Oscar Cardozo je tz dvema zadetkoma poskrbel za veliko navdušenje na Luzu. Foto: Reuters
Oscar Cardozo je tz dvema zadetkoma poskrbel za veliko navdušenje na Luzu. Foto: Reuters
Dirk Kuyt
Dirk Kuyt je bil natančen z bele točke. Foto: Reuters
Victor Moses
Victor Moses je v drugem poskusu le ukanil Yanna Sommerja. Foto: Reuters
Fernando Torres
Fernando Torres je začel preobrat Chelseaja na začetku drugega polčasa. Foto: EPA
Navijači Basla
Navijači Basla so kljub porazu glasno navijali za svoje izbrance, ki so odigrali sijajno sezono in presegli vsa pričakovanja. Foto: EPA
Evrogol Luiza na Stamford Bridgu
Benfica izločila Fenerbahče

Benfica je prvo tekmo v Carigradu izgubila z 0:1. Turki so v Lizbono dopotovali precej oslabljeni. Zaradi kazni nista smela igrati Mehmet Topal in Pierre Webo, Raul Meireles pa je manjkal zaradi poškodbe. Portugalci si bili boljši tekmec in na domačem igrišču ostajajo nepremagani tudi po 13 zaporedni tekmi.

Kuyt natančen z bele točke
Portugalci so takoj krenili v napad, v 5. minuti je poizkusil je Oscar Cardozo, a je bil Volkan Demirel na pravem mestu. Brez moči pa je bil štiri minute kasneje. Z desne strani je podal Lima, do žoge je prišel Nicolas Gaitan in matiral Demirela. V 23. minuti je v kazenskem prostoru z roko igral Ezequiel Garay, najstrožjo kazen pa je uspešno izvedel Dirk Kuyt. Turki so imeli z zadetkom v gosteh lepo prednost.

Zlata levica Cardoza
V 31. minuti je bil nevaren Cardozo, ki je dolgo žogo z desne strani poslal prek vrat. Štiri minute zatem je isti igralec na robu kazenskega prostora z natančnim strelom z levico zadel za 2:1. Do konca prvega polčasa je nevarno streljal Nemanja Matić, v 40. minuti je je zunanji del mreže zadel še Kuyt.

Po prihodu na zelenico so bili Portugalci še naprej razigrani. V 50. minuti je nevarno streljal Cardozo, 11 minut kasneje pa je zadel še drugič na tekmi. V kazenskem prostoru je do strela prišel branilec Luisao, žoga se je znašla pred Paragvajcem, ki je bil znova natančen z levo nogo. Carigrajčani so bili v zaključku nevarni prek rezervista Miroslava Stocha, ki se je odločil za strel s strani, v 92. minuti pa še prek Egemena Korkmaza, a niso uspeli priti do ključnega drugega zadetka v gosteh, ki bi pomenil preboj v finale.

Lampard ostal brez rekorda
Na Stamford Bridgeu je Chelsea s 3:1 odpravil Basel. Londončani so se s skupnim izidom 5:2 uvrstili v finale.
Gostitelji so imeli veliko priložnost že v 9. minuti. Fernando Torres je lepo našel Franka Lamparda, ki je z diagonalnim strelom zadel vratnico. Ni mu uspelo doseči še 202. zadetka v dresu Cheslseaja, kar bi bil novi rekord. Po pol ure je Vicotr Moses z desne strani podal pred vrata, kjer je bil popolnoma sam Ramires, a je streljal naravnost v Yanna Sommerja.
Salah poskrbel za šok pred odmorom
Švicarji so se prebudili v zakljućku prvega polčasa. Pet minut pred odmorom se je Mohamed Salah sam znašel pred Petrom Čechom, ki pa je odlično posredoval. V zadnji minuti prvega dela je Valentin Stocker podal pred vrata, kjer je Salah z levico zatresel mrežo.
Devet sanjskih minut modrih
V drugem polčasu so modri takoj prevzeli pobudo. V 50. minuti je strel Lamparda vratar Sommer uspel odbiti, pritekel pa je Torres in z bližine izenačil. Na Stamford Bridgeu je završalo. Že dve minuti zatem je Moses podal do Torresa, strel "El Nina" so gostje blokirali, žoga pa je pršla nazaj do Mosesa. Strel Nigerijca je Sommer odbil, v drugo pa je Moses le pospravil žogo v mrežo. V 59. minuti je razigrani Lampard podal do David Luiza, ki je z izjemnim strelom s 24 metrov z levico razparal mrežo Basla.

Frei stresel okvir vrat
Baselčani so bili še naprej nevarni. V 64. minuti je streljal Fabian Frei, ob "pomoči" Branislava Ivanovića, ki je rahlo preusmeril let žoge, pa je zadel stičišče vratnice in prečke. V 78. minuti je poskusil Salah, a se je Čech izkazal. Za Basel sta do konca tekme poizkusila še Marcelo Diaz in Jacques Zoua, v zadnjih trenutkih pa je bil dvakrat nevaren še Torres, a se izid ni spremenil.

Polfinale, povratni tekmi:
BENFICA - Fenerbahče 3:1 (2:1) 0:1
55.400; Gaitan 9., Cardozo 35., 66.; Kuyt 23./11-m

Benfica: Artur Moraes, Maxi Pereira , Garay, Luisao, Almeida, Matić, Enzo Perez , Salvio, Gaitan ( 92./Roderick), Lima, Cardozo ( 87./Urretavizcaya).

Fenerbahče: Volkan, Gökhan Gönül ( 61./Bekir Irtegün), Yobo ( 75./Stoch), Egemen, Ziegler, Selcuk ( 44./Mehmet Topuz), Salih, Cristian , Kuyt, Sow, Caner .

Sodnik: Stephane Lannoy (Francija)



CHELSEA - Basel 3:1 (0:1) 2:1
39.403; Torres 50., Moses 52., David Luiz 59.; Salah 45.

Chelsea: Čech, Azpilicueta , Ivanović, Cahill, Bertrand, David Luiz ( 82./Ake), Lampard, Ramires ( 66./Oscar), Moses, Hazard ( 75./Mata), Torres.

Basel: Sommer, Steinhöfer , Schär , Sauro, Voser, Frei ( 75./Diaz), Elneny, Serey Die , Salah, Stocker ( 62./D. Degen), Streller ( 62./Zoua).

Sodnik: Jonas Eriksson (Švedska)

Izida prvih tekem sta v krepkem tisku. Finale bo 15. maja v Amsterdamu.

Evrogol Luiza na Stamford Bridgu
Benfica izločila Fenerbahče