Foto:
Foto:
Branko Horjak
Horjak pravi, da je premiera na novem stadionu utrudila vijoličaste, ki zato niso odigrali tako, kot znajo. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor z Brankom Horjakom

Mariborčani so izgubili že drugi pokalni finale zapored. V Celju se je poznalo, da imajo dokaj neizkušeno ekipo, Interblock pa je na krilih sijajnega Ermina Rakovič slavil z 2:1. Strateg vijoličastih, ki smo ga srečali po tekmi pred Areno Petrol, v prihodnji sezoni ne bo več sedel na klopi, bo pa ostal v klubu.

Športnemu direktorju Zlatku Zahoviču se je že uspelo dogovoriti z najboljšim strelcem PrveLige TS Davidom Bunderlo, tudi Aleš Mejač se iz Kopra seli v Ljudski vrt, ki je v soboto zasijal v najlepši luči. Prav spektakularna uvodna tekma na novem stadionu je vijoličastim pobrala veliko moči, ki bi jo v torek zvečer še kako potrebovali. Horjak je prepričan, da prihodnje leto vitrina v prostorih kluba ne bo ostala prazna.

Kako ste videli finalni obračun Pokala Hervis? Maribor je bil enakovreden tekmec, na koncu pa je že drugo leto zapored izgubil pokalni finale.
Slabo smo odigrali predvsem v prve pol ure, to je nasprotnik izkoristil in dosegel gol. Pozneje smo prišli v igro. Po izenačenju smo začeli igrati precej bolje, vse niti smo imeli v svojih nogah, žal pa nismo dosegli zmagovitega zadetka. Rakovič je izkoristil napako naše obrambe in dosegel odločilni gol. Po zaostanku z 1:2 smo se morali odpreti, saj se igra le ena tekma, na koncu bi lahko izgubili še z višjim rezultatom. Prepričan sem, da bi se lahko sodnik drugače odzval pri prekršku nad Tavaresom. Pri enajstmetrovki ni prednosti.

Ste že tretji trener Maribora v letošnji sezoni. V spomladanskem delu vam je uspelo malce preporoditi ekipo, ki se še vedno bojuje za tretje mesto. Kakšni so vaši načrti za naslednjo sezono, boste ostali trener?
Jaz sem že dogovorjen, da ekipo vodim do konca prvenstva, potem pa bom delal druge zadeve v klubu.

Ste legenda mariborskega nogometa. Klub je v samostojni Sloveniji požel izjemne uspehe (sedem prvenstev in pet pokalov). Že od leta 2004 je vitrina prazna, za tako velik klub je to prav gotovo razočaranje?
Nogometni klub je bil v krizi, imeli smo finančne težave. Uspela nam je sanacija, zgradili smo novi stadion, zdaj formiramo ekipo. Imamo le 15 igralcev, zato nas je ritem sreda -nedelja zelo izčrpal. V naslednji sezoni bodo prišli novi igralci, formirali bomo novo ekipo z novim trenerjem. Maribor bo igral vidnejšo vlogo.

Morda se v letošnji sezoni pozna, da je v moštvu preveč mladih igralcev za največje dosežke. Nekaj rutinerjev ste pripeljali v klub, to se že pozna, še več pa obetajo nakupi za naslednjo sezono.
V klubu dobro vedo, katere igralce je treba kupiti. Športni direktor Zlatko Zahovič veliko dela na tem. Mislim, da bomo formirali ekipo, ki bo v novi sezoni konkurenčna za prvo mesto.

Kako ste doživeli odprtje najlepšega stadiona v Sloveniji? V soboto je bilo v Ljudskem vrtu neverjetnih 12.435 gledalcev, izjemen spektakel za slovenske razmere. Na preostalih štirih tekmah PrveLige TS je bilo skupaj 1.500 gledalcev.
Maribor je vedno bil nogometno mesto. Igralci in gledalci so si zaslužili novi stadion. V finalu pokala žal nismo odigrali tako kot proti Nafti. Bili smo preveč utrujeni. Če ne bi bilo tega odprtja, bi zagotovo odigrali boljše in iztržili boljši izid v Celju.

Imate najlepši stadion, imate najboljše navijače, naslednje leto pa mora biti nekaj tudi v vitrini.
Drugo leto štartamo na prvo mesto v obeh tekmovanjih. Moramo formirati ekipo za daljši čas, moramo ciljati na večje dosežke. Želimo si biti prepoznavni tudi v Evropi, kot smo pred leti že bili.

Aleš Golob

Pogovor z Brankom Horjakom