Van Bommel pod prejšnjim selektorjem Marcom van Bastnom ni igral, po prihodu van Marwijka se je to spremenilo:
Van Bommel pod prejšnjim selektorjem Marcom van Bastnom ni igral, po prihodu van Marwijka se je to spremenilo: "Ko sem se vrnil, je bilo veliko pritiska. Zaradi odnosa s selektorjem nisem smel odigrati niti ene slabe tekme. Ljudje te bolj ocenjujejo in sodijo, vendar mislim, da sem svoj poziv upravičil." Foto: Reuters
Sergio Busquets
V hotelske sobe Špancev so sredi tedna vdrli nepridipravi, Busquets in soigralec Pedro sta ostala brez 1.500 evrov, prvi tudi brez dokumentov, vendar to na priprave na finale ni vplivalo: "Takoj bi zamenjal denarnico za naslov," poudarja Busquets. Foto: Reuters
Bert van Marwijk
Povratek v nizozemsko reprezentanco po dveletni odsotnosti nima nobene zveze z Bertom van Marwijkom, pravi van Bommel. Foto: Reuters

Kaj ju druži? Oba sta ali še vedno vlečeta niti v vezni liniji Barcelone. Nizozemec je v Kataloniji preživel eno sezono, leta 2006 z Barco osvojil tudi Ligo prvakov, Busquets, rojeni Katalonec je odkritje Pepa Guardiole. V lanski sezoni se je na najbolj občutljivem mestu povsem ustalil v začetni enajsterici Blaugrane, v Manchester City zaradi neigranja pregnal celo Yayo Toureja, dvoma ni niti za španskega selektorja Vicenteja del Bosqueja: 21-letnik je začel vse tekme v Južni Afriki.

Vsak s svojo pomočjo
Oba sta žilava, oba znata prekiniti ritem nasprotnika in pognati igro svojega moštva. Komu bo to bolje uspevalo v nedeljo? V postavitvi z dvema centralnima vezistoma bosta imela vsak svojo pomoč: van Bommel verjetno Nigela de Jonga, Busquets Xabija Alonsa.

Odigrati "najboljši dvoboj v zadnjih dveh letih"
Van Bommel poudarja, da bo treba iz igre čim bolj izključiti njegova nekdanja soigralca in izredna "playmakerja" Xavija in Andresa Iniesto, priznava pa, da bodo morali tulipani za prvi naslov svetovnih prvakov v zgodovini odigrati "najboljši dvoboj v zadnjih dveh letih."

Bodo ponovili Brazilijo 1970?
"Španci igrajo spektakularen nogomet, zelo težko se bo sproprijeti z njimi. Njihovo sredino bomo morali ustaviti. To je naša največja naloga, saj sta Xavi in Iniesta izredna. Najboljša med enakimi na svetu. Vendar smo pripravljeni. Ni dvoma, če zmagamo, si bomo to zaslužili," poudarja zvezdnik Bayerna in ključni člen tulipanov, ki prvi po Braziliji 1970 skušajo do naslova priti brez poraza tako v kvalifikacijah kot na prvenstvu.

Van Marwijk: V svoji igri pokazal disciplino
33-letnik je prejel le en rumeni karton na turnirju, pa še tega zaradi brcanja žoge ob koncu polfinala z Urugvajem, čeprav bi si po mnenju mnogih zaradi preveč fizične igre zaslužil še kakšnega. Prekrški, recimo tisti nad Walterjem Garganom v polfinalu, so ostali neopaženi/nekaznovani. Nizozemski selektor in van Bommelov tast Bert van Marwijk ga je seveda vzel v bran: "Ne strinjam se s tem. Rumeni karton v torek je bil njegov prvi na turnirju. V svoji igri je pokazal veliko discipline."

Treba bo igrati precej bolje kot v polfinalu LP-ja, Sergio
Busquets se bo v nedeljo spopadel s podobno misijo kot van Bommel: zadušiti nasprotnikov talent. Tega sicer ne počne v van Bommelovem slogu "silaka na sredini igrišča", vendar je prav tako učinkovit. Nemci so žogo v polfinalu do Miroslava Kloseja le stežka spravili. Zdaj ga čaka morda celo najbolj vroč igralec na svetu Wesley Sneijder. V polfinalu Lige prvakov, ko je Inter "stresel" Barcelono, mu to ni ravno uspevalo. "To bo zahteven test. Moramo poskusiti ustaviti Sneijderja. Vseskozi bomo morali biti blizu njega, sploh mu ne dovoliti, da bi razmišljal. Ker drugače nas bo s svojimi podajami soigralcem spravil v težak položaj."

Morda najboljši Španci še prihajajo
Španci so že dodobra analizirali nizozemsko igro, vendar se ukvarjajo sami s seboj: "Proti Nemcem smo odigrali najboljši dvoboj za zdaj na SP-ju, morda bo v finalu še boljše," še dodaja Busquets, ki je zadovoljen s svojo igro na mundialu: "Sem zelo mlad. Vsak dan se naučim nekaj novega in se počutim bolje. S svojimi predstavami sem zadovoljen. Vendar pomembna je ekipa, brez njihove pomoči ne bi bil tam, kjer sem."