Jeffrey Webb je priznal jemanje podkupnin. Grozi mu do 20 let zapora. Foto: Reuters
Jeffrey Webb je priznal jemanje podkupnin. Grozi mu do 20 let zapora. Foto: Reuters

Webb, funkcionar s Kajmanskih otokov, velja za enega glavnih akterjev v podkupovalnem škandalu Fife, ki je s položaja zaradi korupcije odnesla tudi nekdanjega predsednika Švicarja Seppa Blatterja.

Webba so oblasti 27. maja lani v Švici aretirale in ga izročile ZDA, kjer je novembra 2015 že priznal, da je še pred izvolitvijo na mesto predsednika Concacaf (Severna, Srednja Amerika in Karibi) in tudi po tem prejemal milijonske podkupnine, zaradi česar mu grozi do 20 let v zaporu. Fifa sicer od Webba zahteva tudi vrnitev nezakonito dobljenih milijonskih prejemkov.

Blatter, Valcke in Kattner naj bi nezakonito prejeli 79 milijonov evrov
Fifa je medtem v interni preiskavi ugotovila še, da je Blatter skupaj z nekdanjim sekretarjem Fife Jeromom Valckom in finančnikom Markusom Kattnerjem v zadnjih petih letih dobil več kot 79 milijonov švicarskih frankov nezakonitih izplačil, dodatkov k plači ter raznih bonusov. Preiskava poteka zaradi možnega podkupovanja in korupcije, kršitve splošnih pravil poslovanja, kršitve načel zaupanja, konflikta interesov, dajanja in prejemanja nezakonitih daril in ugodnosti. Blatter in Valcke sta zaradi omenjenega tudi v preiskavi švicarskih tožilcev.

Zaradi prejema spornega plačila 1,8 milijona evrov, ki mu ga je leta 2011 odobril Blatter, je moral odstopiti tudi predsednik Evropske nogometne zveze Uefe Michel Platini. Njegovega naslednika bodo izbrali 14. septembra v Atenah. Najverjetneje bo njegov položaj zasedel Slovenec Aleksander Čeferin.