Dieumerci Mbokani, ki je bil z dvema zadetkoma glavni junak DR Konga, igra za Dinamo Kijev. Foto: Reuters
Dieumerci Mbokani, ki je bil z dvema zadetkoma glavni junak DR Konga, igra za Dinamo Kijev. Foto: Reuters
Navijačica Ekvatorialne Gvineje
Javier Balboa je z dvema goloma razveselil domače navijače. Foto: Reuters

Na prvi tekmi je po prvem polčasu brez zadetkov začetek drugega prinesel veselje Kongu, saj sta Ferebory Dore v 55. in Thievy Bifouma v 62. minuti poskrbela za na videz trdno vodstvo varovancev francoskega selektorja Clauda Le Roya, ki je leta 1988 afriški prvak postal s Kamerunom, na zadnjem prvenstvu pred dvema letoma pa je vodil tokratne tekmece.

Toda uvrstitev v polfinale, ki se je nasmihala po dobri uri igre, se je za Kongo hitro začela oddaljevati. DR Kongo je namreč znižal že v 66. minuti, zadel je Dieumerci Mbokani. V 75. minuti je izenačil Jeremy Bokila, šest minut pozneje pa je bilo po golu Joela Kimwakija že 3:2. Za piko na i je v sodnikovem dodatku še drugič na tekmi zadel Mbokani.

Zanimivo je, da je DR Kongo dosegel sploh prvo zmago na prvenstvu, saj je skupinski del končal s tremi neodločenimi izidi in tremi točkami, napredoval pa po zaslugi boljše razlike v zadetkih (2:2) kot so jo imeli Zelenortski otoki (1:1).

Gostitelje rešila 11-metrovka v 93. minuti
Večerni obračun med gostitelji prvenstva in Tunizijo je odločil nogometaš Estorila Javier Balboa. Najprej je v 93. minuti z 11-metrovke izničil vodstvo Severnoafričanov iz 70. minute (v kazenskem prostoru je padel Ivan Bolado, sodnik pa je kljub protestom Tunizijcev pokazal na belo točko), nato pa v 102. minuti mrežo zatresel še enkrat, tokrat z mojstrsko izvedenim prostim strelom, in poskrbel za veliko slavje na tribunah. Tunizija je namreč na lestvici Fife uvrščena kar 96 mest višje.
V nedeljo se bodo v četrtfinalu merile še Gana in Gvineja ter Slonokoščena obala in Alžirija.
30. afriško prvenstvo, četrtfinale

Kongo - DR KONGO 2:4 (0:0)
Dore 55., Bifouma 62.; Mbokani 66., 91., Bokila 75., Kimwaki 81.
Tunizija - EKVATORIALNA GVINEJA 1:2 (1:1, 0:0) - po podaljšku
Akaichi 70.; Balboa 93./11-m, 102.

Nedelja ob 17.00:
GANA - GVINEJA

Ob 20.30:
SLONOKOŠČENA OBALA - ALŽIRIJA


Polfinale, sreda ob 20.00:
DR KONGO - SLONOKOŠČENA OBALA/ALŽIRIJA
Četrtek ob 20.00:
GANA/GVINEJA - EKVATORIALNA GVINEJA