Pep Guardiola je bil znova uspešnejši od Joseja Mourinha. Portugalec je le enkrat z Realom premagal Katalonce. Mourihno je sicer Guardiolino Barco premagal tudi z Interjem. Foto: Reuters
Pep Guardiola je bil znova uspešnejši od Joseja Mourinha. Portugalec je le enkrat z Realom premagal Katalonce. Mourihno je sicer Guardiolino Barco premagal tudi z Interjem. Foto: Reuters
Karim Benzema, Thiago alcantara
Karim Benzema je v drugem polčasu še poživil igro Reala, Guardiola pa je bil po tekmi zelo zadovoljen s predstavo Thiaga, ki je zamenjal Cesca Fabregasa. Foto: EPA
Dani Alves
Za potezo tekme je poskrbel Dani Alves, ki je z izjemnim strelom v desni kot Casillasovih vrat ob koncu polčasa povišal na 2:0. Foto: Reuters
Xavi Hernandez
Xavi si je z uspehom nad Realom priigral lepo darilo za 32. rojstni dan. Foto: EPA
Andres Iniesta
Po prekršku Alvara Arbeloe si je Andres Iniesta poškodoval tetivo. Foto: Reuters
Lionel Messi in Cristiano Ronaldo
Prva zvezdnika moštev Lionel Messi in Cristiano Ronaldo sta se znova izkazalal. Messi je med štirimi nogometaši Reala mojstrsko podal Pedru za vodilni gol, Ronaldo pa je zabil za 2:1. Foto: Reuters
Pepe in Lionel Messi
Veliko pozornosti je bilo namenjene dvoboju Pepeja in Messija. Portugalec je kar nekajkrat dobil dvoboj z Argentincem, ki si je po prekršku nad Pepejem tudi prislužil rumeni karton. Foto: Reuters

Srečanje se je končalo z 2:2. V prvem polčasu, potem ko je bil Real nevarnejši, sta zadela Pedro Rodriguez in Dani Alves, v drugem pa sta za izenačenje poskrbela Cristiano Ronaldo in Karim Benzema. To je bil že deveti obračun večnih tekmecev v manj kot letu dni. Le enkrat je v teh tekmah uspelo Madridčanom premagati Barco. Lani so na Mestalli slavili v finalu kraljevega pokala. V podaljšku je za zmago z glavo zadel Ronaldo.
Na skoraj vseh tekmah je bila Barca boljša, a tokrat je Real na Camp Nouu dokazal, da se z vrsto Pepa Guardiola lahko enakovredno kosa. Tako kot na prvi tekmi superpokala, ko so si avgusta na uvodu v sezono nogometaši kraljevega kluba priigrali več zrelih priložnosti, so bili tudi tokrat konkretnejši, toda na koncu je v katalonski prestolnici ostalo pri remiju in napredovanju Barce, ki je bila v Madridu za razred boljša, s skupnim izidom 4:3. Barca je bila boljša na sredini igrišča, Real pa si je, tudi po zaslugi izjemno nezanesljive domače obrambe, priboril več priložnosti.

