S golom Salamona Kalouja se je končala letošnja zgodba Slonkoščene obale, ki je kljub visokim ciljem znova obtičala v skupinskem delu tako kot leta 2006. Foto: Reuters
S golom Salamona Kalouja se je končala letošnja zgodba Slonkoščene obale, ki je kljub visokim ciljem znova obtičala v skupinskem delu tako kot leta 2006. Foto: Reuters
Yaya Toure in Didier Drogba
Slonokoščena obala je lov za visoko zmago začela sila odločno, a v nato jim je pošla sapa v drugi polovici 1. polčasa, znova pa postali nevarni po menjavah sredi 2. dela. Foto: Reuters
Nelspruit
Nelspruit na severovzhodu Južne Afrike je gostil svojo zadnjo tekmo svetovnega prvenstva. Foto: EPA
Didier Drogba in Džong Tae Se
Vpleteni reprezentanci sta svoje velike upe položili na rame prvih napadalcev Džong Tae Seja in Didierja Drogbaja, kar na koncu ni prineslo uspeha. Foto: Reuters

Severna Koreja je na 19. SP prišla s ciljem, da vsaj enkrat zmaga. Po herojski predstavi proti Braziliji so Portugalci 'razbili' "čolimo", ki ni bila kos niti Slonokoščeni obali. "Sloni" so napadali, proti nasprotnim vratom streljali kar 28-krat, a so bili v zaključkih premalo natančni in zbrani, da bi ponovili portugalsko zgodbo, kar pa na koncu niti ni bilo potrebno. Tako Azijci kot Afričani so končali SP in odhajajo domov, iz skupine G pa sta napredovali Brazilija in Portugalska.

Pet strelov za prvi gol
"Sloni" so po pričakovanjih začeli poletno, Didier Drogba je naprej preigral severnokorejskega vratarja, a je bil strel iz mrtvega kota premalo natančen. Nekaj trenutkov pozneje se je mreža DPRK-ja zatresla, a je bil kapetan Drogba v prepovedanem položaju. Zatem je bil blizu zadetku Gervinho, nato pa je peti strel proti vratom Ri Mjung Guka z roba 16-m prostora sprožil Yaya Toure in varovanci Svena Görana Erikssona so povedli z 1:0.

Hitro do drugega gola ...
Zadetek je dal krila Afričanom in tri minute pozneje je Romaric z diagonalnim strelom zatresel vratnico. Sledil je nov napad, "Tito" je imenitno sprejel žogo in iz obrata stresel prečko, odbito žogo pa je z glavo v mrežo pospravil Romaric. V 24. minuti je Džong Tae-Se izsilil prosti strel z 20 metrov, kapetan Severne Koreje Hong Jong Džo je z zvitim strelom premagal živi zid in presenetil vratarja, a je bil le za meter premalo natančen.

... nato pa zastoj
Začetna afriška vnema je malo pošla, predvsem je bilo premalo igralcev v napadu, kar se je videlo ob izjemnem preigravanju osamljenega Drogbaja. V 38. minuti je do nove priložnosti prišel Gervinho, ki je z diagonalnim udarcem zadel le vratnico.

Džong ni znal omiliti poraza
Drugi polčas se je nadaljeval v nerazburljivih ritmih, 0:0 na drugi tekmi je vzelo vetra iz napadalnih jader "slonov", katerih napadi so postajali vse bolj jalovi. Z menjavami se je ritem znova dvignil, dejavneje so zaigrali tudi Severnokorejci. Izredna velika priložnost je v 80. minuti ponudila Džongu, ki pa se je zapletel s preigravanjem, namesto da bi streljal. Dve minuti pozneje je gol dosegel rezervist Salamon Kalou in povišal na 3:0.

SKUPINA G

Nelspruit:
SEVERNA KOREJA - SLONOKOŠČENA OBALA 0:3 (0:2)
34.763; Yaya Toure 14., Romaric 20., S. Kalou 82.

Severna Koreja: Ri Mjong Guk, Ča Džong Hjok, Ri Kvang Čon, Pak Čol Džin, Ri Džun Il, Dži Jun Nam, Mun In Guk ( 67./Čoe Kum Čol), Ahn Joung Hak, Pak Nam Čol, Hong Jong Džo, Džong Tae Se.

Slonokoščena obala: Barry, Boka, K. Toure, Zokora, Eboue, Tiote, Y. Toure , Keita ( 64./Kalou), Romaric ( 79./Doumbia), Gervinho ( 64./Dindane), Drogba.

Sodnik: Alberto UNDIANO (Španija)

Durban:
PORTUGALSKA - BRAZILIJA 0:0
62.712 gledalcev.

Lestvica:                          
BRAZILIJA * 3 2 1 0 5:2 7
PORTUGALSKA * 3 1 2 0 7:0 5
-----------------------------------
SLONOKOŠČENA OBALA 3 1 1 1 4:3 4
SEVERNA KOREJA 3 0 0 3 1:12 0

* - v osmini finala