Foto:
Foto:
Juan Carlos Valeron
Nuno Valente je preskočil Edmilsona.
Kaka (desno) je bil na drugi tekmi le senca junaka s prvega srečanja.
Peguy Luyindula je izenačil na 1:1, kar pa ni bilo dovolj za uvrstitev Lyona v polfinale.

Na povratni četrtfinalni tekmi v La Coruni je bilo vodilno moštvo italijanskega prvenstva povsem nebogljeno. Že v peti minuti so se uresničile želje gostiteljev, ki so pred srečanjem na Riazorju po zaostanku s 4:1 s prve tekme upali na hiter zadetek v mreži Dide. Strelec je bil Walter Pandiani. Napredovanje so si zagotovili že pred odhodom v slačilnico, saj sta do odmora zadela še Juan Carlos Valeron in Albert Luque, piko na i pa je v 76. minuti postavil Fran.

Na drugi tekmi je Porto v Lyonu remiziral z 2:2 (1:1) in ohranil prednost dveh golov s srečanja pred 14 dnevi.

La Coruna videla največji "comeback" v zgodovini Lige prvakov
Deportivo je v Ligi prvakov na domačem stadionu zmagal že osmič zapored, na teh tekmah pa sploh ni prejel gola. Zadnji so jim mrežo zatresli prav rdeče-črni, ki so septembra 2002 v Galiciji slavili s 4:0. Tokrat je bil izid ravno nasproten, obramba Milana pa je letos v najmočnejšem evropskem tekmovanju v gosteh igrala daleč najslabše, saj doslej nasprotnikovim napadalcem ni dovolila niti gola.

Kalvarijo Italijanov je Pandiani napovedal s prekrasnim strelom iz obrata z roba kazenskega prostora in tako nekoliko osmešil starega mačka Paola Maldinija. Milančani so v nadaljevanju sicer zapretili prek Kakaja, vendar je Deportivo še naprej imel vse niti igre v svojih nogah. V vratih gostov je blestel Dida, ki je v 26. in 34. minuti lepo ubranil poskusa Valerona in Victorja.

Minuto kasneje pa je storil napako. Po predložku Luqueja z leve strani je "zaplaval" v prazno, ob branilcih, ki so žogo le gledali, pa je bil po strelu z glavo Valerona brez moči. Še pred odmorom je sledil nov šok za varovance Carla Ancelottija. Hitri Luque je izkoristil napako Alessandra Neste in ob prepočasnem Cafuju brez težav še enkrat zatresel mrežo.

Pričakovati je bilo, da bo Milan v drugem polčasu napadel na vso moč, vendar se to ni zgodilo. Domači so odlično zadrževali žogo na sredini igrišča in bili tudi nevarnejši. Viktor je v 56. minuti streljal čez gol, bolje pa se je 20 minut kasneje odrezal Fran, ki je v drugem delu zamenjal Luqueja. Z leve strani je močno streljal, po odboju od Cafuja pa je bila žoga še enkrat nedosegljiv plen za Dido.

Še najlepšo priložnost za Milan je imel v 82. minuti Rui Costa, ko je poskušal dvakrat zapored, vendar je bil Jose Molina obakrat na mestu.

Trener domačih Javier Irureta je bil po tekmi seveda presrečen: "Upal sem na napredovanje, saj sem vedel, da je naša ekipa zmožna tako velikih stvari kot groznih napak."

Ancelotti na drugi strani ni znal razložiti, kaj je pravzaprav krivo za hud poraz: "Igrali smo proti odličnemu moštvu, ki je od prve do zadnje minute vedelo, kaj hoče, in po nekaj naših napakah zasluženo napredovalo."

Porto po desetih
Porto se je v polfinale najelitnejšega tekmovanja uvrstil prvič po desetih letih. Maniche je že po nekaj minutah izkoristil izjemno podajo Deca in snel pajčevino z vrat Gregoryja Coupeta. Žarek upanje je domačim vlil Peguy Luyindula, ki je iz neposredne bližine premagal Vitorja Baio.

Vseh upov Lyona pa je bilo nato konec v začetku drugega polčasa, ko je znova udarila naveza Deco-Maniche, slednji pa je s prve premagal domačega vratarja. Terensko premoč Francozov - od 74. minute so imeli po izključitvi Edmilsona na zelenici igralca manj - je v sodnikovem podaljšku kronal Giovanne Elber, ki je poskrbel za častno slovo od tekmovanja v Ligi prvakov.

Porto je edini polfinalist, ki je že igral v finalu. Leta 1987 je tudi osvojil evropski naslov.

DEPORTIVO       4 - 0             Milan
Pandiani 5.                            
Valeron 35.                            
Luque 45.                              
Fran 76.                               
-------- izid prve tekme - 1:4 ---------
Molina              Dida               
Pablo               Cafu               
Andrade             Nesta              
Naybet              Maldini            
Romero              Pancaro **         
Sergio **           Gattuso            
Victor              Pirlo              
Silva               Seedorf            
Luque *             Kaka               
Valeron ***         Tomasson *         
Pandiani            Ševčenko           
---------------------------------------- * 66./Fran * 68./Inzaghi ** 87./Duscher ** 77./Rui Costa *** 90./Djalminha 29.000; Sodnik: Urs MEIER (Švica)

Lyon 2 - 2 PORTO Luyindula 14. Maniche 6., 47. Elber 90. -------- izid prve tekme - 0:2 --------- Coupet Baia Dhorasoo *** Ferreira Edmilson 74. Costa Müller Carvalho Berthod Valente Diarra Costinha Juninho ** Maniche Essien * Alejničev Luyindula Deco *** Malouda Alberto * Elber McCarthy ** ---------------------------------------- * 60./Reveillere * 47./Emanuel ** 60./Bergougnoux ** 57./Jankauskas *** 76./Deflandre *** 76./Mendes 40.000; Sodnik: Anders FRISK (Švedska)