziv - ugoden razplet četrtkove tekme jim še ohranja realno upanje v napredovanje, v nasprotnem primeru bi "vijoličasti" po treh porazih igrali v Evropski ligi samo še za čast in denarne nagrade.

EVROPSKA LIGA
3. KROG, četrtek ob 19.00

Skupina H:
MARIBOR - BRAGA
CLUB BRUGGE - BIRMINGHAM

Lestvica:                          
CLUB BRUGGE        2  2 0 0  4:1  6
BRAGA              2  1 0 1  4:3  3
BIRMINGHAM         2  1 0 1  3:4  3
MARIBOR            2  0 0 2  1:4  0