Robert Lewandowski (levo) se skupaj s soigralci veseli vodilnega gola. Foto: EPA
Robert Lewandowski (levo) se skupaj s soigralci veseli vodilnega gola. Foto: EPA
Przemyslaw Tyton
25-letni Przemyslaw Tyton, sicer vratar PSV-ja, je bil nepričakovani poljski junak. Foto: EPA
Dimitris Salpingidis
Dimitris Salpingidis je takole izenačil na 1:1. Foto: EPA
Poljaki in Grki neodločeno

Domači rezervni vratar Przemyslaw Tyton, ki je zamenjal izključenega Wojciecha Szczesnyja, je namreč v 71. minuti - pri izidu 1:1 - ubranil enajstmetrovko gostujočemu kapetanu Giorgosu Karagounisu. Prekršek za najstrožjo kazen je nad Dimitrisom Salpingidisom napravil Szczesny.

Poljakom se je sicer obetalo več. V prvem polčasu so zasenčili Grke in v 17. minuti prek Roberta Lewandowskega povedli. Ko je bil v 44. minuti - neupravičeno - izključen Sokratis, se je zdelo, da nič ne more preprečiti zmage domačih. Toda na začetku drugega polčasa je v igro vstopil Salpingidis, ki je spremenil potek tekme. V 51. minuti je najprej izenačil, nato pa izsilil še enajstmetrovko. Na grško žalost je ta ostala neizkoriščena ...

Murawski prvi zapretil Chalkiasu
Poljaki pričakovano pritisnejo že v uvodnih minutah. Rafael Murawski je v 4. minuti z roba kazenskega prostora meril pod prečko, a je zanesljiv zadetek preprečil vratar Kostas Chalkias, ki je žogo izbil čez vrata. Sledil je kot, po katerem je Maciej Rybus meril mimo desne vratnice. Na začetku podrejeni Grki so imeli prvo priložnost v 11. minuti. Karagounis je s prostega strela poslal žogo v kazenski prostor, kjer je Fanis Gekas z glavo za približno meter zgrešil vrata.

Chalkias v prazno, Lewandowski v polno
Poljska je nadaljevala v visokem ritmu. Lukasz Piszczek (13. minuta) je na desni strani prodrl v kazenski prostor, nato pa podal v sredino, kjer je bil Lewandowski za okoli meter prekratek. Le štiri minute pozneje je bil najboljši poljski napadalec na pravem mestu, saj je žogo po še eni podaji Piszczeka z desne strani z glavo poslal v mrežo. Veliko napako pri zadetku je napravil vratar Chalkias, ki je zaplaval v "prazno".

Sporna izključitev Sokratisa
Po vodilnem golu je pritisk domačih nekoliko popustil. Kljub temu so si v 37. minuti priigrali še eno izjemno priložnost. Izbita žoga je znotraj kazenskega prostora prišla do branilca Damiena Perquisa, ki pa je grdo zgrešil. V 44. minuti so Grki - na precej sporen način - ostali brez branilca Sokratisa Papastathopoulosa. Španski sodnik Carlos Velasco Carballo mu je namreč pokazal še drugi rumeni karton, kar je pomenilo predčasno pot v slačilnico. Oba rumena kartona sta bila dosojena prestrogo, a so bili vsi protesti Grkov neuspešni.

Salpingidis Santosev joker s klopi
Na začetku drugega polčasa je selektor Grkov Fernando Santos poslal v igro Dimitrisa Salpingidisa in zadel v polno. Salpingidis je namreč v 51. minuti izenačil, potem ko je podobno kot Chalkias domači vratar Szczesny ob predložku Vasilisa Torosidisa zaplaval v prazno, tako da je žoga prišla do Salpingidisa, ki jo je poslal v desni zgornji kot poljskih vrat.

Tyton ustavil Karagounisa
Zadetek je dal krila Grčiji, ki je bila z igralcem manj nevarnejša kot v polni postavi. V 69. minuti je Salpingidis ušel ofsajdzanki, tako da je sam stekel proti vratom Szczesnyja, ki ga je spotaknil, prejel rdeči karton, hkrati pa je bila dosojena še enajstmetrovka. V vrata je stopil rezervni vratar Tyton in - tako rekoč neogret - ubranil strel z bele točke Karagounisu. Malo pozneje je Grčija dosegla gol, a je bil zadetek zaradi prepovedanega položaja Fortounisa upravičeno razveljavljen.

V zadnji četrtini tekme sta se moštvi očitno zadovoljili z remijem, saj si večjih priložnosti nista priigrali.

Smuda: Odločile so izkušnje Grkov
"Grki v drugem polčasu z desetimi igralci niso imeli česa izgubiti. Poskušali so in uspelo jim je zadeti ... Takrat se je pritisk na mojo mlado ekipo še povečal. Odločile so izkušnje, ki so na grški strani," je o "mrku" v drugem delu dejal poljski selektor Franciszek Smuda. Grški junak srečanja Salpingidis pa je povedal: "Po slabem začetku nam je uspelo preobrniti tekmo, ker ima ta reprezentanca dušo."

V videonovicah desno si oglejte oba zadetka in ubranjeno enajstmetrovko.

Poglejte si celotno tekmo še enkrat: 1. polčas in 2. polčas.

SKUPINA A

POLJSKA - GRČIJA 1:1 (1:0)
56.070; Lewandowski 17.; Salpingidis 51.
: Szczesny 69.; Sokratis 44.
Poljska: Szczesny ; Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch; Murawski, Polanski, Blaszczykowski, Obraniak; Rybus (71./Tyton), Lewandowski.

Grčija: Chalkias; Torosidis, Sokratis , A. Papadopoulos (37./K. Papadopoulos), Holebas ; Maniatis, Katsouranis, Karagounis ; Ninis (46./Salpingidis), Samaras, Gekas (68./Fortounis).

Sodnik: Carlos VELASCO CARBALLO (ŠPA)


RUSIJA - ČEŠKA (Vroclav) 4:1 (2:0)

Poljaki in Grki neodločeno