Trenutek, ko je hrvaški branilec Gordon Schildenfeld na robu kazenskega prostora zrušil Robbieja Keana. Foto: EPA
Trenutek, ko je hrvaški branilec Gordon Schildenfeld na robu kazenskega prostora zrušil Robbieja Keana. Foto: EPA

Obe situaciji so podrobno analizirali na irski in hrvaški televiziji in sprejeli isti sklep: prepovedanega položaja Nikice Jelavića za vodstvo z 2:1 ni bilo (VIDEO na desni strani novice), Nizozemec pa bi moral po prekršku Gordona Schildenfelda nad Robbiejem Keanom v 62. minuti piskati najstrožjo kazen (VIDEO tukaj, od 17. minute naprej).

Trapattoni kljub temu priznava, da so bili Hrvati boljši: "Moramo se zamisliti. Igrali smo ogromno tekem, ko nismo prejeli gola, zdaj pa smo dobili tri. Nasprotniku smo že na začetku dali psihološko prednost, nato pa smo izgubili bitko na sredini igrišča."

Odlična igra spet dvignila hrvaške navijače
Hrvaška je bila na evropsko prvenstvo pospremljena z veliko skepso, po kombinatorni in napadalni igri pa je naše južne sosede spet zajela evforija. Močno kritizirani selektor Slaven Bilić je dobil zadoščenje: "Ne bomo leteli v evforijo, toda dopustite mi ... Z odlično igro smo premagali velikega nasprotnika. Pričakoval sem tak rezultat, saj sem vedel, da smo boljša ekipa. To je bila pravzaprav izvrstna tekma tudi za nevtralne opazovalce, tako da smo lahko ponosni."

Bilić: Imamo dve zaključni žogi
Bilić priznava, da je za pripravo na Irsko porabil ogromno časa: "Vse je bilo podrejeno tej tekmi, saj sem vedel, da bo prvi obračun na prvenstvu ključen za nadaljevanje. V zadnjih šestih mesecih sem se na Italijo pripravljal zelo malo, na Španijo pa nič. Zdaj imamo dve zaključni žogi. Igramo z ekipama, ki sta kakovostnejši in drugačni od Ircev. Težko jih je naštudirati, ampak igrajo nogomet, ki nam bolj odgovarja."

Sodnik Kassai delal napake
Brezmadežno ni sodil niti sodnik na prvi včerajšnji tekmi med Španijo in Italijo (1:1). Madžaru Viktorju Kassaiju, ki je pred prvenstvom veljal za prvega kandidata za sojenje finala, so v rubriki "Oko sokolovo" na hrvaški televiziji očitali štiri napake, med drugim tudi nedosojeno enajstmetrovko nad Mariom Balotellijem (VIDEO tukaj, od 33. minute naprej).