Kek že pred tekmo z Angleži ni slutil nič dobrega:
Kek že pred tekmo z Angleži ni slutil nič dobrega: "Že ves dan nisem imel dobrega občutka, vendar ko je bilo konec tekme, so se dogajale izredno pozitivne stvari. Takrat sem videl, da sem imel pred dvema letoma prav, ko sem izbral te igralce. Še enkrat so pokazali, kaj jim pomeni reprezentanca." Foto: Reuters

Slovenski selektor je bil takole (ne)posreden, pa tudi povsem odkrit med pogovorom s Sašo Jerkovičem v studiu TV Slovenija v Johannesburgu po včerajšnjem porazu z Angleži (0:1) in na Jerkovičevo vztrajanje med drugim dodal še: "Včasih je dobro, da vas kaj vznemiri. Da niste preveč gotovi."

Nekateri igralci niso bili na novembrski ravni
Kako se počuti po "črni sredi"? "Slabo, ker se Slovenija ni uvrstila v drugi krog, kar je bil naš cilj. Če športniku ne uspe izpolniti svojega cilja, ne more biti dobre volje. Zaključuje se neki ciklus, prisotni pa so zelo mešani občutki. Mislim, da smo svetovno prvenstvo odigrali dobro. Nekateri igralci niso bili na novembrskem nivoju, vendar smo tako fizično kot psihično odigrali res dobro. Upam, da bo s tega SP-ja prišlo kaj pozitivnega. Kazati s prstom je najlažje, je pa nekaj drugega biti del problema. Zgodba je za pošteno analizo in iz teh dobrih stvari je treba slovenski nogomet usmeriti tja, da se bo to še ponovilo. To, kar se je dogajalo, nam ne more nihče vzeti."

"Mogoče smo si celo preveč želeli"
Kek razume odzive svojih nogometašev: "Včeraj sem bil razočaran, ne zaradi sebe, zaradi fantov. Te izjave in ta mimika kažejo na to, kako so si želeli, mogoče celo preveč. V takšnem trenutku potem izgubiš mirnost in koncentracijo, ki jo potrebuješ na tem nivoju. Ni pa dvoma, da smo sposobni igrati na najvišjem nivoju. To je zdaj jasno vsem na svetu. Ko danes vidim, kdo vse se uvršča naprej, me šele "peče". Ko vidim način, kako gredo preostali v drugi krog. To je bila šola, ki smo jo drago plačali. Sposobni smo več. Sem izredno ponosen na to, kar se je zgodilo."

Tak strokovni kader v Sloveniji? Utopija
O strokovnem kadru in vzdušju v reprezentanci: "Vesel sem, da je zgodba reprezentance, kar se strokovnosti tiče, vezana na slovensko pamet. Ogromno smo zbirali informacije in naredili dober posel. Mi smo dobro tekli, bili dobro fizično pripravljeni, da pa bi tak strokovni kader spravil v slovenski prostor, je utopija. Če si bo kdo upal iti v takšno smer, bo hitro dosegel uspeh. Strahovito sem ponosen na to, da smo zbrali en kup ljudi, ki so delali s srcem, to ni bil velik denar. Delali so za dobro fantov, kar so ti znali spoštovati. Ustvarili smo skupino ljudi, kjer vsak drug drugega spoštuje, ki ima razčiščeno komunikacijo in kjer so vsi pripravljeni prevzeti odgovornost na svojem področju."

Način dela in filozofija jasno postavljena
O svoji in prihodnosti reprezentance: "Imam pogodbo z NZS-jem, jaz sem najmanj pomemben. Pomembno pa je, da s SP-ja izluščimo tisto pozitivno. Prepričan sem, da se bo Sloveniji vrnil ta sodnikov podaljšek. Mi smo dali vse od sebe, tako strokovni štab kot igralci. Pomembno je, da reprezentanca ostane skupaj, da bodo pogoji za delo takšni, kot so bili do zdaj. NZS je res naredil vse in to se je videlo v pripravah. O sebi ne bom govoril. Treba je prespati. Biti dovolj zrel in biti korekten do svojega dela. Res smo se "matrali" in še enkrat hvala sodelavcem ter ekipi, hvala zvezi. Vedno je kdo nezadovoljen, vendar način dela in filozofija sta v reprezentanci zdaj jasno postavljena."

Razume Simiča, razume igralce
Kek se je dotaknil tudi menda "ohlajenih" odnosov med predsednikom NZS-ja Ivanom Simičem in reprezentanti po dolgotrajnih pogajanjih glede premij za nastop na SP-ju: "Včeraj so se po tekmi dogajale pozitivne stvari. Zgodila se je pozitivna komunikacija, tista, ki gradi in ne ruši. S predsednikom v glavni vlogi. Jaz ga popolnoma razumem, razumem pa tudi igralce. Nisem tukaj vezni člen, vendar nekdo mora voditi. SP je prinesel ogromno, pametni bodo vzeli dobro, idioti pa bodo vse rušili. To sem že včeraj povedal. Slovenci smo bili prevečkrat idioti, upam, da zdaj ne bomo. Da bomo, kar se stroke tiče in vsega, pripravili teren, da bomo to zgodbo znova podoživeli. To je najvišji mogoči nivo."

V soboto ne dogodek ali veselje - spoštovanje!
49-letnik je bil za konec še nekoliko filozofski in tudi srčen: "Prevečkrat smo v Sloveniji iskali izhode v sili. Tam, kjer jih ni, vse pa imamo pred domačim pragom. 12 fantov je njegovih (strokovni komentator TV Slovenija Branko Zupan je bil tudi gost v studiu, op. p.), Branko to dostikrat poudarja. Nekdo to vzame za slabo, jaz za dobro. Če bi le še v naslednjih letih uspeli ustvarjati takšne generacije Stevanovičev, Handanovičev in vseh drugih, za kar pa je treba imeti zaupanje v slovensko stroko. Vsi naši "doktorji" nogometa, ki rišejo in pišejo, so en mozaik slovenske stroke, ki je pokazala, da je vredna zaupanja, saj je ustvarila te igralce. V Afriko smo zvabili 1.500 Slovencev, koliko je to denarja in časa. Prosil bi, da Slovenija pokaže fantom, ko se vrnejo, da si zaslužijo pozdrav in spoštovanje. Da bo v soboto, ne neki dogodek ali veselje, temveč spoštovanje. To sem iskal od vas, medijev in navijačev, mislim, da smo mi to pošteno vračali."