Nizozemski gol je visel v zraku, ko je v 24. minuti na drugi strani udaril Michael Krohn-Dehli, pri čemer je 29-letni igralec Brondbyja ukanil nizozemskega vratarja kar med nogami. Foto: Reuters
Nizozemski gol je visel v zraku, ko je v 24. minuti na drugi strani udaril Michael Krohn-Dehli, pri čemer je 29-letni igralec Brondbyja ukanil nizozemskega vratarja kar med nogami. Foto: Reuters
Slavje danskih reprezentantov
Danski so v najmočnejši skupini prvenstva prerokovali zadnje, 4., mesto, a zdaj je v odličnem izhodišču za preboj v četrtfinale. Foto: Reuters
Daniel Agger, Damir Skomina, Simon Poulsen
Sodnik Damir Skomina je s svojimi slovenskimi kolegi odlično opravil svojo nalogo na tekmi Nizozemska - Danska. Foto: Reuters
Arjen Robben - Simon Poulsen
Nizozemska je začela podjetneje, a "oranžni" so v prve četrt ure streljali preveč nenatančno, nato pa je predvsem naveza Robben - van Persie začela preveč "štrikati". Foto: Reuters
Arjen Robben
Če bi Robben malo bolj premišljeno podajal in manj preigraval, bi se lahko tekma drugače razpletla. Foto: Reuters

EP v nogometu se je v soboto začel še v Ukrajini in že prva tekma na vzhodu države je prinesla prvo veliko presenečenje turnirja. Danska se je z disciplinirano tekmo maščevala Nizozemski za poraz pred dvema letoma na SP-ju v Južni Afriki (0:2).

V videoposnetkih desno si oglejte vse zadetke. Celotno tekmo pa lahko podoživite na tej (1. polčas) in tej (2. polčas) povezavi.

Medtem ko "danski dinamit" slavi 29-letnega Krohn-Dehlija, se lahko navijači "oranja" samo sprašujejo, kje so merilne naprave njihovih zvezdniških vezistov in napadalcev.

Veliko prometa, malo dobička
Nizozemci, pri katerih sta z zapravljenimi streli izstopala Robin van Persie in Arjen Robben, so kar 28-krat poskušali s strelom proti danskim vratom, a samo osemkrat so merili v okvir, kjer pa je bil nepremagljiv razpoloženi Stephan Andersen, drugi veliki junak tekme. Na drugi strani so izredno disciplinirani in organizirani Danci osemkrat poskušali s streli in vseh osem žog je šlo v okvir, pri čemer bi lahko na koncu zmagali tudi z večjo razliko.

Prenos tekme Nizozemska - Danska (komentator Andrej Stare) ste si lahko ogledali na TVS 2 ali MMC-jevem portalu!

Krohn-Dehli pokazal, kako se zabije
Nizozemska je že v 1. minuti prevzela pobudo in začela plesti mrežo okoli danskega gola, a pravega strela ni in ni bilo. Še najnevarneje je bilo v 18. minuti po podaji Arjena Robbna v kazenski prostor, kjer je bil blizu žoge Robin van Persie.

Ko je gol Nizozemske visel v zraku, pa so udarili Danci. Krilni vezist Michael Krohn-Dehli je prodrl po levi, preigral nasprotno obrambo, nato pa med nogami Maartena Stekelenburga našel pot do mreže in presenetljivega vodstva Danske z 1:0.

Dve zlati zamujeni priložnosti "oranja"
V 36. minuti je danski vratar Stephan Andersen ponudil Nizozemcem izredno darilo, a je presebični Robben iz izjemnega položaja zadel le vratnico. V 43. minuti se je priložnost polčasa ponudila van Persieju, ki ga je v ogenj poslal Wesley Sneijder, a je napadalec Arsenala izgubil dvoboj ena na ena z Andersenom. Tik pred odmorom je Nicklas Bendtner po kotu imel priložnost za 2:0, a ga je podaja Krohn-Dehlija iz kota kar nekoliko presenetila.

Novi slepi nizozemski naboji
Drugi del se je začel z nizozemsko ofenzivo in serijo strelov z razdalje, a je Andersen polovil strele van Persieja in Robbna, van Bommel pa je bil malenkost previsok. Zapravljene priložnosti so se kopičile, iz občasnih protinapadov pa so Danci grozili celo s podvojitvijo vodstva. Dvakrat je nevarno z razdalje zagrozil strelec Krohn-Dehli.

V 74. minuti se je pred Andersenom znašel rezervist Klaas-Jan Huntelaar, a mu je danski vratar s pravočasnim izhodom iz vrat zaprl pot in ubranil prvi strel, drugič pa je Huntelaar meril previsoko. Selektor Nizozemske Bert van Marwijk je v zadnjih minutah v igro poslal še tretjega klasičnega napadalca Dirka Kuyta, a tudi to ni prineslo izenačenja, saj so se Danci disciplinirano ubranili vse do izteka 93. minute.

Pet Slovencev na in ob zelenici
14. evropsko prvenstvo v nogometu se je z dvobojem v Harkovu na vzhodu Ukrajine začelo tudi za edine uradne slovenske udeležence - sodnike, ki jim poveljuje Damir Skomina. V njegovi ekipi sta še stranska sodnika Primož Arhar in Matej Žunič, sodnika za goloma pa sta Matej Jug in Slavko Vinčić. Vloga 4. sodnika je pripadala Čehu Pavlu Kralovcu.

SKUPINA B

NIZOZEMSKA - DANSKA 0:1 (0:1)
Krohn - Dehli 24.

Nizozemska: Stekelenburg; van der Wiel ( 85./Kuyt), Heitinga, Vlaar, Willems; de Jong ( 71./van der Vaart), van Bommel ; Robben, Sneijder, Afellay ( 71./Huntelaar); van Persie.

Danska: Andersen; Jacobsen, Kjär, Agger, Poulsen ; Kvist , Zimling; Rommedahl ( 84./Mikkelsen), Eriksen ( 74./Schone),, Krohn-Dehli ; Bendtner.

Sodnik: Damir SKOMINA (Slovenija)