Gol Winstona Reida, ki je v 93. minuti šokiral Slovake. Foto: Reuters
Gol Winstona Reida, ki je v 93. minuti šokiral Slovake. Foto: Reuters
Robert Vittek
Takole je Robert Vittek ukanil vratarja Marka Pastona. Foto: Reuters
Napaka Marka Pastona pri izbijanju žoge se je za "kivije" končala srečno. Foto: Reuters

Junak tekme je bil Winston Reid, ki je po podaji Shana Schmelza preskočil slovaške branilce, žoga pa se je od vratnice odbila v mrežo vratarja Jana Muche. Slovake je v 50. minuti v vodstvo iz prepovedanega položaja popeljal Robert Vittek. Z desne strani je predložek poslal Stanislav Šestak, Vittek pa je z glavo premagal nemočnega vratarja Marka Pastona. Na počasnem posnetku se je videlo, da je bil napadalec Ankaragucuja za nekaj centimetrov v prepovedanem položaju.

Oglejte si prvi in drugi polčas tekme Nova Zelandija - Slovaška!

V Rustenbrugu le 6 stopinj Celzija
Tekma je potekala pred napol praznimi tribunami, temperatura v Rustenburgu pa je bila le 6 stopinj Celzija. Prvi polčas je minil v dokaj enakovredni igri. Podjetneje so začeli Novozelandci, vendar so uvodoma zelo zadržani Slovaki postajali iz minute v minuto nevarnejši. Ob koncu prvega dela je imel najlepšo priložnost kapetan Marek Hamšik, a je vratar Paston njegov močan strel odbil v kot.
Vratar skoraj podaril gol Slovakom
Prvi so zagrozili "kiviji", vendar je bil v peti minuti po strelu Chrisa Killena z glavo na mestu slovaški vratar Jan Mucha. V 28. minuti so si prvo priložnost priigrali tudi Slovaki, a je Stanislav Šestak z roba kazenskega prostora streljal mimo desne vratnice. V prve pol ure so bili Novozelandci povsem enakovreden tekmec. V 33. minuti je hudo napako naredil novozelandski vratar Mark Paston, ki je žogo pri poskusu izbijanja podal Eriku Jendrišku. Napadalec je stekel preblizu črti gol-avt in priložnost je splavala po vodi. V 37. minuti je okvir gola z leve strani za las zgrešil Shane Smeltz. V 43. minuti se je po "bombi" Marka Hamšika izkazal Paston.

V nadaljevanju Slovaki kontrolirali tekmo
Favoriziranim Slovakom je kamen od srca padel v 50. minuti, ko je lepo akcijo kronal Vittek. Debitanti na svetovnih prvenstvih so "kivije" v drugem polčasu povsem nevtralizirali in narekovali tempo. V 69. minuti je po protinapadu priložnost za povišanje vodstva zamudil Vittek. Tudi v nadaljevanju so bili varovanci Vladmirja Weissa bližje zadetku. Edino omembe vredno priložnost za izenačenje so imeli Novozelandci v 88. minuti, a je Schmelz z 10 metrov z glavo streljal za las mimo vrat. Ko je vse kazalo na slovaški uspeh, jim je veselje preprečil branilec danskega Midtyllanda Reid. To je bil njegov prvi zadetek za reprezentanco v štirih nastopih.

"Imamo možnosti kot vsi drugi"
"Zdaj lahko sanjamo naprej. Imamo možnosti za napredovanje tako kot vsi drugi. Je to največji uspeh? Verjetno, saj smo osvojili prvo točko na svetovnih prvenstvih. Nekajkrat smo zelo nevarno zapretili in bili na koncu nagrajeni z odličnim rezultatom," je bil razumljivo vesel trener "vseh belih" Ricki Herbert.

Četrta tekma, prva točka
Nova Zelandija je do zdaj igrala le na SP-ju leta 1982 in tekmovanje končala s tremi porazi (gol razlika 2:12).

SKUPINA F
23.871; NOVA ZELANDIJA - SLOVAŠKA 1:1 (0:0)
Reid 93.; Vittek 50.
Nova Zelandija: Paston, Reid, Vicelich (78./Christie), Nelsen, Nelsen, Lochhead , Smith, Bertos, Elliot, Fallon, Killen (72./Wood), Smeltz.

Slovaška: Mucha, Zabavnik, Škrtel, Durica, Čech, Štrba , Weiss (90./Kučka), Hamšik, Jendrišek, Vittek (84./Stoch), Šestak (81./Hološko)
Sodnik:
Jerome DAMON (JAR)