Lionel Messi je po vodilnem zadetku Arsenala uprizoril pravi šov in v 20 minutah dosegel klasični hat-trick. Foto: Reuters
Lionel Messi je po vodilnem zadetku Arsenala uprizoril pravi šov in v 20 minutah dosegel klasični hat-trick. Foto: Reuters
Xavi
Nad motorjem Barcelonine igre Xavijem je bilo na začetku storjenih kar nekaj prekrškov. Foto: Reuters
Lionel Messi
Leo Messi se je poigraval z Arsenalovo obrambo in izjemno predstavo kronal s štirimi goli. Foto: Reuters
Lionel Messi
Tretji zadetek je Lionel Messi dosegel z izjemnim lobom. Foto: Reuters
Lionel Messi
Mrežo Arsenala je Messi načel z lepim strelom z roba kazenskega prostora. Foto: Reuters
Nicklas Bendtner
Niclas Bendtner je dosegel vodilni zadetek Arsenala in bil daleč najbolj nevaren gostujoči nogometaš. Foto: Reuters
Igor Akinfejev
Igor Akifnejev je v šesti minuti nespretno posredoval po strelu Wesleyja Sneijderja. Foto: EPA

Kataloncem, ki ostajajo v boju za obranitev lovorike, se je četrtič v zadnjih petih sezonah uspelo uvrstiti med najboljše štiri v Evropi. Junak vrste Pepa Guardiole je bil izjemni Leo Messi, ki je dosegel prav vse štiri zadetke.
Po začetnem vodstvu Arsenala je na sceno stopil mali Argentinec in do polčasa dosegel klasični hat-trick. Piko na i je postavil dve minuti pred iztekom igralnega časa. Kluba sta sicer igrala brez nekaterih ključnih igralcev, odsotnost le-teh pa se je na koncu, kot kaže, bolj poznala gostom.
Bendtner kaznoval napako rezervne osrednje obrambe "blaugrane"
Barcelona je takoj po začetku vzela niti igre v svoje noge. Xavi Hernandez, ki je tokrat nosil kapetanski trak, je vodil igro gostiteljev, ki so imeli občutno terensko premoč, a povedli so topničarji. V 18. minuti je na sredini žogo izgubil Gabi Milito, po mnenju Wolfganga Starka brez prekrška Abouja Diabyja. Theo Walcott je potegnil v hiter protinapad, ki ga je realiziral Nicklas Bendtner.
Odgovor Messija z obrestmi
Samo tri minute pozneje je Lionel Messi izenačil. Po "dvojni podaji" z Mikaëlom Silvestrejem je z izjemnim izstrelkom s 17 metrov matiral Manuela Almunio. V 30. minuti se je Messi poigral s približno polovico londonske ekipe. Zaustavil ga je šele Denilson s prekrškom, za kar je nemški sodnik pokazal prvi rumeni karton na tekmi. Za tem je najboljši nogometaš lanskega leta prodrl po desni, brez težav preigral Silvestreja, a nato z desno zadel zunanji del mreže.
V 37. minuti je še enkrat zablestel fenomenalni Messi. Najprej je lepo podal do Erica Abidala, ki je slabo podal v kazenski prostor, a je do žoge ponovno prišel "La Pulga", ki je še drugič žogo spravil za hrbet Almunie. Še pred polčasom je Messi dosegel klasični hat-trick. Thomas Vermaelen je slabo podal, Seydou Keita je z glavo poslal v protinapad, kjer je bil najhitrejši Leo, ki je z lobom pospravil okroglo usnje v gol.
Katalonci v drugem polčasu povsem umirili igro
Po sedmih minutah drugega dela je igro zapustil Abidal, ki je, kot kaže, obnovil poškodbo, zaradi katere je bil odsoten sedem tednov. Kmalu pa je na zelenico namesto Bojana Krkića prišel Yaya Toure, zaradi česar so Katalonci spremenili svojo tako značilno formacijo na igrišču v 4-4-2. Za tem so nogometaši "blaugrane" povsem umirili ritem igre. Z značilno igro, s kombiniranjem in kratkimi podajami so žogo zadrževali na sredini.
V 60. minuti se je Bendtner znašel v nevarnem položaju, a se je izkazal Milito. V 72. minuti je imel odločitev o dokončnem zmagovalcu v nogah Pedro Rodriguez. Messi je na sredini ekspresno izvajal prosti strel, a je bil 22-letnik, odkritje letošnje sezone, premalo zbran. Bendnter je v nasprotnem napadu z glavo stresel vratnico, vendar je bil Danec v prepovedanem položaju.
Messi dokončal svoje delo
V 86. minuti sta lepo dvojno podajo odigrala Maxwell in Keita. Strel brazilskega bočnega branilca pa je španski vratar v golu Arsenala zaustavil. Minuto pozneje je še enkrat zablestel Messi. Po podaji Xavija je osmešil celotno obrambo topničarjev, prvi poskus je Almunia sicer obranil, drugič pa je Argentinec žogo med nogama vratarja spravil v gol.
Sneijder Interju hitro zagotovil veliko prednost
Na štadionu Lužniki je Inter z 1:0 ugnal CSKA. Milančani so z enakim izidom dobili tudi prvo tekmo. Inter se je po letu 2003, ko sta mu v polfinalu družbo delala največja tekmeca Juventus in Milan, slednji je tudi izločil mestnega tekmeca, ponovno uvrstil med štiri najboljše klube stare celine. Zmago je gostom zagotovil Wesley Sneijder.
Gostje so si veliko prednost priigrali že v 6. minuti. Mrežo Igorja Akinfejeva, ki je nespretno posredoval, je s prostega strela z desne zatresel nizozemski vezist. Pobudo so po zadetku prevzeli gostitelji. Najlepšo priložnost so si priigrali v 23. minuti, ko je Tomaš Necid za las zgrešil. Žoga je zletela mimo desne vratnice vratarja Julia Cesarja.
V 35. minuti se je izkazal Akifnejev, ki je zaustavil nevaren poskus Diega Milita, pred tem je CSKA izpeljal nevaren protinapad, a se je zapletel Alan Džagojev. Pred odhodom v garderobo je nevarno zapretil še Chidi Odiah, ki je že v 13. minuti v igro vstopil namesto Vasilija Berezuckega, a je bil tudi Nigerijec premalo natančen.
Po izključitvi Odiaha gostje umirili igro
Manj kot štiri minute po začetku drugega polčasa so gostitelji ostali brez Odiaha, ki je podrl Samuela Eto'oja, Stephane Lannoy pa mu je pokazal drugi rumeni karton in predčasen odhod v slačilnico.
Italijanski prvaki so z igralcem več brez težav nadzorovali potek igre, znali so "stopiti" na žogo, nekajkrat pa se je izkazal tudi brazilski čuvaj mreže v vrsti Joseja Mourinha. Gostitelji so z nekaj streli z razdalje ogrozili domača vrata, a je Akinfejev vse poskuse ustavil. Štiri minute pred koncem se je izkazal Sergej Ignaševič, ki je v zadnjem trenutku po preigravanju Eto'oja žogo izbil v kot.

