Manchester City je imel v zadnjih dveh letih 120 milijonov evrov izgube, Paris SG pa še deset milijonov evrov več. Foto: EPA
Manchester City je imel v zadnjih dveh letih 120 milijonov evrov izgube, Paris SG pa še deset milijonov evrov več. Foto: EPA

Evropska nogometna zveza je na spletni strani zapisala, da so 76 od 237 klubov, ki so sodelovali v tej sezoni v evropskih nogometnih pokalih, zaprosili za dodatna pojasnila. V nadaljnjem postopku zaradi kršenja pravil finančnega ferpleja ostaja deveterica.

Zapravljajo predvsem naftni šejki
Uefa ni sporočila imen omenjenih devetih klubov, ki jim grozijo kazni, med njimi pa naj bi bila zaradi velikih stroškov za nakup igralcev Manchester City, ki se poteguje za naslov v angleški Premier ligi, in vodilni francoski prvoligaš Paris Saint-Germain.

Po pravilih Uefe imajo lahko klubi v obdobju dveh let do 45 milijonov evrov izgube, kar omenjena kluba krepko presegata že na letni ravni. City, ki je v lasti poslovnežev iz Abu Dhabija, naj bi imel leta 2012 97,9 milijona funtov izgube (119 milijonov evrov), lani pa 51,6 milijona funtov (62,8 milijona evrov), pariški PSG, ki ga imajo v posesti Katarci, pa naj bi imel 130 milijonov evrov izgube.

Brez najhujše kazni - izključitev iz Evrope
Predsednik Uefe, Francoz Michel Platini, je sicer že pred časom dejal, da ne pričakuje, da bi zaradi kršenja pravil katerega izmed klubov za prihodnjo sezono doletela prepoved nastopanja v evropskih pokalih. Evropski mediji so tudi razkrili, da Uefa kršiteljem ponuja dogovor glede kazni, ki sega od opominov do finančnih glob in omejitev pri sestavi moštev za prihodnjo evropsko sezono.