Nemški nogometaši so suvereno odpravili Angleže in prepričljivo napredovali v četrtfinale. Foto: Reuters
Nemški nogometaši so suvereno odpravili Angleže in prepričljivo napredovali v četrtfinale. Foto: Reuters
Matthew Upson
Matthew Upson se je v 37. minuti vsaj delno oddolžil za serijo napak, ki jih je storil v obrambi, in izid znižal na 2:1. Foto: Reuters

Ob tehnologiji, ki jo imamo na voljo in bi znatno pomagala sodnikom, se še vedno nemočno pogovarjamo o spornih trenutkih.

Fabio Capello
V 38. minuti je Frank Lampard z razdalje dosegel zadetek, a ga urugvajski stranski sodnik ni videl oziroma priznal. Foto: Reuters

Konec je angleških sanj po drugem naslovu svetovnega prvaka. Z zares slabo igro v obrambi in predvsem slabim povezovanjem vezne linije z napadom so Angleži utrpeli najhujši poraz na svetovnih prvenstvih po letu 1954, ko so s 4:2 klonili pred Urugvajem.

Klose močnejši od Upsona
V prvih 15 minutah so bili Nemci za odtenek boljši, že v 5. minuti je Mesut Özil zapravil prvo pravo priložnost na tekmi, ko je ušel Ashleyju Colu in z desne strani v pomembno obrambo prisilil Davida Jamesa. V 20. minuti pa je bil James ob strelu Miroslava Kloseja nemočen. Napadalcu Bayerna je odlično podal kar vratar Manuel Neuer, Klose se je spretno otresel branilca Matthewa Upsona in zadel za 1:0.

Za igralca tekme ste izbrali Thomasa Müllerja (Nemčija), ki je zbral 48 % vseh glasov.


Nemci razred zase - a le do 35. minute

V prvem polčasu so bili nogometaši "elfa" enostavno boljši. V obrambi so igrali čvrsto, v napadu pa so s hitrimi podajami večkrat popolnoma osmešili branilski par John Terry-Matthew Upson. Še posebej slednji je imel ogromno težav s Klosejem, na 2:0 pa je po dobre pol ure po sijajni akciji povišal Lukas Podolski.

Gol, ki ni bil priznan
Po drugem zadetku Nemčije so se Angleži vendarle malce zbrali. Še vedno so delali napake v obrambi, a so zato toliko bolje zaigrali v napadu. V 37. minuti je po natančnem predložku Stevena Gerrarda z glavo Neuerja premagal Upson, že minuto pozneje je Frank Lampard z razdalje dosegel še izenačujoči zadetek, a ga stranski sodnik ni priznal. Žoga se je namreč od prečke odbila v gol pol metra čez črto. To je bil tudi trenutek, ki je najbrž spremenil nadaljnji razplet tekme.

Ste tekmo zamudili? Oglejte si jo še enkrat v posnetku: 1. polčas, 2. polčas.


Bliskovita protinapada za 4:1

Drugi polčas so za odtenek bolje začeli Angleži, ki pa si niso uspeli priigrati konkretnejših priložnosti. V 64. minuti je Jamesa Milnerja zamenjal Joe Cole, Angleži pa so vse stavili na napad. To se jim je hitro maščevalo, saj so Nemci iz dveh bliskovitih protinapadov v treh minutah povišali na 4:1, obakrat je žogo v mrežo poslal Thomas Müller.

Konec angleških sanj
Po četrtem nemškem zadetku so angleške glave tudi dokončno padle. Že tako neučinkovita igra v napadu, je postala še manj učinkovita, do menjave Glen Johnson-Shaun Wright-Phillips je prišlo prepozno. Na sredini igrišča sta vse niti v svojih nogah držala Bastian Schweinsteiger in Özil, ki sta se z angleško vezno linijo poigravala kot mačka z mišjo, v obrambi pa so Nemci brez težav sledili kakršemu koli premiku Wayna Rooneyja. Še najlepša angleška priložnost v 2. polčasu je v 81. minuti padla na nogo kapetana Gerrarda, a se je še enkrat izkazal vratar Neuer.


Gerrard: Ni izgovora za slabo igro

"Res ne razumem! Ob tehnologiji, ki jo imamo na voljo in bi znatno pomagala sodnikom, se še vedno nemočno pogovarjamo o spornih trenutkih," je po tekmi dejal vidno pretresen Capello, kapetan Gerrard pa je dodal: "Tekma se je prelomila ob nepriznanem zadetku Lamparda. Takrat smo bili v naletu in kdo ve, kako bi se tekma razpletla, če bi sodnik videl, da je bila žoga čez črto. Vseeno pa vse skupaj ne sme biti izgovor za našo slabo igro. Storili smo več napak od nasprotnika in ta je to kaznoval."

Löw ponosen na svoje varovance
"To je velik dosežek za našo mlado ekipo, ki je dominirala tako izkušeno angleško reprezentanco," je dejal presrečni selektor nemške izbrane vrste Joachim Löw. Sklenil je: "Zelo sem ponosen na to moštvo. Dobro smo igrali vseh 90 minut. Smo dober kolektiv, ki se lahko še izboljša." Strelec prvega zadetka Klose je še dodal: "Boljši smo bili od začetka do konca in smo zasluženo zmagali."
Bloemfontein:
NEMČIJA - ANGLIJA 4:1 (2:1)
40.510; Klose 20., Podolski 32., Müller 67., 70.; Upson 37.

Nemčija: Neuer, Friedrich , Mertesacker, Boateng, Lahm, Khedira, Schweinsteiger, Müller ( 73./Trochowski), Özil ( 83./Kiessling), Podolski , Klose ( 73./Gomez).

Anglija: James, Johnson ( 87./Wright-Phillips), Terry, Upson , A. Cole, Gerrard, Lampard, Barry, Milner ( 64./J. Cole), Defoe ( 71./Heskey), Rooney.

Sodnik: Jorge LARRIONDA (Urugvaj)

Statistika

Nemčija

Anglija

streli 1719
streli v okvir vrat79
prekrški76
posest žoge4951
koti46
pretečeni kilometri108,4106,9

Ob tehnologiji, ki jo imamo na voljo in bi znatno pomagala sodnikom, se še vedno nemočno pogovarjamo o spornih trenutkih.

Fabio Capello