Tragedija na Hillsboroughu je spodbudila temeljito prenovo nogometnih stadionov na Otoku, na katerih ni več stojišč in ograj. Foto: EPA
Tragedija na Hillsboroughu je spodbudila temeljito prenovo nogometnih stadionov na Otoku, na katerih ni več stojišč in ograj. Foto: EPA

Redsi bodo dan po odigrani povratni tekmi Lige prvakov proti Chelseaju počastili najhujšo tragedijo v zgodovini kluba. Na polfinalni tekmi FA-pokala v Shefffieldu med Notthingham Forestom in L'poolom je na ograjena stojišča pritisnilo preveč navijačev, ki so pred seboj dobesedno stlačili svoje predhodnike. V nesreči je umrl Jon-Paul Gilhooley, bratranec Stevena Gerrarda, sedanjega kapetana Liverpoola, ki bo tudi vodil spominsko slovesnost na Anfieldu.

Tragedija povezala navijače in klub
"Težko je bilo, ko je bratranec izgubil življenje. Odziv moje družine na tragedijo, me je spodbujal in sooblikoval, da sem danes takšen nogometaš kot sem," so besede Gerrarda, ki se redno spominja bratranca Jon-Paula. "Kar se je zgodilo tistega dne, ne bo nikoli pozabljeno. To je vtkano v bistvo našega kluba. Družine so se z dostojanstvom spopadle z izgubo. Morajo biti ponosni nase, tako kot smo mi na njih in na vse naše navijače," je še dodal Stevie, ki že vse od devetega leta brca žogo za Liverpool.

Ob 15.06 bo v sredo za dve minuti zastalo žviljenje v Sheffieldu, Notthinghamu in Liverpool, oglasili se bodo vsi civilni in cerkveni zvonovi, na Anfieldu bosta Jamie Carragher in Gerrard v zrak spustila 96 balonov.

T. G.