Antonio Di Natale je potreboval le štiri minute, da je pokazal Mariu Balotelliju, kako se zaključi napad. Foto: Reuters
Antonio Di Natale je potreboval le štiri minute, da je pokazal Mariu Balotelliju, kako se zaključi napad. Foto: Reuters
Cesc Fabregas in Andres Iniesta po izenačenju na 1:1
Zaostanek ni zmedel Špancev, ki so po kombinaciji tria Iniesta-Silva-Fabregas izenačili le tri minute po golu Di Nataleja. Foto: Reuters
Nevarni prosti strel Andrea Pirla
Najnevarnejši trenutek 1. polčasa: prosti strel Pirla z 20 m, a je Casillas natančen in močan udarec odlično ubranil. Foto: Reuters
Emanuele Giaccherini - David Silva
David Silva je zaznamoval uvodne minute latinskega derbija, potem pa je 26-letni Kanarec kar poniknil, vse dokler ni podal Fabregasu za izenačenje. Foto: EPA
Španski navijač poljublja italijansko navijačico v Gdansku pred obračunom Španija - Italija
Ali bo špansko-italijanska ljubezen zdržala do konca tekme v Gdansku? Najverjetneje je, saj sta favorita skupine C osvojila po točko in se lahko mirno pripravita na tekmi s Hrvaško in Irsko. Foto: Reuters
Gigi Buffon in Xabi Alonso
Tako Španci kot Italijani so lahko zadovoljni, saj še naprej povsem nadzorujejo svojo usodo na Euru 2012. Foto: EPA
Fabregas in Di Natale zadel za remi

Uro taktične, a izredno zanimive tekme je bilo treba čakati na prvi gol, nato pa sta v razmiku treh minut padla kar dva.

Vratarja preprečila poraz
Najprej je Andrea Pirlo potegnil po sredini in v ogenj poslal svežega rezervista Antonia Di Nataleja, ki je velemojstrsko matiral Ikerja Casillasa. A šok med španskimi navijači se še ni polegel, ko je bilo že 1:1. Na desni strani sta Andres Iniesta in David Silva izigrala italijansko obrambo, Silva pa je s podajo v kazenski prostor našel Cesca Fabregasa, ki je zadel iz prve.

Do konca oster ritem ni pojenjal, oboji pa lahko obžalujejo zapravljene strele, ki bi jim lahko prinesli tri točke. Pri "furii roji" je postal osmoljenec tekme nezbrani rezervist Fernando Torres, pri "azzurrih" pa je kot zadnji na tekmi zapretil Claudio Marchisio, ob tem pa sta se proslavila oba vratarja: Iker Casillas pri Španiji in Gigi Buffon pri Italiji.

V videoposnetku desno si oglejte oba gola. Celotno tekmo pa lahko podoživite na tej (1. polčas) in tej (2. polčas) povezavi.

Prandellija razočaralo hitro izenačenje
"Remi je pošten, a mi se moramo še izboljšati. Trudili smo se, da smo pritisnili na Špance že na začetku njihovih napadov. Hoteli smo se izogniti dvobojem ena na ena in 60 do 70 minut smo zadaj igrali zelo dobro. Kar me je razočaralo je, da smo jim tako hitro dovolili izenačenje. Prisiliti bi jih morali, da bi se bolj potrudili za vrnitev v tekmo. Težave s Torresom smo imeli, ker smo mu podarili dve žogi," je povzel obračun dveh velesil selektor Italije Cesare Prandelli, ki sicer ni skrival zadovoljstva nad točko in predstavo svojih varovancev.

Del Bosque tvegal in delno uspel
"Ko sem zvedel, je tudi mene presenetilo. Toda sem zadovoljen, da sem dobil priložnost, ker v zadnjih tednih nisem veliko igral. Vesel sem, da sem znova našel občutek za doseganje golov, ki me je zapustil proti koncu sezone," je bil španski strelec Fabregas zadovoljen, da je izkoristil priložnost, ki jo je dobil na napadalskem položaju.

"Kaj smo hoteli? Prevladovati na sredini igrišča, ob tem pa dobro vemo, da se Fabregas in David Silva dobro znajdeta tudi v napadalskih položajih. Ni izpadlo tako slabo, saj je Fabregas dobro opravil svoje delo," je selektor Španije Vicente Del Bosque pojasnil svojo nenavadno začetno postavo, v kateri ni bilo niti enega pravega napadalca.

