Poljska policija bo imela v prihodnjih dneh veliko dela. Foto: EPA
Poljska policija bo imela v prihodnjih dneh veliko dela. Foto: EPA
Izgredi navijačev na evropskem prvenstvu

Sodišče v Varšavi je izreklo prve kazni pridržanim, ki so bili udeleženi v pretepih pred in med tekmo Poljska - Rusija in po njej. Dva bosta v zaporu preživela od tri do pet mesecev, štirje so dobili pogojne kazni, eden pa bo moral plačati 500 zlotov (150 dolarjev). Skupno je bilo aretiranih 156 poljskih in 28 ruskih državljanov.

"Ne moremo vplivati na pravosodni sistem, toda po mojem mnenju bi morale biti kazni hujše. Morali bomo pripraviti zakone, ki takih izgredov ne bodo dovoljevale," je povedala Mucha. Medtem sta se po telefonu pogovarjala ruski predsednik Vladimir Putin in poljski premier Donald Tusk. Putin je povedal, da je varnost ruskih navijačev na Poljskem "polna odgovornost" tamkajšnjih oblasti.

Poljaki pa s strahom pričakujejo nadaljevanje prvenstva. Na zadnjo tekmo Rusije v predtekmovanju proti Grčiji prihaja v Varšavo kar 20.000 ruskih navijačev s kupljenimi vstopnicami. Na obzorju pa je še en dvoboj visokega tveganja. Če bo Poljska v skupini A osvojila 2. mesto, Nemčija pa v skupini B zmagala, se bosta ekipi pomerili v četrtfinalu v Gdansku. Poljski in nemški navijači so se spopadli že na svetovnem prvenstvu leta 2006 v Dortmundu, kar je bil najhujši navijaški incident na tem tekmovanju.

Medtem so se Rusi pritožili na odločitev Uefe, ki jim je zagrozila z odvzemom šestih točk v naslednjih kvalifikacijah, če se bodo navijači na stadionu spet obnašali neprimerno.

Izgredi navijačev na evropskem prvenstvu