Michel Platini je neslavno končal svojo funkcionarsko kariero v nogometu. Foto: EPA
Michel Platini je neslavno končal svojo funkcionarsko kariero v nogometu. Foto: EPA
Platini ne bo več predsednik Uefe

Platini je zaradi kršenja etičnih pravil in korupcije dobil 6-letno prepoved delovanja v nogometu, zaradi česar je vložil pritožbo na Cas. Ta se je odločil, da Platiniju kazen zniža s šestih na štiri leta, nato se je Platini odločil, da odstopi.
Če bi pritožba uspela, bi Platini spet prevzel mesto prvega moža Uefe, in to še pred začetkom evropskega prvenstva v Franciji, ki bo med 10. junijem in 10. julijem.

Francoz je šestletno prepoved dobil zaradi prejema spornega plačila 1,8 milijona evrov, o katerem naj bi se z nekdanjim predsednikom Fife Seppom Blatterjem, ki je prav tako suspendiran za šest let, ustno dogovorila za svetovalno delo med letoma 1999 in 2002, izplačal pa mu ga je šele leta 2011.

Fifina etična komisija je 21. decembra lani zaradi neprepričljivega dokazovanja spornega plačila oba kaznovala z osemletno prepovedjo delovanja v nogometu, februarja pa so jima kazen znižali za dve leti.

Prepoved je Platiniju preprečila, da bi 26. februarja letos kandidiral za predsednika Fife, ko je bil izvoljen Švicar Gianni Infantino, prav tako pa tudi opravljanje predsedniške funkcije pri Uefi.

Platini ne bo več predsednik Uefe