Milan Jovanović je zabil 10. reprezentančni gol. Foto: Reuters
Milan Jovanović je zabil 10. reprezentančni gol. Foto: Reuters
Nemanja Vidić
Igranje z roko Nemanje Vidića v kazenskem prostoru. Foto: Reuters
Miroslav Klose
Eden ključnih trenutkov prvega polčasa, ko je Klose dobil rdeči karton. Prvega rumenega po prekršku nad Ivanovićem, drugega pa zaradi prekrška nad Stankovićem. Foto: Reuters

Srbom je realne možnosti za osmino finala z odločilnim golom za prvo zmago v Južni Afriki zagotovil Milan Jovanović v 38. minuti, le minuto po (neumni) izključitvi Miroslava Kloseja zaradi drugega rumenega kartona. Nemci so po bleščeči uvodni zmagi nad Avstralijo (4:0) tokrat proti strnjeni obrambi tokratnega nasprotnika delovali precej manj energično, da tokrat niso imeli svojega dne, je v 60. minuti dokazal Lukas Podolski.

V videoposnetkih desno si oglejte vrhunce obeh polčasov. Celotno tekmo lahko podoživite na naslednjih povezavah: 1. polčas, 2. polčas

Igralec tekme tokrat zaklenil vrata
Po igranju Nemanje Vidića z roko v svojem kazenskem prostoru je zapravil enajstmetrovko oz. bolje rečeno: odlično je posredoval Vladimir Stojković. Podobno "uslugo" kot Vidić, igranje z roko v lastnem kazenskem prostoru, je Stojkoviću na tekmi z Gano naredil Zdravko Kuzmanović, a se tokrat igralec tekme po izboru gledalcev RTV Slovenija (57 %) ni pustil premagati.

Gol pripravila Krasić in Žigić
Jovanović je zadel po lepi akciji, prvi resnejši na tekmi, Miloša Krasića in Nikole Žigića. Prvi je podal z desne strani, Žigić pa je z glavo "spustil" žogo hitronogemu igralcu Standarda iz Liega pred nemška vrata. Le minuto prej je "elf" ostal brez svojega prvega napadalca Miroslava Kloseja po drugem rumenem kartonu, potem ko je zvezdnik Bayerna na sredini igrišča naredil (nov) nepotreben prekršek nad kapetanom Dejanom Stankovićem.

Nemci zapretili še pred polčasom
Nemci so do konca polčasa še nekajkrat nevarno zapretili. Po akciji iz kota je prečko z močnim strelom z enajstih metrov stresel Sami Khedira, v nadaljevanju je po strelu z glavo Thomasa Müllerja žogo z golove črte izbil Aleksander Kolarov.

"Elf" imel pobudo, bolj strupeni Srbi
Trikratni svetovni prvaki so v drugem delu imeli pobudo (streli skupno 15:10), a bolj strupeni so bili varovanci Radomirja Antića. Jovanović je v 68. minuti po novem prodoru in podaji Krasića z 12 metrov zadel vratnico, Krasić pa je z novo podajo "na glavo" kmalu zatem zadel še Žigića, ki je s strelom oplazil prečko.

Nemci so še vedno prvi v skupini pred Gano, ki v soboto igra z Avstralijo, in Srbi.

Skupina D, 2. krog, Port Elizabeth:

NEMČIJA - SRBIJA 0:1 (0:1)
38.294; Jovanović 38.
RK: Klose 37./Nemčija

Nemčija: Neuer, Friedrich, Mertesacker, Lahm , Badstuber ( 77./Gomez), Khedira , Schweinsteiger , Özil ( 70./Cacau), Müller ( 70./Marin), Podolski, Klose .

Srbija: Stojković, Kolarov , Ivanović , Vidić , Subotić , Krasić, Stanković, Kuzmanović ( 75./Petrović), Jovanović ( 79./Lazović), Ninković ( 70./Kačar), Žigić.

Sodnik: Alberto UNDIANO (ŠPA)

Sobota ob 16.00:
GANA - AVSTRALIJA

Lestvica:                     
NEMČIJA 2 1 0 1 4:1 3
GANA 1 1 0 0 1:0 3
SRBIJA 2 1 0 1 1:1 3
AVSTRALIJA 1 0 0 1 0:4 0