Zakumi naj bi povezoval navijače in pred prvenstvom dvigoval razpoloženje. Foto: EPA
Zakumi naj bi povezoval navijače in pred prvenstvom dvigoval razpoloženje. Foto: EPA
Jacob Zuma, vuvuzele in Zakumi
Zakumi v družbi južnoafriškega predsednika Jacoba Zume in vuvozel. Foto: Reuters
Goleo VI

Predsednik organizacijskega komiteja nogometnega svetovnega prvenstva s ponosom predstavlja maskoto, leoparda z bujno zeleno pričesko, oblečenega v zelene nogometne hlačke in belo majico z napisom South Africa 2010. Med svetovnim prvenstvom, na dan tekme med Južno Afriko in Urugvajem, bo dopolnil 16 let.

Zakumi tak, kot se želijo predstaviti Južnoafričani
Leopard s prijaznim, morda malce navihanim nasmeškom, je takšna, kot si prebivalci Južnoafriške republike želijo, da bi jih tuji obiskovalci videli - samozavesten, ponosen, barvit in simpatičen. Njegovo ime je kombinacija kratice ZA, mednarodne oznake za južnoafriške avtomobile, in besede kumi, ki v številnih južnoafriških jezikih pomeni deset in pomeni asociacijo na letnico prvenstva (2010).

Zelena in rumena (zlata) barva maskote se ujema z barvami južnoafriških športnih dresov, svoje lase pa ima pobarvane zeleno, da se lažje skrije na nogometnih zelenicah. Maskoto, katere moto je "Zakumijeva igra je 'fair-play'", je izdelal Andries Odendaal iz Cape Towna.

Plišaste Zakumiji s Kitajske
Kljub simpatičnosti maskote pa so okoli Zakumija nastali (manjši) škandali. Otroci se pritožujejo, da ga skoraj nikjer ne morejo videti, ker pred SP-jem z njim ni povezanih nobenih uradnih nastopov, starejši Južnoafričani pa so jezni, ker od prodaje plišastih zakumijev ne bodo imeli nobene koristi - pravico za izdelavo in plišastih igrač je namreč dobilo neko podjetje na Kitajskem.

Prvi je bil pes Willy
Maskote se na nogometnih svetovnih prvenstvih pojavljajo že več kot 40 let, doslej pa še noben prireditelj ni izbral leoparda. Začelo se je s psom Willyjem v Angliji 1966. Španci so leta 1982 predstavili pomarančo Naranjita, v Mehiki 1986 je bil maskota možic Pique z značilnim širokokrajnim klobukom, Francozi so leta 1998 izbrali petelina Footixa. Korejci in Japonci so se pred osmimi leti odločili za futuristična bitja Ata, Kaza in Nika, Nemci leta 2006 pa za leva Golea.

2006, Nemčija
GOLEO VI
Za SP v Nemčiji je bila uradna maskota Goleo VI predstavljena lanskega novembra v Leipzigu. Goleo zna plesati, govoriti, igrati glasbo in kar je najpomembneje - zna ljudi nasmejati. Sam je najbolje opisal svoje naloge v Nemčiji: "Želim pomagati ustvariti pravo razpoloženje že pred začetkom samih tekem. In s Pillom - hodečo nogometno enciklopedijo, ki ve praktično vse o najbolj priljubljeni postranski stvari na svetu - imamo tudi pravega strokovnjaka v našem moštvu."

Ime Goleo VI izhaja iz spudbujanj njegovega očeta med nogometnimi tekmami ("go, Leo, go"), Fifa pa je dodala šestico, ker je bil Goleo šesti po vrsti med prijavljenimi za avdicijo uradne maskote prvenstva.

2002, Japonska in Južna Koreja
ATO, NIK in KAZ
Je trojica fantastičnih likov iz družine Atmos. Ustvarjalci teh domišljijskih figuric so razložili, da simpatične podobe nimajo specifičnih korejskih ali japonskih karakteristik, vendar so pazljivo osmišljene v duhu svetovno znanih japonskih animiranih filmov. Imena likov so prvič v zgodovini izbirali s pomočjo spletnih anket (odzvalo se je več kot milijon ljudi). Kreativno moštvo je za razvoj maskot potrebovalo 18 mesecev, FIFA pa jim je na žiro račun nakazala 630.000 ameriških dolarjev.



