Navijaški obračun na ulicah Johannesburga je pripadel Nizozemcem. Bo tako tudi na igrišču? Foto: Reuters
Navijaški obračun na ulicah Johannesburga je pripadel Nizozemcem. Bo tako tudi na igrišču? Foto: Reuters
Španka s 'hobotnico'
Španski navijači neizmerno zaupajo napovedim hobotnice po imenu Paul, v čast katerega že izdelujejo posebne španske navijaške klobuke. Foto: EPA

Južnoafričani kot dobri gostitelji uživajo v ogrevanju vzdušja pred finalom 19. svetovnega prvenstva v nogometu, ko se bo ali Nizozemska ali Španija prvič veselila naslova svetovnega prvaka.

Španija levo, Nizozemska desno
Najbolj prebrisani nevtralni navijači, ki so se jim uresničile sanje, da si bodo v živo ogledali zadnje dejanje največje športnega dogodka na svetu, so si na eno lice izpisali "Espana" na drugo pa "Nederland". "Tako se lahko zdaj in potem zabavam z vsemi, ne glede na to, kdo bo na koncu slavil!" se je šalil Indijec Jigae Parmai, ki je imel okoli vratu obešen poseben navijaški šal, ki je obarvan napol v špansko rdečo in napol v nizozemsko oranžno.

Več pravih Nizozemcev
"Priznavam dejstvo, da so nizozemski navijači nekoliko bolj pisani, glasnejši in številčnejši od nas," je na trgu Nelsona Mandele v Sandtonu "poraz" priznal Španec Uani Ruiz, ki pa verjame v aduta iz rokava: "Kolikor sem se pogovarjal in videl, večina domačinov navija za Španijo, torej bo na stadionu povsem drugačna slika."

Domačini za rdeče
Kljub zgodovinskim vezem med Južno Afriko in njeno prvo kolonizatorko Nizozemsko večina lokalnega prebivalstva drži pesti za "furio rojo". "Preprosto so dobri. Podajajo so žogo naokoli nasprotnikov, ki niti ne morejo priiti do nje. Na PlayStationu vedno igram s Španijo," je v španski družbi razlagal 18-letni študent Mzwakhe Tyali.

Koliko za vstopnico?
Množično se prodajajo vuvuzele, čelade, zastave in šali, vse v rdeče in/ali oranžnih kombinacijah. Številni navijači, predvsem nizozemski, naokoli hodijo s kosi kartona, na katerih iščejo vstopnice za finale. "Vstopnice za finale - za kakršno koli ceno!" se glasi napis Arjena Verlaana, ki pa je več kot sprijaznen, da si bo zadnjo tekmo 19. mundiala ogledal v navijaškem predelu v najbogatejši četrti Johannesburga. "Izjemno vzdušje. Zato sem priletel sem v Jo'burg. To je življenje, to je nogomet!"