Poljaki so si tekmo ogledali v številnih mestih na prostem. Ta fotografija je iz Gdanska. Foto: EPA
Poljaki so si tekmo ogledali v številnih mestih na prostem. Ta fotografija je iz Gdanska. Foto: EPA

Za uvod je bil dovolj le vzklik "Polska" in postopoma so vsi v nagnetenem tramvaju peli o svoji rdeče-belih oziroma kot sami pravijo - "bialo-červoni", torej belo-rdečih ljubljencih. Ti so na uvodni tekmi Eura remizirali z Grčijo 1:1.

Na tribunah izjemno razpoloženje
Poljaki so zgradili izjemno nogometno areno, ki vsem gledalcem - prostora je za skoraj 60.000 - ne ponuja zgolj odličnega pogleda na igro, v njej se ustvari izjemno vzdušje. O tem se je prepričal tudi grški junak Dimitris Salpingidis, po tekmi je povedal, da je bilo enkratno igrati v takšnih razmerah, pred takšnimi gledalci. Tako za igralce kot za obiskovalce ne bi moglo biti bolje.

Grki začeli z nedeljskim sprehodom
Salpingidis je imel predvsem v prvem polčasu več časa, da je lahko vsrkal vzdušje na stadionu. Takrat je bil še na klopi, v drugem polčasu, potem ko je vstopil v igro, pa je preporodil svojo ekipo. Grki so se takrat pokazali v drugačni luči. Pred odmorom so bili počasni in zamorjeni. Ekipe, ki se branijo - in Grki so znani po svoji trdni obrambi - morajo imeti hitro tranzicijo, bliskovit prehod v napad, ko dobijo žogo. Gostje pa so v prvem polčasu v napad krenili kot na nedeljski sprehod. Salpingidis je našel enostaven odgovor za grški razcvet v drugem polčasu.

Poljska igra v drugem delu razpadla
Strelec grškega gola pravi, da če izgubljaš, moraš napadati. Normalno. A takšni preobrati niso ravno nekaj normalnega v nogometu, mnogo težje pa so odgovore iskali poljski igralci. Branilec Damien Perquis ni bil edini v domačem taboru, ki ni znal odgovoriti na vprašanje – zakaj je poljska igra razpadla v drugem polčasu.

Globinske podaje presekale domačo igro
"Ne vem, kaj se je zgodilo. Morda smo fizično padli in nismo zdržali tempa. Ne vem. Morda nas je bilo strah dolgih žog, ki bi preskočile obrambo. Ne vem," je Perquis iskal razloge.
Ravno to se je zgodilo. Globinske žoge do Salpigidisa, čez poljsko zadnjo vrsto so nemalokrat presekale domačo obrambo. Grški krilni igralec je na koncu še obžaloval zamujene priložnosti. Priigral je 11-metrovko, a jo je Giorgos Karagunis zapravil, zadel pa je še drugič, a je bil podajalec v prepovedanem položaju. Pri obeh akcijah je podal mladi up grškega nogometa Kostas Fortounis.

Rdeča kartona sprostila obe ekipi
Španski sodnik Carlos Velasco Carballo je pokazal dva rdeča kartona - po obeh pa se je tekma obrnila v prid tiste ekipe, ki je izgubila igralca - prestroga izključitev Socratisa Papastatopulosa je deloval kot tista Siniše Mihajlovića na tekmi med Slovenijo in Jugoslavijo na Euru 2000. Izključitev je sprostila ekipo, ker se je znašla v navidez brezizhodnem položaju in začela razmišljati "kar bo pa bo". Pri Poljakih pa je rdečemu kartonu Wojciecha Szczesnyja sledila ubranjena 11-metrovka. Przemyslaw Tytun je odbil strel Karagunisa s svojim prvim dotikom žoge. To je vsaj za nekaj minut ustavilo grški nalet.

Obe ekipi se bosta morali zdaj sprijazniti z primanjkljajem v obrambi. Grki niso ostali le brez Papastatopulosa, zaradi poškodbe je drugi štoper Avraam Papadopulos že končal turnir, Poljaki pa so ostali brez enega svojih adutov – vratarja Arsenala Szczesnyja.

Iz Varšave

Luka Petrič, Val 202