Foto:
Foto:
Sebastjan Cimerotič se je v 46. minuti takole znašel sam pred Oliverjem Kahnom, a ga žal ni premagal.
Slovenci so se dobro kosali s trikratnimi svetovnimi prvaki.
Največji nemški zvezdnik Michael Ballack se ni naigral.
Brane Oblak je bil po tekmi zadovoljen.

Sebastjan Cimerotič in Fabijan Cipot sta zapravila najlepše priložnosti za izenačenje, potem ko je že v prvem polčasu, ki pa je bil povsem nezanimiv, zadel Lukas Podolski.

Mladi zvezdnik drugoligaša Kölna je mrežo Samirja Handanoviča zatresel v 27. minuti. Akcijo sta začela Oliver Neuville in Michael Ballack, po odboju od Mateja Mavriča pa se je žoga znašla pred Podolskim, ki mu s približno desetih metrov ni bilo težko premagati slovenskega vratarja.

V prvih 45 minutah si poleg zadetka nobena izmed ekip ni pripravila drugih priložnosti. Varovanci Braneta Oblaka so se v obrambi in na sredini igrišča kar dobro kosali z Nemci, v napadu, kjer je igral le Ermin Šiljak, pa so pokazali premalo idej. Na začetku drugega polčasa je namesto Ljubljančana v igro vstopil nekoliko oboleli Cimerotič, Roberta Korena pa je zamenjal Aleksandar Rodič.

Povsem drugačen pristop po prihodu iz slačilnice
Cime bi lahko izenačil že v prvi minuti nadaljevanja. Po napaki Roberta Hutha se je v šprintu sam znašel pred Oliverjem Kahnom, ki pa je njegov strel z nogo odbil v kot. Po strelu iz njega so bili Slovenci še bližje zadetku, saj je Cipot zadel prečko. V 50. minuti se je po močnem strelu Ballacka s približno 25 metrov izkazal Handanovič.

Gledalci so bili znova na nogah pet minut kasneje, ko je po lepi akciji do strela znova prišel Cimerotič, vendar je bil za nekaj metrov nenatančen. Na drugi strani je bil v naslednjem napadu po poskusu Neuvilla spet uspešen slovenski čuvaj mreže. V 61. minuti bi se po prodoru Cimerotiča na levi strani in lepi podaji v sredino lahko veliko bolje znašel Nastja Čeh, a je 15 metrov od gola slabo zadel žogo.

Sedem minut zatem je po strelu Jalena Pokorna Mavrič žogo celo preusmeril v mrežo, vendar je angleški sodnik Graham Poll njegov zadetek zaradi nedovoljenega položaja upravičeno razveljavil, saj je Pirančan osamljen stal ob levi vratnici pred Kahnom. V 78. minuti je visoki Cipot znova streljal z glavo, nemškega vratarja pa je na črti rešil Bastian Schweinsteiger. Prekmurec je imel v 87. minuti še zadnjo in hkrati najlepšo priložnost, toda s približno šestih metrov je tokrat z nogo na žalost večine izmed devet tisoč navijačev meril mimo vrat.

Zdaj na vrsti Belorusija
Slovenska reprezentanca je na tekmi s trikratnimi svetovnimi prvaki nastopila v okrnjeni postavi, saj sta manjkala vratar Borut Mavrič in organizator igre Milenko Ačimovič. Oba sta se poškodovala med pripravami na tekmo s slovitim elfom. Za Slovenijo je bilo srečanje generalka pred sredino kvalifikacijsko tekmo, ko v Areno Petrol prihaja Belorusija.

Za pester uvod pred srečanjem so na celjskih ulicah poskrbeli nemški huligani, ki so razbijali izložbe. Z metanjem bakel in raket se niso izkazali niti med tekmo, da bo mera polna, pa so se pred vhodom na stadion spopadli še po koncu srečanja. Več tukaj.

Izjavi po tekmi:
Brane Oblak, selektor Slovenije:
"Škoda, realen izid bi bil 1:1. Imeli smo ogromno priložnosti. V drugem polčasu se je poznalo, da smo igrali z dvema napadalcema in da so nas nasprotniki najbrž malo podcenjevali. Cimerotič bi "padel", če bi igral tudi v prvem. Spet smo "dobili" dva nova igralca - Iliča in Cipota. Ljudje so zadovoljni in Beloruse lahko pričakujemo optimistično, čeprav so verjetno boljši kot Nemci. Zadovoljen bi bil že z remijem. Zamenjave za Ačimoviča nimamo. Pravo čudo bo, če bo v sredo igral. Tudi na tej tekmi bom verjetno v napad postavil dva."

Jürgen Klinsmann, selektor Nemčije: "Veseli smo zmage, čeprav je bila ta srečna. Igrali smo veliko slabše kot na zadnji tekmi proti Argentini (2:2). Slabo smo kombinirali in naredili preveč napak. V obrambi so grešili mladi igralci in iz napak se bodo morali kaj naučiti. Slovenci so igrali agresivno. Naši napadalci so bili dobro pokriti. Sramujemo se divjanja navijačev, saj bi lahko z raketami zadeli tudi kakšnega igralca. Kot gostitelje svetovnega prvenstva nas to postavlja v slabo luč. Hvala Slovencem za izredno gostoljubje."

Preostali prijateljski tekmi:
PORTUGALSKA
- KANADA 4:1 (2:0)
Fernandes 8., Pauleta 12., Postiga 62., Nuno Gomes 90.; McKenna 85.
ŠPANIJA - KITAJSKA 3:0 (2:0)
Torres 2., Hernandez 31., Joaquin 52.

SLOVENIJA       0 - 1          NEMČIJA 
                    Podolski 27.       
---------------------------------------- Handanovič Kahn Filekovič Hinkel Knavs Friedrich M. Mavrič Huth Ilič Hitzlsperger Cipot Frings Koren ** Baumann * Komac **** Ballack Sešlar *** Neuville *** Čeh Klose ** Šiljak * Podolski ---------------------------------------- * 46./Cimerotič * 59./Schweinsteiger ** 46./Rodič ** 75./Kuranyi *** 66./Pokorn *** 84./Borowski **** 74./Šukalo 9.000 gledalcev Sodnik: Graham POLL (Anglija)