Cristiano Ronaldo je prvi zvezdnik portugalske reprezentance. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo je prvi zvezdnik portugalske reprezentance. Foto: EPA
Kaka in Robinho
Kaka pri Realu ni imel dobre sezone, morda pa bo na svetovnem prvenstvu pokazal svoje mojstrstvo. Foto: EPA
Slovaška si je nastop na svetovnem prvenstvu zagotovila s 1. mestom v kvalifikacijski skupini 1, v kateri je bila tudi Slovenija. Prvi tekmec Slovakov bo Nova Zelandija, ki jo je Slovenija pred odhodom v Južno Afriko premagala s 3:1. Foto: EPA

V skupini G igrata še favorizirana Brazilija in neznanka Severna Koreja. Strokovnjaki prvo mesto napovedujejo Južnoameričanom, zato bi lahko bil torkov obračun na skrajnem jugu celine morda celo odločilen v boju za drugo mesto, ki še pelje v osmino finala.
Ali ste že oddali napoved za Nostradamus? Priključite se napovedovanju izidov. Nagrada je originalni dres slovenske reprezentance s podpisi. Pomagajo vam tudi strokovni komentatorji na TV SLO.

Borut Jarc napoveduje:
Nova Zelandija - Slovaška 0:1
Slonokoščena obala - Portugalska 1:2
Brazilija - Severna Koreja 2:0


Sloni bržkone brez Drogbaja

Morda ta hip najboljša afriška reprezentanca še ne ve, ali bo lahko računala na kapetana in talisman moštva Didierja Drogbaja, ki po poškodbi, ki jo je utrpel na tekmi proti Japonski, še ni povsem okreval. "Ne vem, ali bo Drogba igral ali ne. Res ne vem. Odločitev bomo verjetno prejeli le nekaj ur pred tekmo. Edini, ki lahko jutri reče 'da' ali 'ne', je Drogba," je o temi, ki zaposluje navijače "slonov" povedal selektor slonokoščene obale Sven Göran Eriksson. Če Drogba ne bo nastopil, bo njegovo mesto bržkone prevzel Seydou Doumbia.
Toure: "Pripravljeni na napredovanje"
"Naša ekipa ima nekaj res izvrstnih nogometašev najvišje kakovosti," je nič kaj skromno Slonokoščeno obalo opisal Kolo Toure. Novi kapetan je nato poudaril: "Nogomet ostaja ekipni šport. Pod vodstvom Erikssona smo veliko naredili tudi na tem področju. Menim, da smo pripravljeni na napredovanje."

Ključ do zmage v posesti žoge
V portugalski ekipi nimajo težav s poškodbami. Po naporni sezoni v dresu Atletica Madrida bo tekmo tako začel tudi Simao Sambrosa. "Tekmovanje začenjamo močni in optimistični. Menim, da bo veliko odvisno že od uvodnih minut. To bo brez dvoma taktična igra. Ekipa, ki bo imela v svoji posesti več žogo, bo slavila," je preroško napovedal 30-letni Sambrosa.

Eriksson dvakrat klonil proti Portugalski
Slonokoščena obala bo na afriških tleh šele drugič igrala proti evropski reprezentanci. Do zdaj so leta 1983 igrali le doma s Švico, ki so jo premagali z 1:0. Njihov selektor Eriksson ima slabe izkušnje s Portugalci, saj je kot selektor Anglije proti njim klonil v četrtfinalu Eura 2004 in SP-ja 2006.

S. Koreja bo z bunkerjem poskušala iztržiti remi
V isti skupini bo Brazilija ob 20.30 v Johannesburgu igrala proti Severni Koreji, ki je najnižje rangirana reprezentanca letošnjega prvenstva. Toda zna se dobro braniti, igralci pa so odlično telesno pripravljeni. Umetniki z žogo bi zato utegnili imeti podobne težave, kot so jih imeli v kvalifikacijah proti Boliviji, Kolumbiji in Venezueli, ko so doma iztržili le izid 0:0.

Dunga trening spet zaprl za javnost
V brazilski ekipi naj bi bilo v Južni Afriki nekaj trenj. Daniel Alves in Julio Baptista naj bi si na treningu izmenjala nekaj krepkih besed. Dunga je v nedeljo še tretjič trening zaprl za javnost. Novinarji so ponoreli: "Doslej v brazilski tradiciji ni bilo, da bi selektor zapiral treninge za naše medije. Očitno si je Dunga za glavne tekmece izbral novinarje," je komentiral eden izmed novinarjev. Si predstavljate, kako bi napadli Dungo, če proti Severni Koreji ne bo iztržil zmage?

V prvi tekmi 5. dneva 19. svetovnega prvenstva se bosta ob 13.30 v Rustenbergu pomerili Nova Zelandija in Slovaška.

Torek ob 13.30, Rustenberg, skupina F:
NOVA ZELANDIJA - SLOVAŠKA

Verjetni postavi:

Nova Zelandija: Paston, Reid, Nelsen, Smith, Sigmund, Vicelich, Bertos, Christie, Smeltz, Killen, Fallon.

Slovaška: Mucha, Pekarik, Škrtel, Durica, Čech, Štrba, Weiss, Hamšik, Stoch, Šestak.

Sodnik: Jerome DAMON (JAR)

Torek ob 16.00, Port Elizabeth, skupina G:
SLONOKOŠČENA O. - PORTUGALSKA

Verjetni postavi:

Slonokoščena obala: Barry, Eboue, K. Toure, Bamba, Tiene, Kouassi, Zokora, Y. Toure, Tiote, Kalou, Doumbia.

Portugalska: Eduardo, Ferreira, Alves, Carvalho, Coentrao, Mendes, Meireles, Deco, Ronaldo, Sabrosa, Liedson.

Sodnik: Jorge LARRIONDA (URG)

Torek ob 20.30, Johannesburg, Ellis Park, skupina G:
BRAZILIJA - SEVERNA KOREJA

Verjetni postavi:

Brazilija: Cesar, Maicon, Lucio, Juan, Bastos, Melo, Silva, Elano, Kaka, Robinho, Fabiano.

Severna Koreja: Ri M.-G., Ri K.-Č., Nam, Pak Č.-J., Ri J.-L., Dži, Mun, An J.-H., Pak N.-Č., Hong, Džong.

Sodnik: Viktor KASSAI (MAD)