Boštjan Cesar je bil v soboto zadovoljen z razpletom v finalu Lige prvakov, saj je velik navijač Reala.
Boštjan Cesar je bil v soboto zadovoljen z razpletom v finalu Lige prvakov, saj je velik navijač Reala. "Bil pa sem tudi vesel za Atletico, da je osvojil špansko prvenstvo. To sezono so pokazali res lep nogomet," je povedal. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

Malo mi je škoda za Atletico, a mislim, da je Real zasluženo zmagal. Več so tekli, bolj so si želeli, bolje so igrali in imeli več priložnosti. Pokazali so zmagovalno miselnost, niso se predali. Izenačili so resda z veliko sreče, ki jo je treba imeti za izenačenje iz kota v 93. minuti.

Mišo Brečko o finalu Lige prvakov
Mišo Brečko in reprezentančni zdravnik Vasja Kruh
Mišo Brečko, ki že deset let igra v Nemčiji, je v petek v Piranu sodeloval na dobrodelni poslovilni tekmi nekdanjega reprezentanta Mateja Mavriča Rožiča, medtem ko je Cesar dogodek izpustil zaradi drugih obveznosti. "Nekaj dni za počitek je bilo, ampak čisto sprostiti se ne moreš, ker veš, da te še čakajo tekme. Pravi počitek bo prišel po tej akciji. V petek je bilo dobrodošlo, da smo se malo 'zlaufali'," je dejal Brečko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Janža, Bezjak in Cesar se veselijo poti v J. Ameriko
Jokić pred tekmama v Južni Ameriki

"Sezona je bila res težka, mogoče pretežka. S Chievom smo se do predzadnjega kroga borili za obstanek, tako da se nam je po tisti tekmi proti Cagliariju odvalil kar velik kamen od srca," je nadaljeval 31-letni "Cesi", ki je v italijanskem prvenstvu letos igral na 32 tekmah. Prav toliko jih je odigral tudi v svoji krstni sezoni v Italiji pred tremi leti.

Letos bi nastopil še na kakšnem srečanju več, če ne bi zbral kar 16 rumenih kartonov, s čimer se je približal rekordu Serie A. "Mislim, da sem ga izboljšal. Treba se je boriti do konca," nam je v smehu povedal, ko smo ga povprašali, ali je seznanjen s tem, ali je rekord po številu kartonov dejansko dosegel ali ne. V resnici je bil za en karton "prekratek".

Postavni branilec tudi v naslednji sezoni ostaja v Veroni. Vodil ga bo isti trener, Eugenio Corini, ki je pred dnevi podaljšal pogodbo. "Zadovoljen sem s tem, da se ne menjajo trenerji ves čas. To je gotovo pozitivno."

Selektor bo lahko dobil veliko odgovorov
Kljub utrujenosti - tudi zadnji teden je ves čas treniral - se Cesar veseli prihajajočih reprezentančnih tekem proti Urugvaju in Argentini. Južno Ameriko bo obiskal prvič. "Sanje vsakega nogometaša so, da igra takšne velike tekme. Čakata nas lepi preizkušnji. Vemo pa, s kom bomo igrali in da nam ne bo lahko. Predvsem moramo gledati nase. Gotovo smo po sezoni vsi iztrošeni, a se je vedno lepo vrniti v reprezentanco, čeprav je to termin, ki igralcem ne ustreza in ni ravno idealen. Vendar smo profesionalci in bomo tudi to oddelali. Gotovo pa je najbolj vesel selektor, da bomo toliko časa skupaj."

Izkušeni legionar se zaveda, da bo dvotedensko druženje z reprezentančnimi soigralci še kako pomembno pred jesenskim začetkom bojev za evropsko prvenstvo 2016. "Priprave pred kvalifikacijskimi tekmami so kratke, saj imamo takrat na voljo le kakšne tri, štiri treninge. V tem smislu je tokratna akcija pozitivna stvar. Največ lahko pridobimo na treningih. Selektor bo lahko dobil veliko odgovorov, čeprav bo naša zasedba na kvalifikacijskih tekmah nato precej drugačna. Žal mi je, ker bo manjkalo toliko igralcev, bo pa zato priložnost za druge."

Želja po pozitivnem izidu
Tudi Mišo Brečko je v tej sezoni v klubski majici izpolnil cilj. S Kölnom je slavil zmago v nemški drugi ligi in se veselil vrnitve v elitno Bundesligo. Trboveljčan tako kot Cesar čuti utrujenost, a upa, da se bo dobro izkazal še na zadnjih dveh tekmah.

"To sta takšni srečanji, da ju nogometaš z veseljem odigra, je pa termin gotovo zelo težek," pravi in o pričakovanjih pred južnoameriško turnejo dodaja: "Upam, da bomo pokazali, da znamo tudi mi igrati nogomet in da se bomo vsaj na trenutke lahko kosali s tema dvema reprezentancama. Da bi bili 90 minut enakovredni ali celo boljši, je težko verjeti. Lepo bi bilo, da bi izpeljali nekaj dobrih akcij, da ne bodo z lahkoto zmagali."

Bosta po njegovem mnenju Urugvaj in Argentina vseeno igrala nekoliko manj zavzeto, ker bo to zadnja priprava na svetovno prvenstvo? "Gotovo, prijateljska tekma je le prijateljska tekma. Na glavo gotovo ne bodo šli, bodo pa pred domačimi navijači želeli zmagati. Nekega velikega 'šparanja' ne bo, 'ubijanja' pa verjetno tudi ne. Danes je malo tekem, ki so res prijateljske. Mi se moramo osredotočiti na nas in odigrati čim boljše. Upam, da se v domovino vrnemo s pozitivnim izidom."

Köln? Najprej obstanek, nato kaj več
Na tekmi proti Urugvaju slovenski obrambi ne bo treba paziti na Luisa Suareza, ki si je prejšnji teden na treningu poškodoval meniskus in čigar nastop na SP-ju je močno vprašljiv. Toda Brečko ne čuti pretiranega olajšanja ob novici, da bo na prijateljski tekmi manjkal prvi urugvajski zvezdnik: "Urugvaj ni samo Suarez. Imajo še veliko dobrih igralcev."

Kakšni bodo cilji s Kölnom v novi sezoni? "V prvi sezoni obstanek, v prihodnjih letih mogoče tudi kaj več. Treba je razmišljati počasi. V Kölnu so znani po tem, da po eni dobri sezoni hitro začnejo sanjati o Ligi prvakov ali čem podobnem. Mislim, da bi bilo zelo dobro, da se klub najprej stabilizira v prvi ligi, potem pa je v tem mestu mogoče veliko več. Nekaj okrepitev je že znanih, nekaj jih še bo."

Malo mi je škoda za Atletico, a mislim, da je Real zasluženo zmagal. Več so tekli, bolj so si želeli, bolje so igrali in imeli več priložnosti. Pokazali so zmagovalno miselnost, niso se predali. Izenačili so resda z veliko sreče, ki jo je treba imeti za izenačenje iz kota v 93. minuti.

Mišo Brečko o finalu Lige prvakov
Janža, Bezjak in Cesar se veselijo poti v J. Ameriko
Jokić pred tekmama v Južni Ameriki