Švedi so se vsaj malo oddolžili svojim navijačem, ki so jih v velikem številu prišli bodrit v Ukrajino. Foto: EPA
Švedi so se vsaj malo oddolžili svojim navijačem, ki so jih v velikem številu prišli bodrit v Ukrajino. Foto: EPA
Zlatan Ibrahimović
Švedi proslavljajo izjemen zadetek Zlatana Ibrahimovića. Foto: EPA
Zlatan Ibrahimović
Zlatan Ibrahimović je ob Philippu Mexesu zadel za 1:0. Foto: EPA
Ola Toivonen
Ola Toivonen je iz tega položaja zatresel vratnico. Foto: Reuters
Ibrahimović zabil izjemen gol in odšel na dopust

Francija je sicer imela terensko premoč (43:57 posest žoge in 7:10 streli v okvir vrat), a so bili njeni napadalci nerazpoloženi. Na drugi strani je Zlatan Ibrahimović z bržkone najlepšim zadetkom na prvenstvu Švede v 54. minuti popeljal v vodstvo, zmago pa je nato v sodnikovem podaljšku potrdil Sebastian Larsson.

Zmaga Švedske bi bila lahko še višja, saj je veselje Oli Toivonenu preprečila vratnica. Na srečo tokrat bledih Francozov poraz zanje - prvi s Švedi po letu 1969 - ni bil usoden, pač pa jih je pahnil na drugo mesto skupine D, tako da se bodo v sobotnem četrtfinalu pomerili z aktualnimi svetovnimi in evropskimi prvaki Španci.

Toivonen v vratnico
Prvi strel v okvir vrat je v 8. minuti sprožil Franck Ribery, a je Andreas Isaksson ubranil njegov poskus z leve strani. Le dve minuti kasneje pa velika priložnost za Švede. Ola Toivonen je dobil zračni dvoboj s Philippom Mexesom, sam stekel proti vratarju Hugu Llorisu, ga obšel s preigravanjem v desno stran, vendar nato zadel le vratnico. Nadaljevanje je bilo slabše, saj nobena od ekip ni prišla do večjih priložnosti. Igra je večinoma potekala med obema kazenskima prostoroma.

Evrogol Zlatana Ibrahimovića
Na začetku drugega polčasa je poskušal Karim Benzema, vendar je njegov strel zletel mimo leve vratnice. V 55. minuti pa hladen tuš za galske peteline. Larsson je v hitrem protinapadu poslal visok predložek na rob kazenskega prostora, kjer je Zlatan Ibrahimović atraktivno - z napol škarjicami - poslal žogo v levi spodnji kot Llorisa. Zares eden najlepših golov prvenstva. Zadetek je dal krila Švedom, pri katerih sta imela lepi priložnosti še Christian Wilhelmsson in Olof Mellberg, a je Francoze rešil Lloris.

Larsson postavil piko na i
V zadnji tretjini srečanja so Francozi neuspešno pritiskali. Na drugi strani pa je v sodnikovem podaljšku Švedska izpeljala hiter protinapad, v katerem je Samuel Holmen po podaji Wilhelmssona zadel prečko, a je odbito žogo Sebastian Larsson poslal pod prečko.

Blanc: Mučili smo se vso tekmo
"Ekipa je odigrala odlično tekmo. Po dveh porazih je to lep obliž za rane. Verjeli smo drug v drugega in dobro komunicirali na igrišču," je dejal prvo ime srečanja Ibrahimović, medtem ko je francoski selektor Laurent Blanc povedal: "Švedska je danes premagala povprečno Francijo. Bili so boljši v vseh pogledih. Mučili smo se vso tekmo." Francoski niz neporaženosti, ki je trajal 24 tekem, je tako končan.

Statistika

Švedska

Francija

streli 1224
streli v okvir vrat710
prekrški1714
posest žoge4357
koti28



SKUPINA D


ŠVEDSKA - FRANCIJA 2:0 (0:0)
63.010; Ibrahimović 55., Larsson 91.

Švedska: Isaksson; J. Olsson, Mellberg, Granqvist, M. Olsson; Svensson (79./Holmen ), Källström, Larsson, Ibrahimović , Bajrami (46./Wilhelmsson); Toivonen (78./Wernbloom).

Francija: Lloris; Debuchy, Rami, Mexes , Clichy; Ben Arfa (59./Malouda), Nasri (79./Menez), Diarra, M'Vila (83./Giroud); Benzema, Ribery.

Sodnik: Pedro Proenca (Portugalska)

ANGLIJA - UKRAJINA 1:0 (1:0)

Lestvica:                         
ANGLIJA           3  2 1 0  5:3  7
FRANCIJA          3  1 1 1  3:3  4
----------------------------------
UKRAJINA          3  1 0 2  2:4  3
ŠVEDSKA           3  1 0 2  5:5  3

Ibrahimović zabil izjemen gol in odšel na dopust