Pep pohvalil Thiaga in Pedra
"Pričakovali smo, da bo Real napadel. Vedeli smo, da ne bomo mogli igrati tako kot v Madridu. Zadovoljen sem s predstavo svojih varovancev. Za vsak uspeh nad Realom, ki je odlična ekipa, moramo dati zares vse od sebe. Ta remi in zmaga po 180 minutah igre sta zelo velika," je bil po tekmi zadovoljen Guardiola, ki je še posebej pohvalil mladega Thiaga Alcantaro in Pedra. 41-letni katalonski strokovnjak je, odkar sedi na klopi Barcelone proti največjemu tekmecu, dobil kar devet od skupno 14 tekem. Zdaj je skupni izid izenačen. Na "el clasicih" imata oba po 86 zmag, 46-krat pa sta se razšla brez zmagovalca.
Guardiola je v svojem slogu že pred tekmo želel pomiriti strasti. Še posebej glede Pepeja in spornega dogodka na prvi tekmi, ko je Brazilec s portugalskim potnim listom pohodil Lea Messija. "Spoštujemo odločitev, saj imajo oni pravico in moč odločanja, ampak mislimo, da je potrebna preiskava dogodka," je Pep pokomentiral odločitev španske zveze, da branilca Reala ne kaznuje.
Nova težava Barce - poškodbi Inieste in Alexisa
Bolj je bil Guardiola po tekmi zaskrbljen zaradi novih dveh poškodovanih igralcev. Andres Iniesta, ki je nepogrešljiv člen Barcine igre, je zelenico zapustil že po slabe pol ure igre. Poškodoval si je levo tetivo. Podrobnejše preiskave bodo pokazale, koliko časa bo odsoten. Predčasno je moral tekmo končati tudi Alexis Sanchez. Čilski napadalec, ki je bil v zadnjem času v zelo dobri formi, si je poškodoval ramo. Prisilen počitek zanj naj bi približno trajal od enega do dveh tednov.
Za pogovor med polčasom potreboval le minuto
Jose Mourinho
je po slabi predstavi Reala na prvi tekmi tokrat postavil povsem drugačno taktiko in Madridčani so igrali precej bolje: "Med polčasom ni bilo težko govoriti z mojimi igralci. Le nekaj stvari smo morali spremeniti. Odmori med polčasoma so kratki, ko tvoja ekipa ne igra dobro in se teh deset minut ne zdi dolgih dovolj. Tokrat sem potreboval le minuto, saj so moji igralci igrali v prvem polčasu zelo dobro. Rekel sem jim, naj le nadaljujejo v takem ritmu." Potrugalcu očitajo le, zakaj ni srečanja v napadu začel Benzema, in ne Gonzalo Higuain.
"Tu sem igral s Chelseajem, Interjem in zdaj z Realom. To ni nekaj novega zame. Pred tekmo smo bili navdušeni in motivirani z veliko željo po zmagi. Zavedali smo se, da bo težko, saj smo izgubili prvo tekmo. V slačilnici sem slišal nekoga, ki je dejal, da je tu nemogoče zmagati," je dodal karizmatični Portugalec, ki je spregovoril še o "čistosti" Barcine zmage: "Morda mi je Pep Guardiola lani po finalu čestital, ker sta bili zmaga in tekma čisti, brez kakršnih koli razdejanj. Če želite, mu bom čestital za zmago prejšnji teden. S tem nimam težav. Na Santiagu so si zaslužili zmago."
Casillas po tekmi žalil sodnika
Med najbolj razočaranimi je bil po tekmi kapetan Reala Casillas: "Na prvi tekmi so vsi dejali, da je Barcelona tri korake pred nami, ampak tokrat smo dokazali, da smo enakovredni. Vsaka tekma je poglavje zase in stvari se vedno spreminjajo. Naša predstava je bila tokrat za čisto oceno deset, in ponosni smo lahko, da smo igralci Reala. Razočaran sem zaradi poraza, a obenem vesel naše predstave."
"Izpadli smo v tekmovanju, ki smo ga lani osvojil. Zdaj se moramo torej osredotočiti na druge tekme. Nekatere odločitve so bile tokrat v našo škodo. Težko je zmagati tu v Barceloni, saj ti vedno neke podrobnosti to preprečijo," je pred mediji povedal kapetan španske reprezentance, ki naj bi poskrbel za incident v predoru ob izhodu z igrišča. Po poročanju novinarja Ignacia Martineza naj bi Casillas verbalno napadel sodnika Fernanda Vitenesa Teixeiro. Zabrusil naj bi mu, da naj gre proslavljati z igralci Barcelone, ob tem pa naj bi ga še grdo žalil.
Marca se strinja s sodniškimi odločitvami
Zanimivo, da so po tekmi analizo vseh spornih situacij pripravili pri španskem športnem časniku Marci, ki je jasno močno naklonjena Realu, in sodniku očitajo le podeljevanje kartonov. Po mnenju Marcinih strokovnjakov bi moral Lass Diarra dobiti drugi rumeni karton, ko je ob koncu polčasa napravil grob prekršek nad Messijem. Prav tako je bil po njihovem mnenju blizu predčasnega odhoda v garderobo Pepe, ki je po obrazu udaril Cesca Fabregasa.
Z odločitvijo glede enajstmetrovk se Marca strinja s sodnikom. Počasen posnetek je z enega zornega kota pokazal, da žoga Sergia Busquetsa sploh ni zadela v roko, z drugega naj bi vezista oplazila po roki, ki pa je bila ob telesu in ni bilo namere igranja z roko. Tudi roka Erica Abidala je bila po pisanju Marce nenamerna, predtem pa bi morala biti dosojena nevarna igra Sergia Ramosa. Njegov gol je bil upravičeno razveljavljen, saj je branilec Reala napravil prekršek nad Danijem Alvesom. Prav tako se je Vitenes Teixeira pravilno odločil, ko ni pokazal na belo točko ob padcih Sancheza in Benzemaja.

Lepo rojstnodnevno darilo za Xavija

"Do napredovanja smo prišli težje, kot smo pričakovali oziroma upali. Do 15. minute drugega polčasa smo imeli nadzor. Na Bernabeuu smo prikazali eno najboljših iger v gosteh. Bili smo superiorni, tokrat sicer ne, a v skupnem seštevku smo bili boljši. Zdaj je čas za veselje in proslavljanje. Včasih kar pozabljamo, kaj vse smo že dosegli in kako je dejansko težko, doseči vse to. Moramo uživati ob vseh teh uspehih. Zelo težko smo dosegli to napredovanje v polfinale in zato je treba proslaviti še toliko bolj," je po tekmi povedal Xavi Hernandez, ki je bil znova med najboljšimi pri Barceloni.
Kreator igre Kataloncev je na dan tekme praznoval svoj 32. rojstni dan: "Uživam v tem obdobju. Od zdaj naprej je vsaka sezona dodatno leto. Rad imam Barco, ki ima trenutno najboljšo ekipo na svetu in upam, da bom lahko še kar nekaj let del tega."