Mamadou Sakho je zadel za izenačenje, v sodnikovem dodatku pa je Dejan Lovren Liverpool popeljal v polfinale. Foto: Reuters
Mamadou Sakho je zadel za izenačenje, v sodnikovem dodatku pa je Dejan Lovren Liverpool popeljal v polfinale. Foto: Reuters
Jürgen Klopp je ves čas energično spremljal dogajanje na zelenici. Foto: Reuters
Henrih Mhitarjan
Borussia je odlično začela srečanje, ko je v peti minuti povedla prek Henriha Mhitarjana. Foto: Reuters
Kevin Gameiro je dosegel edini gol za Sevillo, zadel pa je tudi odločilno enajstmetrovko. Foto: Reuters
Cedric Bakambu je na dveh tekmah štirikrat zatresel mrežo Sparte. Foto: Reuters
Darijo Srna je z bele točke načel mrežo Brage. Foto: Reuters

Čaroben večer v kotlu Anfielda se je začel s spominom na tragedijo Hillsborough – v petek bo 27. obletnica –, žrtvam pa so se poklonili tudi navijači Borussie. Nato so privrženci obeh zasedb v en glas zapeli You'll never walk alone. Že prva tekma je pritegnila ogromno pozornosti, ko se je na Westfalen vrnil Jürgen Klopp, ki je sedem let vodil Borussio in poskrbel za eno najuspešnejših obdobij v zgodovini dortmundskega kluba. V Anglijo pa so se redsi vrnili z ugodnim izidom 1:1.

A po silovitem začetku gostov se je Liverpool, ki je igral brez poškodovanega kapetana Jordana Hendersona, kmalu znašel v zaostanku. Po slabi podaji Philippa Coutinha je Henrih Mhitarjan hitro stekel v protinapad, podal Gonzalu Castru, ta je žogo prek obrambe spravil do Pierra-Emericka Aubameyanga, ki je poskusil z volejem, vendar je bil Simon Mignolet na mestu. Toda belgijski vratar je žogo le odbil do Mhitarjana, ki jo je pospravil v prazno mrežo. Začetni šok se za domače še ni polegel, ko je Borussia udarila še enkrat. Za mat sta v dveh potezah poskrbela Marco Reus in Aubameyang, ki je žogo pospravil pod prečko.

Po zaostanku se je Liverpool le prebudil, zapretil prek Divocka Origija, vendar je gostujoča mreža v prvem polčasu ostala nedotaknjena, na drugi strani pa se je tik pred koncem prvega dela po strelu Šindžija Kagave izkazal Mignolet. Po prihodu iz garderobe so redsi pritisnili, kar se jim je hitro obrestovalo. Emre Can je lepo podal v prostor, Origi je bil prehiter za gostujočo obrambo in med nogama Romana Weidenfellerja je belgijski napadalec znižal na 2:1.

Osrednja branilca na koncu junaka gostiteljev
Toda nezanesljiva Liverpoolova obramba si je v 57. minuti privoščila novo napako. S podajo jo je izigral Mats Hummels, ki je podal v prostor. Po levi je mimo Nathaniela Clyna stekel Reus in mojstrsko žogo poslal mimo Mignoleta. Dvoboj se je nadaljeval v visokem ritmu in gostitelji so vse sile usmerili v napad, kar se jim je obrestovalo v 66. minuti, ko si je Coutinho izmenjal dvojno podajo z Jamesom Milnerjem, nato pa z roba kazenskega prostora z natančnim strelom zatresel mrežo.

Nov zadetek je domačim nogometašem, ki jih je ob robu ves čas v svojem energičnem slogu spodbujal Klopp, dal nov zalet. Povsem so se v igro vrnili v 77. minuti, ko je s kota podal Coutinho, z glavo pa je zadel Mamadou Sakho. Osrednja branilca, ki sta bila ves čas dokaj nezanesljiva, sta na koncu postala velika junaka Liverpoola. V 91. minuti je namreč Sakhojev partner v osrčju domače obrambe Lovren najvišje skočil po podaji Milnerja in poskrbel za delirij na Anfieldu.

Branilci naslova naprej po 11-m
Sevilla se je kot prva ekipa tretjič zapored uvrstila v polfinale Evropske lige. Dvakratni zaporedni zmagovalci ostajajo v boju za ubranitev naslova, potem ko so po dramatičnem dvoboju in izvajanju enajstmetrovk izločili Athletic Bilbao. Andaluzijci so si ugoden izid priigrali na prvi tekmi na San Mamesu, ko so slavili z 2:1, toda Baski so v gosteh izničili zaostanek s prve tekme.

David Soria je bil tragični junak, saj je pri obeh zadetkih gostov slabo posredoval. V 57. minuti je najprej zadel Aritz Aduriz, a dve minuti kasneje je odgovoril Kevin Gameiro. Podaljšek je izsilil Raul Garcia v 80. minuti. Se je pa vratar Seville izkazal v četrti seriji enajstmetrovk, ko je ostal na mestu ob slabem poskusu Benata, ki je streljal povsem po sredini, Soria pa je žogo ujel. S strelom pod prečko je nato Gameiro popeljal branilce naslova v polfinale. Tekmo je sodil Damir Skomina.

Brez težav sta se med štiri prebila Šahtar in Villarreal. Ukrajinci so že na Portugalskem slavili z 2:1, doma pa so Brago ugnali s 4:0. Kar dvakrat je svojo mrežo zatresel Ricardo Ferreira. Villarreal je na Madrigalu Sparto ugnal z 2:1, v Pragi pa napredovanje potrdil z zmago s 4:2. Znova je dva gola zabil Cedric Bakambu.


Evropska liga, četrtfinale, povratne tekme:
SEVILLA - Athletic Bilbao 5:4 (1:2, 0:0) 2:1 - po streljanju 11-m
Gameiro 59.; Aduriz 57., Raul Garcia 80.

Izvajanje 11-m:
Coke; Raul Garcia
Krychowiak; Viguera
Konopljanka; San Jose
N'Zonzi; Benat
Gameiro; Susaeta

Sevilla: David Soria, Mariano (100./Coke), Rami, Kolodziejczak, Sergio Escudero, N'Zonzi, Krychowiak, Krohn-Dehli (51./Konopljanka), Vitolo, Iborra (67./Cristoforo), Gameiro.

Athletic: Iago, de Marcos, Boveda (60./Iturraspe), Etxeita, Balenziaga, San Jose, Benat, Susaeta, Lekue (54./Munian), Raul Garcia, Aduriz (70./Viguera).

Sodnik: Damir Skomina (Slovenija)


LIVERPOOL - Borussia (D) 4:3 (0:2) 1:1
Origi 48., Coutinho 66., Sakho 77., Lovren 91.; Mhitarjan 5., Aubameyang 9., Reus 56.

Liverpool: Mignolet, Clyne, Lovren, Sakho, Moreno, Can (80./Lucas Leiva), Milner, Lallana (62./Allen), Coutinho, Firmino (62./Sturridge), Origi.

Borussia: Weidenfeller; Piszczek, Sokratis, Hummels, Schmelzer, Weigl, Castro (82./Gündogan), Mhitarjan, Kagava (77./Ginter), Reus (82./Ramos), Aubameyang.

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)


ŠAHTAR - Braga 4:0 (2:0) 2:1
Srna 25./11-m, Ferreira 42./ag, 74./ag, Kovalenko 50.

Sparta Praga - VILLARREAL 2:4 (0:3) 1:2
Dočkal 65., Krejči 71.; Bakambu 5., 49., Castillejo 43., Soriano 45.

V odebeljenem tisku so izidi prvih tekem.