Španci hitro začeli plesti mrežo
Začetek tekme je pričakovano postregel s številnimi podajami in skoraj popolno špansko prevlado pri posedovanju žoge. V 9. minuti je v kazenski prostor prodrl David Silva, a se je zapletel. Nato je vezist Manchester Cityja sprožil prvi strel na tekmi - prek gola, zatem pa je imel v 11. minuti prvo veliko priložnost, a je po hitrem protinapadu slabo ustrelil in Buffon je mirno pobral žogo. Minuto zatem so si Italijani priigrali prosti strel na 20 metrih - Andrea Pirlo je nevarno streljal, a se je izkazal Iker Casillas.

Italijani z nevarnejšimi streli
Taktična, a zelo živahna igra se je nadaljevala, Italijani pa so počasi vzpostavili ravnotežje tudi v posesti žoge, nato pa tudi pri priložnostih. V 34. minuti je nenadoma streljal Antonio Cassano, tri minute pozneje je iz voleja z razdalje poskušal Claudio Marchisio, a je bil španski kapetan obakrat na mestu. Malo pred odmorom je "furia roja" le pripeljala žogo v nasprotni kazenski prostor, a je branilec Bonucci v zadnjem trenutku uspel blokirati strel Fabregasa. Zatem je z lobom poskusil Iniesta, a zadnja beseda v 1. polčasu je pripadla "azzurrom": Thiago Motta je z osmih metrov nevarno ustrelil z glavo, a se je Casillas znova izkazal z izrednim refleksom.

Zakaj spet Mario?
Drugi polčas so z ofenzivo začeli Španci: Fabregas je najprej z razdalje ogrel Buffonove dlani, minuto zatem je Iniesta po prodoru po desni strani iz ostrega kota za malo zgrešil italijanska vrata. V 53. minuti se je nenadoma v protinapadu znašel Mario Balotelli, ki pa praznega prostora ni izkoristil in je dopustil, da so mu izbili žogo, namesto da bi vsaj pošteno ogrozil Casillasa. Sledila je pričakovano reakcija Prandellija: "Super Mario" na klop, v igro pa zimzeleni ostrostrelec Antonio Di Natale.

Torres osmoljenec tekme
Po menjavah in uri igre je se je začel še strelski šov! Po dvojnem salvu v treh minutah, se je tekma nadaljevala v divjem ritmu, kjer pa sta začeli granitni obrambi grešiti. Najprej je sam proti vratom stekel rezervist Fernando Torres, ki pa mu je vratar Buffon v slogu najboljših branilcev suvereno odvzel žogo. Na drugi strani je Giovinco sredi kazenskega prostora našel spretnega in osamljenega Di Nataleja, ki pa je žogo poslal mimo španskih vrat. V 84. minuti se je nova "match" žoga ponudila Torresu, ki pa je dobro mišljeni lob z roba 16-m prostora poslal prek Buffonovih vrat. Na drugi strani bi v 88. minuti lahko veliki junak dvoboja postal Marchisio, a je streljal preveč po sredini za razpoloženega "svetega Ikerja".

Vezisti tudi v vlogi branilca in napadalcev
Italijanski selektor Cesare Prandelli se je držal napovedi in je zaigral s tremi igralci v obrambi in petimi v vezni liniji, na kar je španski selektor Vicente del Bosque odgovoril z na papirju nenavadno postavitvijo, v kateri ni bilo niti enega pravega napadalca!
Če pogledamo obe začetni postavi - Italija je igrala sistem 3-5-2, Španija pa 4-3-3 - vidimo po poklicni usmerjenosti nogometašev, da je na zelenici v Gdansku teklo kar 12 vezistov.

14. EVROPSKO PRVENSTVO

SKUPINA C, Gdansk

ŠPANIJA - ITALIJA 1:1 (0:0)
38.869; Fabregas 64.; Di Natale 61.

Španija: Casillas; Arbeloa , Pique, Ramos, Jordi Alba ; Xavi, Busquets, Xabi Alonso; Silva ( 65./Navas), Fabregas ( 74./Torres ), Iniesta.

Italija: Buffon; Bonucci , de Rossi, Chiellini ; Maggio , Motta ( 89./Nocerino), Pirlo, Marchisio, Giaccherini; Balotelli ( 57./Di Natale ), Cassano ( 65./Giovinco).

Sodnik: Viktor Kassai (Madžarska)

Statistika

ŠPANIJA

ITALIJA

streli 1810
streli v okvir vrat96
prekrški1219
ofsajdi23
koti72
posest žoge6040



Fabregas in Di Natale zadel za remi