Nicolai Müller je vstopil v 77. minuti, pet minut pred koncem podaljška pa je dosegel enega izmed pomembnejših zadetkov v bogati zgodovini kluba. Foto: EPA
Nicolai Müller je vstopil v 77. minuti, pet minut pred koncem podaljška pa je dosegel enega izmed pomembnejših zadetkov v bogati zgodovini kluba. Foto: EPA
Marcelo Diaz
Marcelo Diaz je v 91. minuti sijajno izvedel prosti strel in izsilil podaljšek. Foto: EPA
Bruno Labbadia
Bruno Labbadia je na šestih tekmah ob koncu Bundeslige osvojil deset točk. Proti Schalkeju v zadnjem krogu se je HSV rešil z zmago z 2:0. Foto: EPA
Rafael van der Vaart
Rafael van der Vaart je odigral zadnjo tekmo v dresu Hamburga. Foto: EPA

Prva tekma se je prejšnji četrtek končala brez zmagovalca (1:1), Hamburg pa tako ostaja edini klub, ki je ves čas član Bundeslige (vse od ustanovitve v sezoni 1963/64). Znamenita ura na Imtech Areni teče še naprej, junak pa je vsekakor dežurni gasilec Bruno Labbadia, ki je prevzel ekipo v izgubljenem položaju.

Wildparkstadion v Karlsruheju je bil premajhen za vse navijače, ki so si želeli ogledati drugo tekmo dodatnih kvalifikacij za Bundesligo. 27.500 gledalcev je videlo taktično bitko z malo priložnostmi, saj je gostiteljem zadostoval remi brez zadetkov.
Po golu rezervista Yaba Karlsruhe zelo blizu uspeha
Gostitelji so povedli v 78. minuti, ko je Rouwen Hennings z visoko žogo prek gostujoče obrambe sijajno podal v kazenski prostor, kjer je Reinhold Yabo z desnico zatresel mrežo.

HSV je nato silovito pritisnil, iz minute v minuto je bilo bolj vroče pred vrati Karlsruheja. V 82. minuti je Manuel Gulde s črte odbil strel Johana Djouruja z glavo, ko je bil vratar Dirk Orlishausen že premagan.
Diaz mojstrsko izvedel prosti strel
V zadnji minuti rednega dela je Slobodan Rajković zadel Jonasa Mefferta v roko, a strel je bil iz bližine in to ni bilo namerno igranje z roko. Manuel Gräfe je dosodil prosti strel. Marcelo Diaz je z desnico zavrtinčil žogo z 20 metrov prek živega zidu v mrežo. Labbadia je stekel na igrišče, tik pred koncem so se njegovi varovanci rešili izpada.

Rezervist Müller odločil v podaljšku
V 115. minuti je branilec Cleber lepo podal pred vrata, kjer je rezervist Nicolai Müller (v 77. minuti je zamenjal veterana Ivico Olića) le še podstavil desnico za ključni zadetek v gosteh. V 123. minuti so imeli gostitelji priložnost za izenačenje, saj je Djourou v kazenskem prostoru igral z roko. Vratar Rene Adler je odbil strel Henningsa in veliko slavje Hamburga se je začelo.
"Sploh si ne morete predstavljati, kaj mi pomeni ta obstanek. Ljubim ta klub, živim v Hamburgu. Zadnjih šest tednov sem naredil vse, da bi obstali. Težko si predstavljate, kako naporen je boj za obstanek. Tu ne gre za lovorike, ampak za preživetje," je pojasnil 49-letni Labbadia, ki je bil odlični napadalec pri Bayernu, Kaiserslauternu, Kölnu in Werderju.
HSV se je v dodatnih kvalifikacijah rešil že lani, ko je ugnal Greuther Fürth (0:0 in 1:1).

Dodatne kvalifikacije, povratna tekma:
Karlsruhe - HAMBURGER SV * 1:2 (1:1, 0:0)
27.500; Yabo 78.; Diaz 91., Müller 115.
Hennings (Karlsruhe) je v 123. minuti zapravil 11-m.
* - po podaljšku

Karlsruhe: Orlishausen, Valentini, Gordon, Gulde, Max (86./Kempe), Meffert, Krebs (89./Stoll), Torres, Jamada (72./Yabo), Nazarov, Hennings.

Hamburger SV: Adler, Diekmeier, Djourou, Rajković, Ostrzolek, Diaz, van der Vaart, Olić (77./N. Müller), Holtby (67./Stieber), Iličević (86./Cleber), Lasogga.

Sodnik: Manuel Gräfe




Prva tekma:
HAMBURGER SV - KARLSRUHE 1:1 (0:1)
56.615; Iličević 73.; Hennings 4.

V Bundesligo sta se iz druge lige uvrstila Ingolstadt in Darmstadt.