Veselje italijanskih nogometašev ob zmagovitem zadetku Alessandra Diamantija. Foto: Reuters
Veselje italijanskih nogometašev ob zmagovitem zadetku Alessandra Diamantija. Foto: Reuters
Angleži
Angleži so zapravili priložnost za polfinalni obračun z Nemci. V polno sta zadela Steven Gerrard in Wayne Rooney, zgrešila pa sta Ashley Cole in Ashley Young. Foto: Reuters
Gianluigi Buffon
Gianluigi Buffon je v 5. minuti s fantastično obrambo veselje preprečil Glenu Johnsonu. Foto: Reuters
Mario Balotelli
Mario Balotelli je bil na tekmi zelo dejaven, zapravil je nekaj lepih priložnosti, a se v rednem delu in v podaljških srečanja ni vpisal med strelce. V loteriji strelov z 11 metrov je bil uspešen. Foto: Reuters
Joe Hart in Mario Balotelli
Joe Hart in Mario Balotelli sta soigralca pri Manchester Cityju. Foto: Reuters
Angleži znova izgubili loterijo z bele točke

Italijani so bili izrazito boljši nasprotnik, proti angleškim vratom so sprožili kar 36 strelov (Angleži le 9). Izstopal je Mario Balotelli, ki je bil sicer zelo razpoložen, a se kljub izjemnim priložnostim ni vpisal med strelce. Na drugi strani so se Angleži srčno branili, v podaljških so bili potisnjeni povsem na svojo polovico, tragična junaka pa sta postala Ashley Young in Ashley Cole, ki sta zapravila strela z bele točke.

Ste zamudili tekmo?
Brez skrbi, v posnetku si jo lahko na našem portalu ogledate še enkrat:


Razburljiv začetek srečanja
Že v prvih petih mintuah sta si ekipi pripravili po eno priložnost. Najprej je v 3. minuti z razdalje silovito z volejem desno vratnico Joeja Harta zatresel Daniele De Rossi, nekaj trenutkov pozneje pa je Gianluigi Buffon z neverjetno obrambo na golovi črti preprečil angleško vodstvo po strelu Glena Johnsona. Angleži so bili v uvodnih minutah podjetnejši, odlično je igral Johnson, ki je z desne strani soigralce zalagal z uporabnimi predložki, v 14. minuti je po njegovi podaji Waynu Rooneyju v zadnjem trenutku zadetek z glavo preprečil Christian Abate.

Balotelli zgrešil nemogoče
Igra se je nato nekoliko umirila, odvijala se je predvsem na sredini igrišča, do novih vznemirjenj pa je prišlo po dobre pol ure igre. Riccardo Montolivo je z natančno globinsko podajo našel Maria Balotellija, ki je poskusil z lobom pretentati Harta, a mu je odlično postavljeni Joleon Lescott strel blokiral. Že v naslednjem napadu je Danny Welbeck zapravil izvrstno priložnost po lepem kombiniranju s klubskim soigralcem Rooneyjem. Mladi napadalec Manchester Uniteda je z roba kazenskega prostora Buffonova vrata grdo zgrešil.

V prvem polčasu se je najlepša priložnost ponudila Balotelliju, ki je v 41. minuti po Cassanovi podaji z glavo iz neposredne bližine žogo poslal preko gola.

Hartova vrata močno oblegana
Tudi v nadaljevanju so bili za odtenek boljši Italijani, ki so si pripravili več zrelih priložnosti - zlasti Balotelli, ki je bil zelo razigran, a žoga nikakor ni hotela v mrežo. V 52. minuti je Hart z dvojno obrambo zaustavil italijanski napad, po uri igre, potem ko sta na zelenico namesto Jamesa Milnerja in Welbecka stopila Theo Walcott in Andy Carroll, pa je s 'škarjicami' še enkrat več mimo vrat streljal Balotelli. Angleži so si prvo pravo priložnost v drugem polčasu pripravili v 65. minuti, ko je pred vrata žogo poslal Walcott, Ashley Young pa je z nevarnim strelom izsilil udarec iz kota.

Statistika

Anglija

Italija

Streli 935
Streli v okvir vrat420
Prekrški1511
Posest žoge3664
Koti37


Gerrard in Rooney najbližje zadetku
Do konca rednega dela srečanja sta se zvrstili še tri resnejše priložnosti. V 77. minuti je Gerrard izvedel prosti strel, žoga je preletela vse igralce in zletela proti levemu spodnjemu kotu Buffonovih vrat, a je bil vratar Juventusa oprezen in ni dovolil presenečenja. Tik pred koncem sta gledalce na noge dvignila še Antonio Nocerino in Rooney. Prvemu je zadetek v zadnjem trenutku preprečil Johnson, drugi pa je s škarjicami atraktivno poskusil ukrasti zmago, a je ostalo pri 0:0.

11-metrovke so bolje izvedli Italijani in se zasluženo uvrstili med najboljše štiri reprezentance prvenstva. V polno so zadeli Balotelli, Andrea Pirlo, Nocerino in Diamanti (zgrešil je Montolivo), pri Angležih sta žogo v mrežo poslala Gerrard in Rooney, Young je zatresel prečko, Ashleyju Colu pa je Buffon strel ubranil. Polfinale z Nemci bodo štirikratni svetovni prvaki igrali v četrtek.

Četrtfinale:
ANGLIJA - ITALIJA * 2:4 (0:0, 0:0)
* - po 11-metrovkah

Izvajanje 11-metrovk
GerrardBalotelli
RooneyMontolivo
YoungPirlo
ColeNocerino
/Diamanti

Anglija: Hart; Cole, Lescott, Terry, Johnson; Gerrard, Parker (94./Henderson), Milner (60./Walcott), Young; Rooney, Welbeck (60./Carroll).

Italija: Buffon; Abate (91./Maggio), Barzagli, Bonucci, Balzaretti; Marchisio, Pirlo, De Rossi (80./Nocerino), Montolivo; Balotelli, Cassano (78./Diamanti).

Sodnik: Pedro Proenca (Portugalska)

Angleži znova izgubili loterijo z bele točke