Ševčenko se še zadnjič predstavlja na velikem odru in za zdaj mu gre sijajno: na tekmi proti Švedski je najprej izenačil, nato pa dosegel še odločilni zadetek za zmago z 2:1. Foto: Reuters
Ševčenko se še zadnjič predstavlja na velikem odru in za zdaj mu gre sijajno: na tekmi proti Švedski je najprej izenačil, nato pa dosegel še odločilni zadetek za zmago z 2:1. Foto: Reuters

Veliko dvomljivcev je bilo, ki so menili, da so najboljši časi Ševčenka že tako daleč, da zanj ni več prostora v napadu ukrajinske izbrane vrste. 35-letni igralec jim je odgovoril na najboljši način: zabil je oba gola za zmago z 2:1. Navijači, ki so pred EP-jem zaradi porazov na prijateljskih tekmah že obupovali, so bili evforični, dobesedno tulili so "Ševa, Ševa", ko je v 81. minuti zapuščal igrišče. S selektorjem Olegom Blohinom sta si po tekmi skočila v objem. Zdaj vsi vedo: s takšnim Ševčenkom lahko Ukrajina pride še daleč.

"Vsaka tekma kot finale"
Kakšen preobrat, potem ko so nekateri pričakovali, da kapetana Ševčenka sploh ne bo v postavi Ukrajine! Kljub težavam s koleni in hrbtom je zdržal reprezentančne priprave in prepričal Blohina, da mu ponudi priložnost. "To je fantastično, evropsko prvenstvo pred domačimi navijači in zmaga. Pokazali smo pravi značaj in dober nogomet. Za nas je vsaka tekma kot finale," je povedal junak sinočnje tekme, ki so ga navijači slavili do jutranjih ur.

Klubska kariera: Vrhunec pri AC Milanu
Andrej Ševčenko je od leta 1994 do 1999 igral pri kijevskem Dinamu, kjer ga je opazila Evropa. V napadu je blestel s Sergijem Rebrovom, na klopi pa je bil legendarni trener Valerij Lobanovski. Sledil je sanjski prestop k AC Milanu. Bil je neusmiljeni "eksekutor," v Ligi prvakov je postal najboljši strelec v zgodovini Milana. Epizoda pri Chelseaju je bila neuspešna, eno leto je zato spet poskusil srečo pri AC Milanu, toda strelske forme ni našel in leta 2009 se je vrnil v svoj Dinamo.

Pavlin: To je nagrada za življenjsko delo
Že takrat je izjavil, da je njegov sanjski izziv igrati na evropskem prvenstvu 2012. Da je še vedno lahko mož odločitve, je dokazal v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2010, ko je Angliji na Wembleyju zabil izenačujoči zadetek (na koncu je Anglija zmagala 2:1) "Vsi mu privoščimo, to je nagrada za življenjsko delo. Ukrajina si je to evforijo zaslužila," je po zmagi Ukrajine za Val 202 povedal Miran Pavlin, ki je ukrajinske navijače leta 1999 zavil v črno, saj je dosegel zadetek, ki je Slovenijo popeljal na evropsko prvenstvo 2000.