1998, Francija
FOOTIX, smehljajoči se petelinček
Skorajda nemogoče je bilo, da Francozi ne bi za maskoto svojega prvenstva izbrali petelina, pa naj bo v takšni ali drugačni obliki. Naj spomnimo: francosko nacionalno nogometno moštvo lahko imenujemo tudi galski petelini. Je pa Footix tudi prva maskota, ki je prirediteljem svetovnih prvenstev pomagala zaslužiti ogromno denarja.



1994, ZDA
STRIKER, smehljajoči se pes
Štiri leta pred francoskim petelinčkom se je rodila še ena žival. Kuža Striker. Smehljal se je, mogoče zato, ker je tudi sam zelo pomagal, da je bilo tekmovanje v ZDA najbolj dobičkonosno v zgodovini svetovnih prvenstev.



1990, Italija
CIAO, kockasti igralec
Ta maskota vsekakor izstopa izmed vseh dosedanjih. Njene legokocke sestavljajo skulpturo, ki namesto glave nosi žogo. Kritike po svetu so bile velike, tudi morebitni kupci niso vedeli, kaj naj počnejo s tako abstraktno oblikovanim spominkom. Italijani so povedali, da naj bi Ciao, oblečen v barve italijanske zastave, predstavljal “ta glavnega v nogometu”.



1986, Mehika
PIQUE, čili-paprika
Ogromen klobuk, ki ga je nosila “huda paprika”, je bil pravi namig vsem navijačem, ki so prišli spodbujat svoje reprezentante v glavno mesto Mehike. Zaradi takratne moči lastnikov tv-pravic so se tekme igrale ob nenormalnih urah, sredi dneva. In le klobuk približno takšne velikosti in hladna pijača sta te lahko rešila pred vročinskim udarom.



1982, Španija
NARANJITO, okroglolična oranža
Veseli sadež je bil pravi hit. Pa ne le v Španiji. Oranžno-rdeči lik, ki v rokah drži nogometno žogo, nas je takoj vrnil v čase lepega brezskrbnega življenja, tja nekam daleč v otroštvo. Na nogomet, ki smo ga igrali kar na ulici. Naranjito je bil član tistega moštva, ki je zmeraj izgubilo. Vsekakor lep, sladek spomin.



1978, Argentina
GAUCHITO, argentinski sin
Južnoamerikanci so seveda svojega gavča (po SSKJ-ju pastir velikih čred v latinoameriškem okolju) oblekli v progaste svetlomodro-bele nacionalne barve in ga z žogo poslali v boj za naslov svetovnega prvaka. Ob veliki pomoči še enega slavljenega argentinskega sina, centerforja Maria Kempesa, so se jim veliki upi tudi uresničili.



1974, Nemčija
TIP in TAP, dvojna maskota
Nemška fanta objeta, veselih lic, spominjata na klasičen nemški kliše: to so fantje, ki radi poslušajo “govejo” muziko, nekje v bližini pa mora biti obvezno tudi kozarec velikega piva. No, taka je verjetno zares bila videti večina nemških fantov, ko je nemška izbrana vrsta sredi bavarske prestolnice v finalu porazila Nizozemce.



1970, Mehika
JUANITO, zaspani Mehikanec
Manãna. Jutri oz. mogoče “nikoli”. Beseda, ki mogoče najhitreje in najbolj točno opiše značajsko bistvo teh Srednjeameričanov. Takšen je tudi lik maskote: lenobno zaspan, čakajoč na boljši jutri, v preži le na trenutni užitek. Za konec bomo gospodu Juanitu zastavili še vprašanje: Boste Mehičani kdaj zmagali na svetovnih prvenstvih? Manãna! Hvala za pošten odgovor.



1966, Anglija
World Cup Willie, prva uradna maskota svetovnih prvenstev
Willie, oblečen kot Union Jack (barve Velike Britanije; ne Anglije), ima častno mesto v zgodovini svetovnih prvenstev v nogometu. Angleži so še enkrat v zgodovini uvedli nekaj povsem novega, maskote svetovnih prvenstev, ki nam še dodatno polepšajo, zaznamujejo posebne nogometne dni.