Michel Platini je uspel s svojo idejo. Foto: EPA
Michel Platini je uspel s svojo idejo. Foto: EPA

Prvi mož Uefe je ob koncu letošnjega evropskega prvenstva presenetil z izjavo, da bi lahko EP leta 2020 gostoval po celotni Evropi. Za državo prirediteljico je namreč organizacija lahko veliko finančno breme, gradnja novih objektov pa se za le nekaj tekem praviloma ne obnese, je povedal Platini.

O ideji je več mesecev razpravljal s članicami Uefe. Odzivi naj bi bili zelo pozitivni, le Turčija je bila proti, saj je veljala za glavnega kandidata, da organizira EP 2020. Toda ker ima zelo lepe možnosti, da isto leto organizira olimpijske igre, verjetno nad današnjo Uefino odločitvijo ni preveč razočarana.

Katera so mesta, ki bodo gostila evropsko prvenstvo 2020, bo znano spomladi leta 2014. Pred kratkim so Angleži izrazili prepričanje, da bi bil Wembley najboljša izbira za finalno tekmo.

Do zdaj so bila posamezna prvenstva v eni oziroma največ dveh državah. Letos sta turnir gostili Poljska in Ukrajina, leta 2016 pa bo EP v Franciji. Takrat bo nastopilo 24 držav namesto dosedanjih 16. Prav večje število udeleženk naj bi bil glavni razlog za združeno organizacijo prvenstva 2020.