Fernando Llorente je blestel na Veltins Areni. Foto: EPA
Fernando Llorente je blestel na Veltins Areni. Foto: EPA
Raul
Raul je dosegel izjemen gol za 2:1, a to ni bilo dovolj za ugoden izid Schalkeja. Foto: EPA
Radamel Falcao
Radamel Falcao je z glavo dosegel sedmi gol v letošnji Evropski ligi. Foto: EPA
Brett Holman
Brett Holman je v sodnikovem dodatku načel mrežo Valencie. Foto: EPA
Athletic zmagal v Gelsenkirchnu

Baski, ki so v osmini finala v velikem slogu odpravili favorizirani Manchester United (3:2 in 2:1), so začeli bolje. V 20. minuti je bil natančen sijajni napadalec Fernando Llorente. Kaznoval je nespretno posredovanje vratarja Tima Hildebranda, ki je žogo izpustil. Le dve minuti pozneje je po podaji Atsuta Učide z desne strani iz bližine izenačil Raul.
Španski velemojster je v 59. minuti z roba kazenskega prostora z izjemnim volejem povišal na 2:1. To je bil že njegov 75. gol v evropskih tekmovanjih. Llorente je bil v 73. minuti natančen z glavo po podaji iz kota. Za nov preobrat je poskrbel Oscar de Marcos, ko je unovčil novo slabo posredovanje vratarja Schalkeja, takrat Mathiasa Schoberja, ki je ob polčasu zamenjal Hildebranda. Nemci so bili blizu novemu izenačenju v 87. minuti, ko je Klaas-Jan Huntelaar zatresel vratnico, toda v sodniškem je Iker Muniain s strelom z 12 metrov verjetno že odločil potnika v polfinale.
Le Kurbos pred 27 leti zrežiral preobrat
Le enkrat v zgodovini evropskih pokalov se je zgodilo, da je ekipa, ki je v gosteh zmagala s 4:2, nato zapravila prednost na domačem stadionu. Barcelona je v sezoni 1984/85 slavila v Metzu s 4:2 v Pokalu pokalnih zmagovalcev, nato pa so Francozi na Camp Nouu zmagali kar s 4:1. Hat-trick je dosegel sin slovenskih staršev Tony Kurbos.

Rezervist Salvio odločil v Madridu
V Madridu si je Atletico proti Hannovru v prvem polčasu priigral veliko priložnosti, a izkoristil le eno. V 9. minuti je Radamel Falcao zadel z glavo in dosegel sedmi gol v letošnji Evropski ligi. Ob koncu polčasa so Nemci v 38. minuti izenačili prek Mameja Dioufa. Ko je že kazalo, da se bosta tekmeca na povratno tekmo odpravila z neodločenim izidom, pa je v 89. minuti Eduardo Salvio (vstopil je v 70. minuti namesto Adriana) z dobrih 20 metrov priigral minimalno prednost Madridčanom.

Alkmaar s prednostjo v Valencio
AZ Alkmaar je na domačem igrišču ugnal Valencio z 2:1. V sodniškem dodatku prvega polčasa je Avstralec Brett Holman z lepim volejem z leve strani zadel v nasprotni zgornji kot gostujočih vrat. Španci, ki so zapravili nekaj lepih priložnosti, so izenačili v 51. minuti prek Mehmeta Topala, ki je zadel z močnim strelom z glavo. Nizozemcem je zmago zagotovil Maarten Martens enajst minut pred koncem.

Metalist ohranil upanje v sodnikovem dodatku
Sporting je v Lizboni premagal Metalist iz Harkova z 2:1. Prvi polčas ni ponudil veliko priložnosti, zato pa so gostitelji povedli v 51. minuti. Natančen je bil Marat Izmailov. Portugalsko vodstvo je v 64. minuti podvojil Emiliano Insua s prostim strelom skozi živi zid, upanje Metalista pa je v sodniškem dodatku znova vzbudil Cleiton Xavier, ki je zadel z bele točke.

Četrtfinale, prve tekme:
SCHALKE - ATHLETIC BILBAO 2:4 (1:1)
Raul 22., 59.; Llorente 20., 73., de Marcos 81., Muniain 93.

Schalke: Hildebrand ( 46./Schober), Učida , Papadopoulos, Matip, Fuchs, Jones, Höger ( 55./Holtby), Draxler ( 55./Jurado), Raul, Farfan, Huntelaar .

Athletic Bilbao: Iraizoz, Iraola, Javi Martinez, Amorebieta , Aurtenetxe ( 70./Inigo Perez ), Iturraspe , de Marcos ( 84./Ekiza), Ander Herrera ( 46./Ibai), Susaeta, Llorente, Iker Muniain.

Sodnik: Pedro Proenca (Portugalska)


ALKMAAR - VALENCIA 2:1 (1:0)
Holman 45., Martens 79.; Topal 51.

AZ Alkmaar: Alvarado, Marcellis, Moisander, Klavan, Poulsen, Elm, Martens, Maher , Gudmundsson, Altidore ( 77./Benschop), Holman.

Valencia: Diego Alves, Barragan , Ricardo Costa, Dealbert , Mathieu ( 77./Piatti), Topal, Tino Costa, Pablo Hernandez, Feghouli ( 65./Jonas), Jordi Alba, Soldado.

Sodnik: Martin Atkinson (Anglija)


SPORTING LIZBONA - METALIST 2:1 (0:0)
Izmajlov 51., Insua 64.; Cleiton Xavier 91./11-m

Sporting Lizbona: Rui Patricio , Joao Pereira, Xandao, Anderson Polga, Insua, Daniel Carrico ( 70./Renato Neto), Fernandez, Schaars, Izmajlov ( 79./Carrillo), Capel ( 72./Jeffren), van Wolfswinkel.

Metalist: Gorjainov, Obradović, Gueye , Torsiglieri , Villagra, Torres, Cleiton Xavier , Sosa ( 94./Valjajev), Blanco ( 77./Marlos), Taison, Cristaldo ( 66./Dević).

Sodnik: Wolfgang Stark (Nemčija)



ATLETICO MADRID - HANNOVER 2:1 (1:1)
Falcao 9., Salvio 89.; Diouf 38.

Atletico Madrid: Courtois, Juanfran , Godin , Miranda, Filipe, Gabi , Mario Suarez, Koke ( 61./Diego ), Adrian ( 70./Salvio), Arda Turan , Falcao.

Hannover: Zieler, Cherundolo, Eggimann, Pogatetz, Pander ( 70./Schulz), Pinto , Schmiedebach ( 56./Ya Konan), Stindl, Rausch, Schlaudraff , Diouf ( 82./Abdellaoue).

Sodnik: Stéphane Lannoy (Francija)

Povratne tekme bodo 5. aprila.


Polfinale:
SCHALKE/ATHLETIC BILBAO - ATLETICO MADRID/HANNOVER

SPORTING LIZBONA/METALIST - ALKMAAR/VALENCIA

Prvi tekmi bosta 19. aprila, povratni pa 26. aprila.

Athletic zmagal v Gelsenkirchnu