Torosidis je takole poslal žogo v mrežo za 2:1. Foto: Reuters
Torosidis je takole poslal žogo v mrežo za 2:1. Foto: Reuters
Uche
Uche je povedel Nigerijce v vodstvo. Foto: Reuters
Salpingidis
Salpigidis je poskrbel za veliko odrešenje v grški reprezentanci. Foto: Reuters
Kaita
Eden ključnih trenutkov prvega polčasa: rdeči karton Kaitaja. Foto: Reuters

Čeprav je sprva kazalo, da bo uradna žoga prvenstva, zdaj že "famozni" jabulani, usodna za grškega vratarja, je bila na koncu za nigerijskega. Sicer sijajni 28-letni Vincent Enyeama, za naj igralca ste ga izbrali tudi gledalci RTV Slovenija, je z nekaj izvrstnimi obrambami od skupno 27 strelov (Nigerijci 10) spravljal v obup grške napadalce, a v 71. minuti po ključnem spodrsljaju postal tragičen junak tekme. Žoga se je po strelu z razdalje Alexandrosa Tziolisa odbila od Enyeaminih rok, najhitrejši pri njej pa je bil grški branilec Vasilis Torosidis.

MMC-jevi uporabniki ste za igralca tekme izbrali Nigerijca Vincenta Enyeamo (46 odstotkov glasov).

Nigerijci povedli "iz nič"
"Iz nič" je Afričane s prostega strela v vodstvo povedel Kalu Uche, ki je v 16. minuti pravzaprav podal pred gol, žoga pa je zmedla grškega vratarja Alexandrosa Tzorvasa in končala v mreži. Z jabulanijem nimata prijetnih izkušenj niti vratarja angleške in alžirske izbrane vrste. Nigerijci so po vodstvu sprva še nadzorovali potek srečanja, stvari pa so jim iz rok začele uhajati od 33. minute naprej.

Rdeči karton Kaitaja spremenil razmerje moči
Razlog tiči v neumni izključitvi Sanija Kaitaja, ki je evropske prvake izpred šestih let predramila iz spanca. Kaita je povsem upravičeno dobil rdeči karton, potem ko je ob liniji za avt brcnil in odrinil Torosidisa. Otto Rehhagel je začutil priložnost, v igro nemudoma poslal še napadalca Giorgiosa Samarasa, akcija za izenačenje pa je sledila v 44. minuti.

V videoposnetkih desno si oglejte vrhunce obeh polčasov. Celotno tekmo lahko podoživite na naslednjih povezavah: 1. polčas, 2. polčas.

Za izenačenje zadel Salpigidis
Po povratni podaji je za sploh prvi grški gol na SP-jih, skupno peta tekma, poskrbel Dimitrios Salpigidis in kronal grško premoč v zadnji tretjini polčasa. Žoga se je na poti v gol odbila od nigerijskega vezista Lukmana Harune.

Infarktna 59. minuta z velikima priložnostma
V 59. minuti sta sledili po eno velika priložnost na vsaki strani. Po podaji v nigerijski kazenski prostor je kapetan Yoseph Yobo z glavo žogo kot na pladnju serviral Theofanisu Gekasu, ki pa je iz neposredne bližine povsem neoviran nastreljal vratarja Enyeamo. V nasprotnem napadu je iz bližine najprej po strelu Yakubuja odlično reagiral Tzorvas, nato pa je žoga ušla še Obasiju.

Grki nad neporaženo Argentino
Enyeama je grško veselje preprečil še v 68. minuti, ko je s parado ustavil odličen strel z glavo Samarasa. Grke čakajo v zadnjem krogu še neporaženi Argentinci, ki so tokrat ugnali Južno Korejo s 4:1. "Spopadli se bomo z Argentino, ekipo svetovne kvalitete. Zagotovo bodo bili boljši od nas, tako da moramo poiskati rešitve, kako se spopasti z njimi," razmišlja grški selektor Rehhagel.

"Edina pozitivna stvar je ta, da se ob zmagi Argentine še lahko prebijemo naprej," se je tolažil nigerijski selektor Lars Lägerback.

SP v nogometu, skupina B, 2. krog:

Bloemfontein:
GRČIJA - NIGERIJA 2:1 (1:1)
31.593; Salpingidis 44., Torosidis 71.; Uche 16.
Kaita 33./Nigerija

Grčija: Tzorvas, Vyntra, Torosidis, Kyrgiakos, Tziolis, Papadopoulos, Papastathopoulos ( 37./Samaras), Karagounis, Katsouranis, Salpingidis, Gekas ( 79./Ninis).

Nigerija: Enyeama, Odiah, Shittu, Yobo, Taiwo ( 56./Echiejile 77./Afolabi), Uche, Etuhu, Lukman, Kaita, Aiyegbeni, Odemwingie ( 46./Obasi).

Sodnik: Oscar RUIZ (Kolumbija)

Johannesburg, Soccer city:
ARGENTINA
- JUŽNA KOREJA 4:1 (2:1)
82.174; Park Ču Jong 16./ag, Higuain 33., 76., 80.; Li Čung Jong 45.

Lestvica:           
ARGENTINA 2 2 0 0 5:1 6
JUŽNA KOREJA 2 1 0 1 3:4 3
GRČIJA 2 1 0 1 2:3 3
NIGERIJA 2 0 0 2 1:3 0