Paragvaj je pred štirimi leti na Copi zasedel drugo mesto. Tedaj je reprezentanco vodil Gerardo Martino, ki je zdaj selektor svoje domovine, Argentina pa je tudi naslednji tekmec Paragvajcev. Foto: Reuters
Paragvaj je pred štirimi leti na Copi zasedel drugo mesto. Tedaj je reprezentanco vodil Gerardo Martino, ki je zdaj selektor svoje domovine, Argentina pa je tudi naslednji tekmec Paragvajcev. Foto: Reuters
Po dveh Copah in dveh svetovnih prvenstvih Brazilija četrtič veliko tekmovanje zapušča zelo razočarana. Foto: Reuters
Paragvaj izločil Brazilce na Copi Americi

čale enajstmetrovke in ponovno so bili boljši Paragvajci (5:4).

Že v eni prvih akcij na tekmi je z razdalje Justa Villarja z zvitim strelom preizkusil Philippe Coutinho. Po nekaj lepih akcijah Paragvajcev pa so Brazilci povedli. V 15. minuti je Robinho začel akcijo, za tem je Elias na desni našel Danija Alvesa, ki je poslal natančno podajo v kazenski prostor, Robinho pa je mirno zadel za 1:0. Paragvajci so bili nevarnejši v drugem polčasu. Po dobri uri tekme je izenačenje po strelu Paula da Silve z odličnim posredovanjem preprečil Jefferson, ki je bil nemočen 18 minut pred koncem tekme. Thiago Silva je v skoku z Roquejem Santa Cruzom nespametno igral z roko, z bele točke pa je zanesljivo zadel Derlis Gonzalez.

Drugič zapored so na letošnji Copi odločale enajstmetrovke. V drugi seriji je Paragvaj povedel, ko je zgrešil rezervist Everton Ribeiro, ki je streljal mimo gola. Za tem je zadel Miranda, a v četrti zgrešil še en brazilski rezervist Douglas Costa, ki je meril prek vrat. Upanje je Brazilcem vrnil Santa Cruz, ki je strel izvedel podobno neuspešno kot njegov predhodnik. Po zadetku Coutinha je zadnji streljal Gonzalez in poskrbel, da so drugič zapored Brazilci ostali brez polfinala južnoameriškega prvenstva.

Po tekmi je strelec dveh enajstmetrovk izvedel tragično novico, saj je med spremljanjem tekme za posledicami srčnega napada umrl njegov stric. Tako v polfinalu ne bo velikega derbija – "dvoboja za Južno Ameriko" – ampak se bodo z Argentinci pomerili Paragvajci. Brazilija – vmes sicer nekajkrat ni nastopila na turnirju – šele petič ostaja brez polfinala Cope, prvič pa se med štiri ni uvrstila dvakrat zapored. Po tekmi je selektor Dunga dejal, da to sicer ni izgovor, ampak je 15 brazilskih nogometašev v minulem tednu zajel virus in reprezentanca ni normalno trenirala. Trenutna izbrana vrsta petkratnih svetovnih prvakov je naletela na številne kritike, Dungi pa očitajo preveč obrambno naravnano igro.


Četrtfinale:
Brazilija - PARAGVAJ (4) 4:5 (1:1, 1:0) - po enajstmetrovkah
Robinho 20.; Gonzalez 72./11-m

11-m: Fernandinho , Everton , Miranda , Douglas Costa , Coutinho; Martinez , Caceres , Bobadilla , Santa Cruz , Gonzalez .

Brazilija: Jefferson, Dani Alves, Thiago Silva, Miranda, Filipe Luis, Elias, Fernandinho, Coutinho, Willian (60./Douglas Costa), Firmino (69./Tardelli), Robinho (87./Everton).

Paragvaj: Villar, Bruno Valdez, da Silva, Aguilar, Piris, Caceresm Aranda (77./Martinez), Benitez (84./Oscar Romero), Gojnzalez, Santa Cruz, Nelson Valdez (74./Bobadilla).


ARGENTINA - Kolumbija (3) 5:4 (0:0, 0:0) - po enajstmetrovkah

ČILE - Urugvaj (1) 1:0 (0:0)
Isla 81.
RK: Cavani 63., Fucile 90./oba Urugvaj

Bolivija - PERU (2) 1:3 (0:2)
Moreno 84./11-m; Guerrero 21., 23., 75.


Polfinale, torek ob 1.30:
ČILE - PERU
(Santiago)

Sreda ob 1.30:
ARGENTINA - PARAGVAJ
(Concepcion)

Finale, sobota, 4. julija, ob 22.00

Za 3. mesto, sobota, 4. julija, ob 1.30

Paragvaj izločil Brazilce na Copi Americi