Jeremy Menez je zapravil najlepšo priložnost prvega polčasa, a se je nato odkupil z vodilnim golom. Foto: EPA
Jeremy Menez je zapravil najlepšo priložnost prvega polčasa, a se je nato odkupil z vodilnim golom. Foto: EPA
Yohan Cabaye
Yohan Cabaye, vezist Newcastla, je razblinil ukrajinske upe na vsaj remi. Foto: EPA
Ukrajina
Ukrajinci bodo četrtfinale evropskega prvenstva lovili na zadnji tekmi z Angleži. Foto: Reuters
Francozi
Francozi se pod Laurentom Blancom vračajo na pota stare slave. Neporaženi so že 23 tekem zapored. Foto: Reuters
Francozi porazili Ukrajino v Donecku

Tekma na Donbass Areni se je začela v močnem nalivu in sodnik Björn Kuipers jo je moral po le petih minutah prekiniti. "Huda ura" je trajala 55 minut. Prvi polčas se je kljub francoski premoči končal brez zadetkov.

Odločitev o zmagovalcu je padla med 53. in 56. minuto, ko sta domačo mrežo zatresla Jeremy Menez in Yohan Cabaye. To je prva francoska zmaga na velikih tekmovanjih po letu 2006.

Menez zadel iz nedovoljenega položaja
Francozi so po nenačrtovanem odmoru pokazali več, bili nevarnejši tekmec in v 17. minuti tudi zatresli mrežo, a je bil Jeremy Menez v globokem nedovoljenem položaju, tako da je bil zadetek upravičeno razveljavljen. Isti igralec je malo pozneje prišel do strela z roba kazenskega prostora, a je meril čez vrata.

Pjatov preprečil vodstvo Francozov ...
V 30. minuti so se Ukrajinci v obrambi poigravali s podajo nazaj, žogo je dobil Karim Benzema, ki je podal v sredino do osamljenega Meneza, a je ta izgubil dvoboj "na štiri oči" z odličnim vratarjem Andrijem Pjatovom.

... Lloris pa Ukrajincev
Na drugi strani je v 34. minuti Andrej Ševčenko v eni izmed redkih ukrajinskih napadalnih akcij ušel francoski obrambi in precej z leve strani ustrelil proti vratom, vendar je Hugo Lloris odbil sicer soliden strel. Ukrajinski vratar Pjatov je preprečil najhujše tudi v 39. minuti, ko je Philippe Mexes po podaji Samirja Nasrija s prostega strela udaril z glavo, Pjatov pa je z odličnim refleksom odbil žogo. Pod črto so bili Francozi boljši tekmec, vendar premoči niso znali unovčiti.

Francozi v štirih minutah dvakrat v polno
V drugi minuti nadaljevanja je Menez znova izgubil dvoboj s Pjatovim, medtem ko sta na drugi strani zapretila Ševčenko in Anatolij Timoščuk. Malo pozneje (53. minuta) pa vendarle vodstvo galskih petelinov. Najbolj razpoloženi igralec tekme Menez je na desni strani kazenskega prostora ustrelil med nogama branilca Jevhena Selina in za bližnjo vratnico matiral Pjatova. Štiri minute pozneje je Yohan Cabaye povišal na 2:0, potem ko je na robu kazenskega prostora sprejel sijajno podajo, nato pa z diagonalnim strelom po tleh ugnal Pjatova. V 64. minuti je Cabaye z močnim strelom zadel še levo vratnico Pjatova.

Podoživite tekmo še enkrat: 1. polčas in 2. polčas.

Blanc ne ve, kako daleč lahko pride Francija
Po golih je ritem tekme precej padel. Francozi so se zadovoljili z lepim vodstvom, medtem ko Ukrajinci niso imeli dinamita, da bi se vrnili v igro. "Večino tekme smo prevladovali, mislim, da smo si zaslužili zmago. Dosegli smo dva gola, lahko bi jih še nekaj. Napredujemo. Ali gre lahko Francija daleč oziroma do konca? Težko rečem, vsaka tekma je zgodba zase," je dejal francoski selektor Laurent Blanc.

Blohin: Igralci si ne zaslužijo žvižgov
Njegov kolega na ukrajinski klopi Oleg Blohin ni bil pretirano razočaran: "Francozi so ena najmočnejših ekip na svetu in eni od favoritov tega turnirja. V obrambi smo napravili preveč napak, preslabo smo "počistili" žoge." Blohin je bil kritičen tudi do žvižgov po koncu tekme: "Tega si igralci niso zaslužili. Naj navijači žvižgajo meni."

Statistika

Ukrajina

Francija

Streli 916
Streli v okvir vrat211
Prekrški716
Posest žoge4852
Koti56

SKUPINA D, Doneck

UKRAJINA - FRANCIJA 0:2 (0:0)
49.000; Menez 52., Cabaye 56.

Ukrajina: Pjatov; Gusev, Haceridi, Mihaljik, Selin ; Jarmolenko (68./Alijev), Timoščuk , Voronin (46./Dević), Konopljanka; Nazarenko (60./Milevskij); Ševčenko.

Francija: Lloris; Debuchy , Mexes , Rami, Clichy; Menez (73./Martin), Nasri, Diarra, Cabaye (68./M'Vila), Ribery; Benzema (76./Giroud).

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)


ŠVEDSKA - ANGLIJA 2:3 (0:1)

Lestvica:                         
FRANCIJA          2  1 1 0  3:1  4
ANGLIJA           2  1 1 0  4:3  4
UKRAJINA          2  1 0 1  2:3  3
ŠVEDSKA           2  0 0 2  3:5  0

Francozi porazili Ukrajino v Donecku