Finale svetovnega prvenstva bo na Maracani v Rio de Janeiru. Foto: EPA
Finale svetovnega prvenstva bo na Maracani v Rio de Janeiru. Foto: EPA

Po uradnih podatkih je brazilska vlada samo za zagotovitev varnosti na prvenstvu zapravila 850 milijonov ameriških dolarjev, otrej 623 milijonov evrov. Brazilska vlada bo za zagotovitev varnosti na prvenstvu, ki se bo začelo prihodnji mesec, vpoklicala 57.000 pripadnikov oboroženih sil ter 100.000 policistov oziroma pripadnikov varnostnih služb, ki bodo v 12 mestih gostiteljev prvenstva, varovali hotele, stadione in letališča, sta na novinarski konferenci dejala obrambni in pravosodni minister Celso Amorim in Jose Eduardo Cardozo.

Svoje pripadnike bo na razpolago brazilski vladi za potrebe svetovnega prvenstva ponudila tudi brazilska mornarica, skupno 13.000 pripadnikov v štirih fregatah, ene korveti in 21 patruljnih čolnih. Brazilske zračne sile pa bodo za namen varnosti in nadzora namenile 24 turbo propelerskih letal super tucano, tri leteče radarje oziroma letala za zgodnje opozarjanje, na kateri so kontrolni centri, ter 11 helikopterjev.

Največjo težavo predstavljajo protesti nezadovoljnih državljanov. Predstavniki brazilske vlade napovedujejo, da so pripravljeni na najbolj črne scenarije, čeprav v isti sapi dodajajo, da pričakujejo manjši obseg protestov in demonstracij kot med lanskim pokalom konfederacij.