Četrtfinale, povratne tekme:
BARCELONA
- Arsenal 4:1 (3:1) 2:2
Messi 21., 37., 42., 88.; Bendtner 18.

Barcelona: Valdes, Alves, Milito, Marquez, Abidal (53./Maxwell), Keita, Xavi, Busquets, Messi, Krkić (55./Toure), Pedrob (86./Iniesta).

Arsenal: Almunia, Sagna, Vermaelen, Silvestre (64./Eboue), Clichy, Rosicky (73./Eduardo), Denilson, Diaby, Nasri, Walcott, Bendtner.

Sodnik: Wolfgang Stark (Nemčija)

CSKA Moskva - INTER 0:1 (0:1) 0:1
Sneijder 6.
RK: Odiah 49./CSKA

CSKA Moskva: Akinfejev, V. Berezucki (13./Odiah), Ignaševič, A. Berezucki, Ščenikov, Semberas, Honda (77./Rahimić), Džagojev, Mamajev, Gonzalez, Necid (71./Guilherme).

Inter: Julio Cesar, Maicon, Lucio, Samuel, Zanetti, Cambiasso, Sneijder (86./Muntari), Stanković, Eto'o, Milito (74./Balotelli), Pandev (63./Chivu).

Sodnik: Stephane Lannoy (Francija)

Sreda ob 20.45:
MANCHESTER UNITED - BAYERN 1:2

BORDEAUX - LYON 1:3

Izidi prvih tekem so v odebeljenem tisku.

Polfinale, prve tekme:
Torek, 20. aprila, ob 20.45
:
INTER - BARCELONA

Sreda, 21. aprila, ob 20.45:
BAYERN/MAN. UTD - LYON/BORDEAUX
Povratni tekmi bosta 27. in 28. aprila.