Cristiano Ronaldo ni imel svojega večera. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo ni imel svojega večera. Foto: EPA
Umut Bulut
Umut Bulut je bil z dvema zadetkoma junak tekme na stadionu Luz v Lizboni. Foto: EPA
Danny Welbeck
Danny Welbeck se je veselil prvega zadetka v dresu Anglije. Foto: EPA

Odločitev pred 85.000 gledalci v Londonu je padla v 36. minuti, ko je Ashley Young na levi strani kazenskega prostora našel Welbecka, ki je z lobom poslal žogo prek vratarja Simona Mignoleta v mrežo. To je bil prvi zadetek napadalca Manchester Uniteda v dresu Anglije.

V drugem polčasu so bili Belgijci zelo nevarni. Po uri igre je zapretil Eden Hazard, ki je na začetku tega tedna iz Lilla prestopil k Chelseaju. Poskušala sta tudi Marouane Fellaini in Romelu Lukaku, a je bil Joe Hart vedno na mestu. Najbližje izenačenju je bil Guillaume Gillet, ki je v 78. minuti z desnico z 20 metrov zadel levo vratnico. Štiri minute pozneje je okvir vrat na drugi strani stresel tudi Jermain Defoe.
Šov Buluta v Lizboni
V Lizboni so Turki prikazali zelo dobro igro. V 33. minuti je Hamit Altintop s prostega strela zadel notranji del vratnice, vratar Rui Patricio je bil že premagan, a se je žogo odbila v polje. Dve minuti pozneje je Sercan Sararer podal do Umuta Buluta, ki je ob neodločnih portugalskih branilcih zatresel mrežo.

Neverjetne napake Portugalcev
V 52. minuti je Miguel Veloso izjemno slabo podal do Bruna Alvesa, ki je izgubil žogo, Bulut pa jo je ob bližnji vratnici poslal v mrežo za 0:2. Pet minut pozneje je znižal Luis Nani z lepim strelom z desne strani. V 65. minuti je Emre Belözoglu podrl Miguela Lopesa v kazenskem prostoru, z bele točke je slabo streljal Cristiano Ronaldo, Volkan Demirel je njegov poskus odbil.
Dve minuti pred koncem so se Portugalci osmešili pred svojimi vrati. Rezervni čuvaj mreže Eduardo (v 71. minuti je zamenjal Ruija Patricia) je predložek izbil v Pepeja. Žoga se je odbila proti golu, Ricardo Costa je skušal rešiti zadetek, a jo je poslal v Pepeja in odbila se je v mrežo.

Norvežani izenačili tik pred koncem
V Oslu sta se Norveška in Hrvaška razšli z remijem (1:1). Gostje so povedli v 79. minuti, ko je bil natančen Eduardo da Silva. V 92. minuti so Norvežani v zadnji akciji na tekmi prišli do izenačenja. Po kotu je Domagoj Vido nespretno podaljšal žogo pred vrata, kjer je bil popolnoma sam Tarik Elyounoussi, ki mu ni bilo težko zatresti mreže.
Norveška je tekmica Slovenije v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Braziliji leta 2014. V skupini E so tudi Švica, Albanija, Ciper in Islandija. Slovenija se bo 11. septembra pomerila z Norveško v Oslu.

Pripravljalne tekme:
ANGLIJA
- BELGIJA 1:0 (1:0)
Welbeck 36.

Anglija:
Hart, Johnson, Cole, Cahill (19./Lescott), Terry (70./Jagielka), Gerrard (83./Henderson), Milner, Parker, Young (66./Defoe), Oxlade-Chamberlain (66./Walcott), Welbeck (53./Rooney).

Belgija: Mignolet, Vertonghen, Vermaelen, Gillet, Simons, Mertens (72./Lukaku), Witsel, Hazard, Fellaini, Mirallas (59./Chadli), Dembele.

Sodnik: Peter Rasmussen (Danska)


DANSKA - AVSTRALIJA 2:0 (1:0)
Agger 32./11-m, Bjelland 68.

POLJSKA - ANDORA 4:0 (3:0)
Obraniak 13., Lewandowski 37., Blaszczykowski 39./11-m, Wasilewski 77.

NORVEŠKA - HRVAŠKA 1:1 (0:0)
Elyounoussi 92.; Eduardo 79.

LUKSEMBURG - MALTA 0:2 (0:1)
Mifsud 12., 81.

NIZOZEMSKA - SEVERNA IRSKA 6:0 (4:0)
van Persie 11., 29./11-m, Sneijder 15., Afelley 37., 52., Vlaar 78.

PORTUGALSKA - TURČIJA 1:3 (0:1)
Nani 57.; Bulut 35., 52., Pepe 88./ag
Ronaldo (Portugalska) je v 65. minuti zapravil 11-m.